Loading Dogodki

« Vsi Dogodki

Ennio

glasbeni dokumentarec

8 decembra 19:00

PAGLEJ! cikel filmov o glasbi

četrtek, 8. december, ob 19:00
Filmsko gledališče Idrija
vstop prost

Režija in scenarij: Giuseppe Tornatore. Glasba: Ennio Morricone. Nastopajo: Ennio Morricone, Dario Argento, Bernardo Bertolucci, Bruce Springsteen, Clint Eastwood, Lina Wertmüller, Marco Bellocchio, Hans Zimmer, Quincy Jones, Pat Metheny, Joan Baez, Liliana Cavani, Vittorio Taviani in drugi. Produkcija: B Produzioni Srl, Italija, 2021. Trajanje: 156 min.

Foto: promo

Film Ennio je poklon slovitemu italijanskemu skladatelju filmske glasbe Enniu Morriconeju (1928–2020), ki je nemara najbolj znan po svoji glasbi za špageti vesterne Sergia Leoneja (mdr. za tako imenovano Dolarsko trilogijo in med njimi gotovo najbolj znan film Dober, grd, hudoben), kakor tudi za filme drugih žanrov cenjenih režiserjev, kot so Brian De Palma, Bernardo Bertolucci, Terrence Malick, Gillo Pontecorvo ali Quentin Tarantino. A vendar so filmi naštetih režiserjev le drobcen del njegovega opusa, saj je spisal glasbo za več kot 500 filmov, ob tem pa je skladal tudi več kot 100 del klasične glasbe in delal za radio, televizijo in izvajalce popa. Film Ennio je delo režiserja Giuseppeja Tornatoreja, ki je z maestrom sodeloval pri svojem filmu Kino Paradiž (1988) in nato še pri dvanajstih svojih filmih. Poleg daljšega intervjuja s samim Morriconejem so v dokumentarec vključeni pogovori s številnimi režiserji, igralci, glasbeniki in filmskimi skladatelji. Vse to je popestreno z izseki iz filmov, posnetki Morriconejevih koncertov in podobami krajev, ki so sooblikovali skladateljevo življenje. Kot pravi režiser, je s takim nizanjem raznolikih posnetkov želel »gledalca popeljati v mogočno eksistencialno in umetniško parabolo enega najbolj priljubljenih glasbenikov dvajsetega stoletja«.

Režiser Giuseppe Tornatore je z Morriconejem sodeloval 25 let; skupaj sta delala ne le na igranih filmih, pač pa tudi na dokumentarcih, reklamah, bilo pa je tudi nekaj projektov, ki niso bili izpeljani. Delo na filmu Ennio je trajalo pet let; v tem času je Tornatore veliko potoval po svetu, saj se je o Morriconejevem ustvarjanju pogovarjal z več kot sedemdesetimi priznanimi filmskimi ustvarjalci, od igralcev prek režiserjev do filmskih skladateljev, kot so Wong Kar Wai, Bernardo Bertolucci, Oliver Stone, Dario Argento, Quentin Tarantino, Clint Eastwood, John Williams ali Hans Zimmer, ter tudi z glasbeniki različnih žanrov, od jazza (Quincy Jones, Pat Metheny) do rocka (James Hetfield iz Metallice, Bruce Springsteen). Preplet teh intervjujev z drugimi posnetki, predvsem z doslej nevidenim arhivskim gradivom, pomaga razkriti manj znane podrobnosti iz osebnega skladateljevega življenja, kakršna je denimo njegova strast do šaha (ki ima morda skrivnostne vezi z njegovo glasbo) ali pa nastanek ideje za nekatere izmed njegovih kultnih filmskih tem, kakršen je krik kojota iz filma Dober, grd, hudoben.

Cikel pripravljamo v koprodukciji z Mestno knjižnico in čitalnico Idrija.

Foto: promo

Povezave:

Ennio

Podrobnosti

Datum:
8 decembra
Čas:
19:00
Kategorija Dogodek:

Prizorišče

Filmsko gledališče Idrija

Organizator

Jazz Cerkno