Jazz Cerkno
Napovednik dogodkov

Trenutno ni dogodkov.

Pretekli dogodki

Info

27. Jazz Cerkno, 19.–21. maj 2022

Po dveh letih, ko smo festival Jazz Cerkno izpeljali v drugem terminu in na drugi lokaciji, se bomo letos jazzerji znova dobili maja na Starem placu. A to še zdaleč ne pomeni, da bo 27. izvedba festivala kakorkoli v duhu »stare normalnosti«. Ne ena ne druga beseda iz te v zadnjih dveh letih ponavljajoče se fraze se namreč ne skladata z jazzom. Ta ni nikoli »star« in tudi ne »normalen«, vsaj v Cerknem ne … Kot naši redni obiskovalci vedo, naš festival ponuja vpogled v vedno nove jazzovske prakse, ki rušijo pregrade med žanri, se izogibajo konvencijam in vzpostavljajo nove norme v »delanju muzike«. Na desetih koncertih bomo tako občudovali muzičiste in muzičistke iz osmih držav in Slovenije, ki jazzovski govorici vešče dodajajo prvine drugih zvrsti in pristopov. Slišali bomo tako lirični kot tudi bolj svobodnjaški jazz, drzne improvizacije, vokalne akrobacije, poezijo, spogledovanje z rockom, elektroniko, klasično glasbo ter tradicionalnimi godbami iz Brazilije in Etiopije … Za dobro mero pa je tudi spremljevalni program letos dodobra prevetren; v nizu osmih spremljevalnih dogodkov vam nudimo še delavnico, rezidenco (oboje s sklepnim koncertom), poulični koncert, jam session, pohod s koncertom, dve okrogli mizi in zvočno instalacijo. Vsi domači bendi bodo na našem festivalu krstno predstavili nove albume, prav vsi mednarodni glasbeniki pa bodo premierno predstavili nove zasedbe in z njimi prvič nastopili v Sloveniji.

27. Jazz Cerkno spet v maju in znova v osrčju mesta. Zagrizite v srčiko dobre glasbe!

Organizacija in produkcija:

Zavod Jazz Cerkno
Trg prekomorskih brigad 1
5282 Cerkno, Slovenija
+386 (0)5 374 53 34
info@jazzcerkno.si

Programski odbor: Simon Kenda, Mario Batelić, Miha Zadnikar
Besedila: Mario Batelić
Lektoriranje besedil: Mojca Mavri, Urška Lahajnar Ubajiogu
Design: Karlo Medjugorac, Loopa (3D), Andrej Juvan (DTP)
Ozvočenje: L’Acoustics sound system by a-tri in Akustika BAHUN

Jazz Cerkno je član Europe Jazz Network.

Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa.

Podporniki

projekt podpirajo:

generalni pokrovitelj:

pokrovitelji:

 

glavni medijski pokrovitelj:

ostali medijski pokrovitelji:

 

sodelovanja:

 

Več o festivalu Jazz Cerkno

Osrednji glasbeni dogodek Zavoda Jazz Cerkno se odvija sredi maja že od leta 1996 (od četrtka do sobote). Prizorišče festivala je posebej za to priložnost pokrit trg »star plac« sredi Cerknega. V treh večerih se vsakič zvrstijo raznoliki izvajalci z vsega sveta, tako znani kot manj znani, ki jih druži odkrivanje novih smeri v jazzu in širjenje glasbenih obzorij. Zato je festival razen po glasbenih izzivih in užitkih, ki jih nudi, pomemben kot pregled aktualnega dogajanja na področju jazza v najširšem pomenu te glasbe. Jazz, ki ga lahko slišimo v Cerknem, ni nikoli enoznačen, saj je poudarek programa na nekonvencionalni in ustvarjalni glasbi, na trku kultur in glasbenih praks, soočanju raznolikih pristopov, kjer se jazz pogosto sreča in oplaja z drugimi zvrstmi.

Rock, elektronika, nova in stara klasična glasba, eksperimentalna muzika, raznovrstne tradicionalne godbe in še marsikaj drugega: vse to je v različnih kombinacijah in prepletanju z jazzom najti v pestri ponudbi festivala Jazz Cerkno, ki se ne omejuje z žanrsko čistostjo ali pravovernostjo. Posebna skrb velja slovenskim izvajalcem, saj so številni domači izvajalci prav v Cerknem javnosti prvič predstavili svoje odmevne projekte. Prav tako tuji glasbeniki, ki so na festivalu razširjali meje zvočnosti ter rušili pregrade žanrskih in siceršnjih konvencij. Vsi koncerti na festivalu Jazz Cerkno so ekskluzivni za Slovenijo. Festival popestrijo spremljajoče dejavnosti, kot so delavnice, razstave in podobno, slovi pa tudi po živahni »after party« sceni na izbrani lokaciji v Cerknem.