Loading Dogodki

« Vsi Dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Damir Imamović “Singer of Tales” // The Balkan Experience of Song and Ritual

13 avgusta 21:00

petek, 13. avgust, ob 21.00
Star plac, Cerkno; v primeru dežja bo prizorišče pokrito
Vstopnice: 9 € predprodaja / 12 € na dan koncerta
Število vstopnic je omejeno. Vstop bo mogoč pod pogoji, ki bodo v veljavi na dan koncerta.

Damir Imamović “Singer of Tales” (BA)
sevdalinke za dušo in srce

Damir Imamović (glas, tambur)
Ivana Đurić (violina)

 

The Balkan Experience of Song and Ritual (SI)
Balkan à la carte

Jelena Soro (glas, oboa)
Brigita Marko (glas, tamburin)
Tea Vidmar (glas)
Dejan Jovanov (tolkala)

 

Potem ko je imel leta 2008 na festivalu Jazz Cerkno svoj premierni slovenski nastop, se k nam vrača Damir Imamović, eden najvidnejših predstavnikov t. i. »novega sevdaha«, kamor poznavalci umeščajo še Mostar Sevdah Reunion, Amiro Medunjanin in Boža Vreća. Damir Imamović je vnuk slovitega pevca Zaima Imamovića in prav med pripravljanjem knjige o pokojnem dedku je globlje spoznal dediščino sevdaha. Tradicionalne bosanske pesmi je sprva preigraval sam s kitaro, pozneje pa je vodil različne zasedbe, denimo Sevdah Takht, v kateri je igrala tudi sarajevska violinistka Ivana Đurić, s katero bo tokrat nastopil. Na koncertu bo predstavil pesmi z zelo hvaljenega lanskoletnega albuma Singer of Tales, ki je izšel pri ugledni britanski založbi Wrasse Records in ki mu je letos prinesel ugledno nagrado »The Best of Europe« britanske revije Songlines.

Na albumu, ki je požel odlične kritike, sta poleg Imamovića in Đurićeve zaigrala Derya Türkan, cenjeni turški inštrumentalist na tradicionalno strunsko glasbilo kemanče, in kontrabasist Greg Cohen, redni sodelavec kultnega Johna Zorna (kvartet Masada), Toma Waitsa, Laurie Anderson in drugih priznanih glasbenikov. Album sta producirala sloviti glasbeni producent Joe Boyd (R.E.M, Nick Drake, Pink Floyd) in Andrea Goertler (Saz’iso), snemalec pa je bil Jerry Boys, prejemnik grammyjev za delo na albumih zasedbe Buena Vista Social Club in Alija Farka Touréja. Nemško združenje glasbenih kritikov je albumu dodelilo četrtletno priznanje za najboljši album tradicionalne glasbe, album pa je prejel tudi nagrado za evropski album leta združenja kritikov, zbranih v Transglobal World Music Chart. Priznana glasbena publicistka Kim Burton je v britanskem mesečniku za etno glasbo Songlines napisala »… ta močna reimaginacija klasikov ob izvirnih pesmih je eno najboljših del, ki jih je Bosna ustvarila v tem stoletju.«

Koncert bo uvedel slovenski kvartet The Balkan Experience of Song and Ritual, ki v avtorskih aranžmajih igra in prepeva balkansko glasbo. Gre za glasbeno skupino, sestavljeno večinoma iz izkušenih glasbenic, dejavnih tudi v drugih projektih, ki z avtorskimi aranžmaji predstavlja ljudsko glasbeno izročilo od Slovenije do Turčije in ki skozi tradicionalno postavo (večglasno petje ob spremljavi tolkal) išče nov, sodobnejši izraz v vsebinskem, harmonskem in izraznem kontekstu vpetosti v današnji prostor in čas. Zametki zasedbe segajo v leto 2017 in v Španijo, kjer je ustanoviteljica zasedbe Jelena Soro na neki delavnici ustvarila svoje prve aranžmaje tradicionalnih balkanskih pesmi. Na sam konec leta 2020, 31. decembra, je zasedba v samozaložbi objavila prvenec Initiation.

Album vsebuje nabor svežih, domiselnih predelav večinoma dodobra znanih balkanskih starih pesmi (med njimi je veliko makedonskih in tudi samosvoja predelava ponarodele slovenske Lipa zelenela je), ki jim dodajajo improvizacijske in pripovedne momente ter jih tako približajo današnjemu poslušalcu. Članice kvarteta same pravijo, da je album »eksperiment za glasbenice in glasbenika, ki morajo poiskati vse globoko skrite zgodbe in sporočila preprostih ljudskih pesmi in jih brez sojenja oživeti in predati publiki.« Zasedba se je premišljeno lotila povečini precej znanih pesmi iz balkanskega območja (Ajde Jano, Što imala k’smet Stamena, Oj, djevojko, Anadolko …) in jim nadela nove zvočne barve. Inštrumentalni vložki so minimalni, ravno pravšnji, da v posamični pesmi orišejo zanjo značilno temo, največji poudarek pa je na zaokroženi in usklajeni medigri treh ženskih vokalov, ki jih z odmerjeno igro podpira tolkalec.

Podrobnosti

Datum:
13 avgusta
Čas:
21:00
Kategorija Dogodek:

Prizorišče

Star plac, Cerkno