Loading Dogodki

« Vsi Dogodki

  • Ta dogodek je minil.

White Riot

glasbeni dokumentarni film

2 decembra, 2021 19:00

PAGLEJ! cikel filmov o glasbi

četrtek, 2. december, ob 19.00
Filmsko gledališče Idrija; brez vstopnine

Režija: Rubika Shah. Scenarij: Rubika Shah, Ed Gibbs. Nastopajo: Red Saunders, Roger Huddle, Kate Webb, The Clash, Steel Pulse, Dennis Bovell, Tom Robinson, Poly Styrene, Sham 69, Alien Kulture. Produkcija: Creative England, Visit Films, Smoking Bear, Velika Britanija, 2019. Trajanje: 80 min. Slovenski podnapisi.

Film White Riot opisuje odziv britanske punkovske in druge alternativne scene na vznik angleškega nacionalizma v 70. letih prejšnjega stoletja, ko so glasbeniki, mediji in aktivisti kot reakcijo na Nacionalno fronto (National Front) in njene odkrite pozive k ustavitvi priseljevanja Neevropejcev ter tudi napade na tovrstne priseljence, zagnali gibanje Rock Against Racism. Pobudo za gibanje je dal glasbeni fotograf Red Saunders, ki je, ogorčen nad rasističnim nagovorom Erica Claptona na nekem njegovem koncertu, poslal odprto pismo glasbenim revijam s pozivom, da naj rockovska glasba postane orožje proti rasizmu. Ugledne revije New Musical Express, Melody Maker ter Sounds so objavile pismo in ko je Saunders nato prejel številne pozitivne odgovore, se je povezal z istomišljeniki ter skupaj z njimi ustanovil gibanje Rock Against Racism in fanzin Temporary Hoarding. Slednji ni naslavljal le takrat perečega problema rasizma, marveč je poročal tudi o angleško-irskem konfliktu, policijskem nasilju in podobnih angažiranih temah ter dal glas tudi drugim marginaliziranim skupinam, denimo LGBT-skupnosti. Eden viškov gibanja je bil velikanski protestni marš v Londonu leta 1978, ki se ga je udeležilo 100.000 ljudi; prehodili so deset kilometrov od trga Trafalgar do Parka Victoria, kjer se je nato odvil koncert. Tudi na drugih dogodkih gibanja so potekali koncerti, na katerih so si oder delili punkerski, novovalovski in reggaejaški izvajalci, kot so The Clash, Steel Pulse ali Tom Robinson. Film, ki si je naslov sposodil iz istoimenskega komada The Clash, je dolgometražni prvenec režiserke Rubike Shah. Bil je prikazan na festivalu v Cannesu, na BFI London Film Festivalu pa je leta 2019 prejel nagrado za najboljši dokumentarec.

Režiserka in koscenaristka Rubika Shah je s koscenaristom in producentom Edom Gibbsom na filmu začela delati leta 2015, potem ko se je navdušila nad posnetki nastopa The Clash v Victoria Parku. Sprva sta leta 2017 ustvarila krajši film, po njegovem uspehu pa sta se odločila, da ga razširita v dolgometražec. Režiserka pravi, da se je pri osnutku za film navdihovala pri drugih dokumentarcih, kot sta Kurt Cobain: Montage of Heck Bretta Morgena ali Fire in Babylon Stevana Rileyja. Kot pripadnica arabske manjšine v Veliki Britaniji je o vzponu nacionalizma v 70. letih 20. stoletja v lastni družini slišala le skope informacije, ko so ji sorodniki razlagali o rasizmu, s katerim so se soočali. Ko se je zavedela, da ne ve veliko o pomembnem delu polpretekle zgodovine, se je lotila raziskovanja in med vsem sovraštvom do nebelcev, ki se je takrat razširilo v Veliki Britaniji, odkrila gibanje Rock Against Racism. Le-to se je po punkovskem vzoru »naredi sam« (DIY; Do It Yourself) po eni strani uprlo nacionalističnim organizacijam, po drugi pa prek fanzina in dogodkov poučevala ljudi, kako naj sami organizirajo proteste ali angažirane koncerte ter tako ustavijo nevarni val nacionalizma. V filmu White Riot so arhivski posnetki kombinirani z animacijo in novimi intervjuji. Med številnimi govorci je tudi začetnik gibanja Red Saunders ter drugi aktivisti in vidni glasbeniki. Film ne le osvetljuje pomembno obdobje, ko so glasbeniki stopili skupaj in se uprli nevarnim političnim idejam (podpora Nacionalni fronti je znatno upadla), temveč tudi opozarja na podobne današnje pojave, od gibanja Black Lives Matter do vnovične nestrpnosti do tujcev, ki se je pojavila ob Brexitu. »Angažirana zgodovinska zgodba, ki ob pravem času odmeva tudi v sodobnosti.« (The Hollywood Reporter)

Cikel pripravljamo v koprodukciji z Mestno knjižnico in čitalnico Idrija.

Foto: Syd Shelton

Povezave:

White Riot

Podrobnosti

Datum:
2 decembra, 2021
Čas:
19:00
Kategorija Dogodek:

Prizorišče

Filmsko gledališče Idrija

Organizator

Jazz Cerkno