Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Blue Note: onkraj not

oktober 19, 2022 00:00

PAGLEJ! cikel filmov o glasbi

četrtek, 27. oktober, ob 19:00
Filmsko gledališče Idrija
vstop prost

Blue Note: onkraj not (Blue Note Records: Beyond the Notes)
Režija in scenarij:
Sophie Huber. Nastopajo: Herbie Hancock, Wayne Shorter, Robert Glasper, Ambrose Akinmusire, Norah Jones, Lionel Loueke, Ali Shaheed Muhammad (A Tribe Called Quest), Kendrick Scott, Marcus Strickland, Rudy Van Gelder, Don Was. Glasba: Thelonious Monk, Bud Powell, John Coltrane, Art Blakey, Horace Silver, Miles Davis. Produkcija: Mira Film v sodelovanju z Eagle Rock Entertainment, Isotope Films, Final Cut USA ter BBC Music, Švica, ZDA, Velika Britanija, 2018. Trajanje: 85 min. Slovenski podnapisi.

Glasbeni dokumentarec Blue Note: onkraj not razkriva zgodbo o eni najbolj znanih jazzovskih založb. Blue Note sta leta 1939 ustanovila Alfred Lion in Francis Wolff, pri njej pa so snemali praktično vsi velikani jazza, kot so Thelonious Monk, Bud Powell, John Coltrane, Art Blakey, Horace Silver ali Miles Davis. Založbin program danes vključuje tudi objazzovske izvajalce, kakršna je denimo globalno uspešna pevka Norah Jones. Glasba jazz velikanov iz kataloga Blue Note je znova zaživela tudi prek semplov, ki so jih uporabljali znani hiphoperji, denimo Madlib ali zasedbi Us3 ter A Tribe Called Quest. Film prikazuje to samosvoje srečanje starega in novega tudi skozi dokumentiranje nastanka novega albuma, na katerem se veterana Herbie Hancock in Wayne Shorter srečata s pripadnikoma mlajše generacije, pianistom Robertom Glasperjem in trobentačem Ambrosom Akinmusirom. Poleg teh glasbenikov v dokumentarcu o založbi spregovorijo številni drugi poznavalci in glasbeniki, kot so Lou Donaldson, Norah Jones, Marcus Strickland, sloviti založbin producent Rudy Van Gelder (1924–2016) in Don Was, ki je leta 2012 prevzel krmilo založbe.

Don Was je tudi sam glasbenik (vodja zasedbe Was (Not Was)), odgovoren pa je tudi za ustanovitev vsezvezdniške zasedbe Blue Note All-Stars (Robert Glasper, Ambrose Akinmusire, Lionel Loueke idr.), ki naj bi sprva nastopila le enkrat, in sicer na Monterey Jazz Festivalu. Kasneje se je zasedba odločila, da bo šla v studio in posnela album, povrhu pa je k sodelovanju povabila nekaj gostov, med njimi tudi starosti Herbieja Hancocka in Wayna Shorterja. Dokumentarec zabeleži tudi snemanje tega albuma ter interakcijo med starejšimi in mlajšimi jazzisti. »S filmom sem hotela prikazati globino glasbe kot izraznega sredstva, kako vplivna je glasba in kako pomembna je za družbo. V času nevarnega razmaha rasizma in ksenofobije je ta zgodba o sodelovanju med afriškoameriškimi glasbeniki ter nemškima priseljencema judovskih korenin še posebej pomembna.« (Sophie Huber, režiserka in scenaristka filma)

Cikel pripravljamo v koprodukciji z Mestno knjižnico in čitalnico Idrija.

Foto: Mira Film

Details

Date:
oktober 19, 2022
Time:
00:00

Venue

Filmsko gledališče Idrija

Organizer

Jazz Cerkno