code::source

System 01: Presence

 

Gašper Livk (kontrabas, procesiranje)
Brina Kren (altovski saksofon)
Neža Zupanc (flavta)
Filip Mozetič (bobni)
Lenart de Bock (altovski saksofon)
Leonard Medica Gregorič (kitara, procesiranje)

 

01 Presence 8:00
02 Meta_ 9:47
03 Mind_ 6:53
04 Inverted 3:33
05 Re-Inverted 5:42
06 Mind_ II 1:06
07 Subconscious 2:13
08 Over and Above 0:44
09 Explicated 1:22
10 Present 6:20
11 Contracted 4:25

 

Skladbe: Gašper Livk
Glasba je bila ustvarjena na festivalski delavnici Mladi raziskovalci II pod mentorstvom Dréja A. Hočevarja.
Posneto 18. maja 2019 na 24. festivalu Jazz Cerkno
Snemanje Iztok Zupan
Miks in mastering David Darlington
Produkcija Dré A. Hočevar
Oblikovanje in fotografija Urška Preis
Spremna beseda Gašper Livk in Brina Kren
Logotip za Live at Jazz Cerkno Milan Erič
Objavljeno v sodelovanju med PureZen Records in Zavodom Jazz Cerkno. Izdajo je podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.
PureZen Records je oddelek založbe Porezen d.o.o, Cerkno.
Live at Jazz Cerkno je diskografska serija posvečena objavam koncertnih posnetkov iz mednarodnega festivala Jazz Cerkno.


code::source v seriji Live at Jazz Cerkno

Eno od poslanstev festivala Jazz Cerkno je tudi spodbujanje ustvarjalnosti mladih glasbenikov. V ta namen smo letos že drugič izvedli delavnico Mladi raziskovalci, ki poteka pod mentorstvom Dréja Hočevarja. Gre za program, namenjen že izoblikovanim mlajšim glasbenikom ali študentom, ki na delavnici oblikujejo zasedbo in pripravijo koncertni program ter ga izvedejo v sklopu festivala. Tako kot lanskoletni koncert, ki ga je zasnoval Miha Gantar, je tudi posnetek letošnjega nastopa zasedbe code::source pod vodstvom Gašperja Livka objavljen na cedejki in na spletu. Album System 01: Presence je izšel v že utečeni seriji Live at Jazz Cerkno v sozaložbi Zavoda Jazz Cerkno in PureZen Records ter s podporo Ministrstva za kulturo.

Na festivalu Jazz Cerkno 2019 je v sklopu programa Mladi raziskovalci II mentor Dré Hočevar kot kuratorja zasedbe izbral kontrabasista Gašperja Livka, ki je sestavil zasedbo code::source in napisal vse skladbe. Leta 1993 rojeni Livk končuje magisterij iz klasičnega kontrabasa na Akademiji za glasbo in deluje kot asistent Dréja Hočevarja pri različnih programih in delavnicah. Nastopil je na festivalih, kot so Darmstadt Ferienkurs Open Space, Klangspuren Schwaz, Borderless Dissonance ali Improcon. Zasedbo code::source poleg Livka sestavljajo še altovska saksofonistka Brina Kren, flavtistka Neža Zupanc, bobnar Filip Mozetič, altovski saksofonist Lenart de Bock in kitarist Leonard Medica Gregorič, ki je, tako kot Livk, skrbel tudi za elektronsko procesiranje.

Na koncertu je zasedba postregla z zgoščeno in ubrano odigrano glasbo na meji med jazzom in svobodno improvizacijo, ki je dokazala, da imamo pri nas veliko mladih glasbenikov, ki po kakovosti muziciranja v ničemer ne zaostajajo za veterani. Po premiernem koncertu se je zasedba predstavila še na Jazz festivalu Ljubljana in na novomeškem Jazzintyju. Posnetek cerkljanskega nastopa je sedaj objavljen na albumu System 01: Presence, ki je na voljo v fizični in spletni obliki na naslovu https://jazzcerkno.bandcamp.com, ki je namenjen prav izdajam posnetkov s festivala Jazz Cerkno. V dobrem letu je to že tretja festivalska diskografska izdaja, saj je poleg lanskoletnega albuma Subconscious.Rituals kvinteta Mihe Gantarja (ki je prav tako nastal na delavnici Mladi raziskovalci) letos maja v sozaložbi Zavoda Jazz Cerkno in ugledne portugalske založbe Clean Feed izšel še album Age of Chaos, na katerem se je Cene Resnik Free Stellar Triu pridružil ameriški glasbenik Rob Mazurek.


Recenzije:

Sigic