Loading Dogodki

« Vsi Dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Trio akk:zent // Bratko Bibič & Dedley Woodleybears

14 avgusta 21:00

sobota, 14. avgust, ob 21.00
Star plac, Cerkno; v primeru dežja bo prizorišče pokrito
Vstopnice: 7 € predprodaja / 10 € na dan koncerta
Število vstopnic je omejeno. Vstop bo mogoč pod pogoji, ki bodo v veljavi na dan koncerta.

Trio akk:zent (AT)
harmonizacija žanrov od jazza in popa do balkanske glasbe

Johannes Münzner (harmonika, diatonična harmonika, glas)
Paul Schuberth (harmonika, glas)
Victoria Pfeil (saksofoni, glas)

Foto: Marc Daniel Mühlberger

Bratko Bibič & Dedley Woodleybears (SI, AT, CZ)
kabinet zvočnih čudes

Bratko Bibič (harmonika, glas)
Tomáš Novák (violina, glas)
Paul Schuberth (harmonika, glas)
Victoria Pfeil (saksofoni, glas)

 

Na dvojnem koncertu bomo gostili dve mednarodni zasedbi, v katerih bo imela pomembno vlogo harmonika, kakor tudi Bratko Bibič, tako kot član ene od zasedb in sodelavec številnih članov obeh zasedb kakor tudi kot idejni vodja koncertnega cikla Preprosti komadi za zapletene čase, v sodelovanju s katerim smo pripravili oba koncerta. Bibič je priljubljeni ljudski inštrument pripeljal v alternativne glasbene vode; že v 70. letih 20. stoletja je zagnal bend Begnagrad, ki je na izviren način združeval rock, jazz, klasično in etno glasbo z improvizacijo in eksperimentom. Bend še danes po vsem svetu velja za kultnega. Naš glasbenik je kasneje ustanovil zasedbo Madleys in bil član mednarodnega kvinteta Accordion Tribe, ter zagnal številne zasedbe in projekte, v katerih je glasbo povezoval z drugimi umetnostnimi praksami (film, ples).

Na koncertu se bo Bibič predstavil v zasedbi Dedley Woodleybears z mešanico njegovih skladb (tudi čisto svežih iz opusa »Preprosti komadi za zapletene čase«) ter skladb tria, ki združuje prvine avantgardnega jazza, »nove glasbe«, eksperimentalne svetovne glasbe, kritičnih delavskih pesmi, pa tudi slovaških in drugih ljudskih pesmi ter obilo improvizacije. Bibič in Paul Schuberth (drugi harmonikar v zasedbi) sta stara znanca, saj sodelujeta v petnajstčlanskem harmonikarskem orkestru Die Wiener Ziehharmoniker, ki ga je leta 2009 ustanovil dunajski harmonikar Otto Lechner, vsi trije pa sestavljajo tudi harmonikarski Trio Fantasticus. Posnetki s koncertov zasedbe Bratko Bibič & Dedley Woodleybears iz leta 2018 so izšli na začetku 2020 pri založbi Klopotec na albumu Hommage a cliche, ki ga podpisujejo Bratko Bibič & gostje & gostitelji.

Svojevrsten »motor« obeh nastopajočih zasedb je klasično šolani Paul Schuberth, ki velja za enega najbolj priznanih avstrijskih harmonikarjev mlade generacije (je letnik 1994). Leta 2018 je sklenil študij na Brucknerjevi univerzi v Linzu. Kljub svoji mladosti ima za seboj številna sodelovanja, nastope na priznanih festivalih in nagrade. Je večkratni dobitnik nacionalnih in mednarodnih nagrad na tekmovanjih igranja in skladanja glasbe (Klingenthal, Castelfidardo, Austrian World Music Award 2010 idr.). Nastopa tako solo kot v duih, duetih in obeh pričujočih triih. V duetu z avstrijsko-makedonskim harmonikarjem Atanasom Dinovskim je leta 2016 nastopil na Drugi godbi, igra pa tudi v duu z našo koncertno znanko, srbsko violinistko Jeleno Popržan (Catch-Pop String-Strong).

Med njegovimi sodelavci najdemo ugledna imena (Otto Lechner, André Heller, Paul Gulda itd.), z različnimi zasedbami in solistično pa je nastopal v Avstriji, Nemčiji, Italiji, Tuniziji, Bolgariji, Makedoniji, Srbiji, Bosni in Hercegovini, Pakistanu, Islandiji in Sloveniji. Objavil je osem albumov z avtorsko glasbo; nazadnje je leta 2017 izšel njegov tretji solo album Dark Side of Sun. O albumu je recenzentka dunajskega Falterja zapisala: »virtuozne spremembe tempov, višine tonov in zvenov v vseh mogočih variacijah, ki komajda še spominjajo na harmoniko, vmes kratki napevi – Schuberth je genialen.« Podobno kot Dedley Woodleybears tudi Trio akk:zent igra samosvojo mešanico žanrov in slogov, v kateri se polifonija srečuje s tehnom, jazz s popom, balkanska glasba s »frajtonarico«. Dvojni harmonikarski koncert bosta zasedbi sklenili s skupnim nastopom.

Koncerta pripravljamo v sodelovanju s koncertnim ciklom Preprosti komadi za zapletene čase in s podporo Avstrijskega kulturnega foruma Ljubljana.

Foto: Elena Shirin

Povezave:

Podrobnosti

Datum:
14 avgusta
Čas:
21:00
Kategorija Dogodek:

Prizorišče

Star plac, Cerkno