Medtem ko se je letošnji program živih kulturnih dogodkov v organizaciji Zavoda Jazz Cerkno s projekcijo dveh glasbenih filmov sklenil, pa ob koncu leta, kot je že navada, pripravljamo nekaj novih diskografskih izdaj. Ob dveh prihajajočih izdajah, ki v prihodnjih dveh mesecih izideta v naši diskografski seriji Live at Jazz Cerkno, opozarjamo na še dve mednarodni izdaji s posnetki z našega festivala, ki sta pri uglednih založbah objavljeni letos.

 

Julija je pri avstrijski založbi Klanggalerie izšel dvojni album Awon Ona tandema Ingrid Schmoliner & Hamid Drake. Posnetki na prvem cedeju so leta 2020 nastali na našem prijateljskem festivalu artacts, ki poteka v kraju St. Johann in Tirol, medtem ko so bile koncertne izvedbe skladb avstrijske pianistke in ameriškega bobnarja z drugega cedeja posnete istega leta na jubilejni 25. izdaji festivala Jazz Cerkno. Naš zavod je koproducent te izdaje, zato posnetke s cerkljanskega nastopa najdete tudi na našem bandcampu. Albumu, ki je pomemben dokument ustvarjanja dveh glasbenikov, ki zelo redko nastopata skupaj, je Stef Gijssels v spletni reviji freejazzblog namenil štiri in pol zvezdice ter zapisal: »Skozi celoten album poslušalec potuje od enega presenečenja do drugega. Glasba je neverjetna mešanica strukturne in kompozicijske veščine, improvizacijske inventivnosti, trka slogov in harmonije.«

 

Čisto svež – z datumom izida 30. november – pa je album Live in Cerkno mednarodnega tria Fish Wool, ki prinaša posnetke s 24. festivala Jazz Cerkno iz leta 2019. Album, ki je izšel pri poljski založbi Fundacja Słuchaj, so člani portugalsko-brazilsko-španskega tria (Susana Santos Silva, trobenta; Yedo Gibson, tenorski in sopranski saksofon; Vasco Trilla, bobni) posvetili spominu na Boštjana Cveka.

 

 

V kratkem bomo pri naši založbi izdali dva albuma, ki sta bila posneta na letošnjem 26. festivalu Jazz Cerkno. Najprej bomo v zadnjem tednu decembra objavili album saksofonistke Brine Kren, ki je za program Mladi raziskovalci IV ustanovila kvintet Crucial Encounters in z njim izvedla sklepni koncert glasbene rezidence, ki je na našem festivalu pod mentorstvom Dreja Hočevarja potekala že četrto leto. V januarju prihodnjega leta bo sledil še album slovensko-italijanskega More Low Than Low Quinteta. Gre za zasedbo treh kontrabasistov (Matjaža Bajca, Žige Goloba in Giovannija Maierja) in dveh basovskih klarinetistov (Mima Cogliandra in Marca Colonne), ki so na našem festivalu premierno predstavili svojo vizijo navdihnjene glasbe, ki jo poganjajo nizki toni. Oba albuma bosta izšla na CD-ju.