Zavod Jazz Cerkno v koprodukciji s Filmskim gledališčem Idrija začenja cikel filmov o glasbi PAGLEJ, na katerem bomo predvajali tako dokumentarne kot igrane filme, ki osvetljujejo manj znane glasbene prakse ali drugače predstavljajo že znane zvočne fenomene. S ciklom želimo opozoriti na pomembne dokumentarne vsebine, ki so povezane z glasbo, z njimi izobraževati in spodbujati kritičnost.

Uvodni film Šum Balkana spremlja našega vidnega kontrabasista, skladatelja, organizatorja številnih glasbenih in multimedijskih dogodkov ter zvočnega improvizatorja Tomaža Groma na njegovem popotovanju po Balkanu z namenom, da poišče poulične glasbenike, ki jim je nato namenil vlogo interpretov njegove avtorske glasbe. Po projekciji sledi pogovor s Tomažem Gromom.

Na našem drugem filmsko-glasbenem večeru bomo predvajali Dišalo je po jazzu, edini slovenski film, ki popisuje zgodbo o nastanku in razvoju slovenskega jazza. Zgodba nas popelje nazaj v dvajseta in trideseta leta 20. stoletja, ko so gospodarski razvoj in urbanizacija ter seznanjenost s trendi v zahodni družbi – prek hollywoodskih filmov in gramofonskih plošč – pripeljali do ustanavljanja plesnih in zabavnih orkestrov. Po projekciji bo sledil pogovor z Ano Kajzer, eno od scenaristk in tudi producentko filma.

Tretji film Misha in tako naprej (Misha enzovoort), ki bo na sporedu tik pred 23. Jazz Cerkno festivalom govori o lani preminulem legendarnem nizozemskem skladatelju, pianistu in vodji zasedb Mishi Mengelbergu, ikoni evropskega jazza, ki je proti koncu življenja zbolel za demenco. Film je nastal med tedensko rezidenco ICP Orchestra v londonskem jazz klubu Vortex in bo nekakšen uvod v naš festival, saj bodo letos pri nas gostovali sloviti ICP Orchestra, katerih ustanovni član je bil prav Misha.