Po bogati koncertni ponudbi Keltike se jeseni s programom selimo v kino. V koprodukciji z Mestno knjižnico in čitalnico Idrija že peto leto zapovrstjo pripravljamo cikel filmov o glasbi Paglej! Letos bosta na sporedu tako filma o glasbenih legendah (Charlesu Lloydu in Enniu Morriconeju), kakor tudi dokumentarca o priznani založbi Blue Note in pozabljenem harlemskem festivalu.

Cikel bomo začeli 10. 11. s filmom Poletje soula, ki popisuje dogajanje na festivalu v Harlemu leta 1969. Posnetki s festivala so obležali v arhivu in tudi vedenje o dogodku je padlo v pozabo. Film je med drugim osvojil oskarja in grammyja za najboljši dokumentarec. Dva tedna zatem (24. 11.) sledi Blue Note: onkraj not, ki razkriva zgodbo o eni najbolj znanih jazzovskih založb, pri kateri so snemali velikani jazza, kot so Thelonious Monk, Bud Powell, John Coltrane, Art Blakey ali Miles Davis.

V drugem delu cikla bosta na sporedu filma o dveh glasbenih velikanih. V začetku decembra (1. 12.) bomo predvajali Ljubezen, hrepenenje, izguba: Doma s Charlesom Lloydom v letu kuge. Intimni portret slovitega saksofonista in flavtista v režiji njegove žene Dorothy Darr je nastal med epidemijo, v njem pa spremljamo Lloydove solo nastope in njegova razmišljanja o glasbi, samoti, odporu, družbeni krivici … Cikel bo 8. 12. sklenil Ennio, portret legendarnega skladatelja filmske glasbe Ennia Morriconeja, ki se je proslavil z glasbo za špageti vesterne Sergia Leoneja. Film je režiral Giuseppe Tornatore, ki je z maestrom sodeloval pri filmu Kino Paradiž (1988) in nato še pri dvanajstih svojih filmih.

Brezplačne projekcije bodo potekale ob 19:00 v Filmskem gledališču Idrija.