V okviru filmskega cikla Paglej!, ki ga pripravljamo v koprodukciji z Mestno knjižnico in čitalnico Idrija, bomo predvajali štiri glasbene dokumentarce. V naboru filmov bodo portreti treh legendarnih glasbenikov (Cesárie Évore, Milesa Davisa in Leonarda Cohena) in film o malo znani glasbeni sceni turških delavcev v Nemčiji.

Cikel začenjamo v sredo, 15. novembra, s filmom Cesária Évora, ki pripoveduje zgodbo o istoimenski zelenortski pevki, »bosonogi divi« (nastopala je neobuta), ki je šele po svojem 50. letu, potem ko je odraščala v revščini in večinoma nastopala po lokalnih barih v rojstnem kraju Mindelo, doživela preboj na globalno sceno. Dober teden zatem, v četrtek, 23. novembra, bo na sporedu Ljubezen, nemške marke in smrt, film o glasbi turških delavcev v Zvezni republiki Nemčiji, ki so v novem okolju iz tradicionalne turške godbe razvili glasbene smeri, ki pa v Turčiji poprej sploh niso obstajale.

Le teden zatem, v četrtek, 30. novembra, bo na sporedu že tretji film, Miles Davis – rojstvo cool jazza. Dokumentarec, ki popisuje prelomna obdobja 60-letne kariere legendarnega trobentača (bebop, cool jazz, jazz fusion … ), je nastal v okviru televizijske serije American Masters in premiero doživel na festivalu Sundance leta 2019 ter nato osvojil dve nagradi emmy, za najboljši umetniški dokumentarec in zvok. Letošnji cikel filmov Paglej! bo sklenil film Hallelujah: Leonard Cohen, potovanje, pesem, ki bo predvajan v četrtek, 7. decembra. Film skozi prizmo nemara najbolj znane pesmi Leonarda Cohena beleži tako njegovo ustvarjalno pot kakor tudi neobičajno usodo pesmi Hallelujah, ki jo je založba sprva zavrnila, nato pa je postala globalno prepoznavna.

Brezplačne projekcije bodo potekale ob 19:00 v Filmskem gledališču Idrija.