Koromač

Kontrapunk

 

Jure Boršič – altovski saksofon
Boštjan Simon – baritonski in sopranski saksofon
Francesco Ivone – trobenta
Aljaž Škrlep – kitara
Anton Lorenzutti – kitara
Matjaž Bajc – el. bas
Giorgio Pacorig – Rhodes / Korg MS-20
Žiga Ipavec – bobni
Urban Kušar – bobni

 

Jazz do Punk 07:59
Fellow Cuttie 08:34
Masturbator 11:14
Petajzl Ptjzal 07:12
Get the Fuck Out 11:06

 

Skladbe: Koromač
Snemanje / Miks / Master: Marko Turel
Producenta: Koromač & Jazz Cerkno Records
Grafična podoba: Matjaž Bajc
Fotografija: Špela Lutman
Logotip za Live at Jazz Cerkno: Milan Erič
Izšlo pri Jazz Cerkno Records decembra 2019.
Izdajo je podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.
Album Kontrapunk je bil posnet 17. maja 2019 na 24. izdaji festivala Jazz Cerkno ob 10. obletnici zasedbe. Za to priložnost so se bendu pridružili trije dodatni glasbeniki.

 


Koromač – domače punk jazz žganje

Iz Zavoda Jazz Cerkno v vaša ušesa tik pred prihajajočim novim letom 2020 pošiljamo nov album iz serije Live at Jazz Cerkno z zvrhano mero slovenske jazzovske in objazzovske ustvarjalnosti. Zanjo je zaslužen Koromač, jazzcore bend iz Vrtojbe, ki je v razširjeni zasedbi na 24. festivalu Jazz Cerkno proslavil desetletnico delovanja in v živo na odru odigral in posnel nove skladbe. Te so pod naslovom Kontrapunk – izid albuma pa je napovedal singel Get The Fuck Out – zdaj ugledale luč sveta kot drugi album Koromača (leta 2015 je izšel prvenec Punk Enough?) in hkrati kot prva samostojna izdaja založbe Jazz Cerkno. Album Kontrapunk, ki je izšel 27. decembra 2019 v fizični in spletni obliki (oboje je na voljo na povezavi https://jazzcerkno.bandcamp.com), bodo Koromač v isti razširjeni zasedbi, kakršna je nastopila leta 2019 v Cerknem, koncertno predstavili v ljubljanskem Kinu Šiška v ponedeljek, 17. februarja 2020.

Zasedba Koromač že od ustanovitve leta 2009 združuje radikalne zvrsti ostrejšega kitarskega zvoka, kot so hardcore, punk, metal ali crust, v zadnjih letih pa so trd(n)i mešanici hrupnih slogov primešali še jazz in improvizacijo. Za dodajanja jazzovskih prvin so zaslužni člani seksteta, ki so se udeležili delavnic Zlatka Kaučiča. Začetna zasedba klasičnega rockovskega tria (vokal in kitara, bas, bobni) se je z leti spreminjala in se danes ustalila v sekstet z dvema bobnarjema in saksofonom. Bend se je še pred nastopom na 24. izdaji festivala Jazz Cerkno odločil za predstavitev novih skladb in tudi novega zvoka zasedbe, saj so se izvirnemu sekstetu pridružili saksofonist Boštjan Simon in dva italijanska glasbenika, trobentač Francesco Ivone in Giorgio Pacorig na klaviaturah in sintetizatorjih. O koncertu na festivalu Jazz Cerkno je Tadej Stolič v reviji Glasna zapisal: »Tokratni nastop so prekaljeni domači in oba tuja gosta dodatno nagnili na polje improviziranega jazza in ustvarili koncert, ki je naše osebno razumevanje jazzovskega idioma precej prepihalo.«