Loading Dogodki

« Vsi Dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Angles 8

(SE)

17 julija, 2021 23:00

sobota, 17. julij, ob 23.00
glavni oder

Martin Küchen (altovski saksofon), Goran Kajfes, Magnus Broo (trobenta), Mats Äleklint (pozavna), Torbjörn Zetterberg (kontrabas), Johan Graden (klavir), Mattias Ståhl (vibrafon), Konrad Agnas (bobni)

Zasedba, v kateri so se zbrali nekateri izmed najboljših švedskih jazzerjev, je začela z delovanjem leta 2007 kot sekstet (nastop na Jazz Cerkno 2010) in se sčasoma ter po potrebi večala (tudi do desetčlanske različice). Vodja zasedbe Martin Küchen (Exploding Customer, Trespass Trio, All Included idr.) se v skladbah navezuje na ameriški jazz in blues, evropski svobodnjaški jazz in tradicionalne godbe Balkana, Afrike in Švedske. Zaradi veščega sopostavljanja prvin tradicionalnih godb, swingajočega zvoka starejših jazzovskih zasedb in občasnih avantgardnih vložkov glasbo zasedbe odlikujeta občutji vznesenosti in svečanosti. »Navdušujoča glasba, ki povzroča trepetanje, skozi njo pa teče kontemplativna in spiritualna nit.« (Antonio Poscic, The Free Jazz Collective)

Martin Küchen si je zasedbo zamislil kot sodobni manjši big band, ki se v enaki meri navezuje na jazzovsko zgodovino in moderne pristope. Švedski saksofonist svojim skladbam in albumom nadeva naslove, ki odsevajo njegovo socialno in politično ozaveščenost (Every Woman is a Tree, Let’s Talk About The Weather (And Not About The War), Peace Is Not For Us, Equality & Death (Mothers, Fathers, Where Are Ye?)). V skladu z njegovim zanimanjem za vojna žarišča v nekatere skladbe vnaša drobce tradicionalnih godb iz Afrike, Balkana in Bližnjega vzhoda. Zaradi naštetega zasedbo primerjajo z zgodovinskimi angleškimi in ameriškimi velikimi zasedbami, kot so južnoafriško-britanski Chris McGregor’s Brotherhood of Breath (mešanica med skladano in improvizirano glasbo ter tudi afriške reference), Jazz Composers Orchestra pianistke Carle Bley (radoživnost in sposobnost nenadnih sprememb) ali Liberation Music Orchestra Charlieja Hadena (politični moment), vendar s temeljitimi posodobitvami in dodatki, ki segajo od uporabe energije, tipične za rock, prek švedskih ljudskih motivov do tistega občutka za zabavo, ki ga najdete le v balkanski regiji Evrope. Zasedba se je v letu 2019 oglasila s kar dvema albumoma, Beyond Us (Clean Feed) in albumom Today Is Better Than Tomorrow (Underflow Records), na katerem eno stran albuma podpisuje zasedba Angles 9, drugo pa Angles 10, saj so k nonetu dodali še enega bobnarja, Kjella Nordesona.

Foto: Francesca Patella

Povezave:

Angles
Angles

Podrobnosti

Datum:
17 julija, 2021
Čas:
23:00
Kategoriji Dogodek:
,

Prizorišče

glavni oder

Organizator

Jazz Cerkno