Loading Dogodki

« Vsi Dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Odpotovanje

glasbeni dokumentarni film o Tomažu Pengovu

18 novembra, 2021 19:00

PAGLEJ! cikel filmov o glasbi

četrtek, 18. november, ob 19.00
Filmsko gledališče Idrija; vstop prost

Scenarij in režija: Petra Seliškar. Producentka: Petra Seliškar. Avtor glasbe: Tomaž Pengov. Nastopajo: Bogdana Herman, Jani Kovačič, Andrej Zdravič, Sonja Porle idr. Produkcija: Petra Pan Film, PPFP, Jana Cisar Production, Slovenija, 2020. Trajanje: 65 min.

Svetovni trend pospešenega snemanja glasbenih dokumentarcev se v zadnjih letih pozna tudi na Slovenskem, kjer tovrstnih filmskih del ravno ne mrgoli. Tako smo lani dobili še en film o legendarnem kantavtorju Tomažu Pengovu (1949–2014) Odpotovanje, po prvem iz leta 1999 Dih besede – portret Tomaža Pengova scenarista in režiserja Miša Čadeža. Dokumentarec Odpotovanje je bil posnet šest let po kantavtorjevi smrti, zato je v njem poudarek na pričevanjih njegovih glasbenih kolegov, sopotnikov in prijateljev. Veliko je tudi doslej slabo poznanega video arhivskega gradiva, ki so ga ustvarjalci filma izbrskali v dokumentacijah RTV Slovenija, AGRFT-ja in Slovenskega filmskega arhiva, in sicer predvsem iz časa nastanka odmevnega prvenca Odpotovanja (1973), prve slovenske kantavtorske plošče in hkrati prve neodvisne velike plošče (izšla je v solažbi ŠKUC-a in Helidona). Ustvarjalci film opisujejo kot »esejistični road-movie« in »filozofsko meditacijo o mladem Tomažu Pengovu, enem najpomembnejših ustvarjalcev v slovenski zgodovini«. O Pengovu poleg njegovih ponarodelih pesmi s prvenca, kot so Cesta, Danaja, V nasmehu nekega dneva ali Sarkofagi, pripovedujejo Andrej Zdravič, Sonja Porle, Tomo Križnar, Borut Telban, Andrej Detela, Jani Kovačič, Aco Razbornik (snemalec albuma), Bogdana Herman (pevka na albumu) in drugi. Režiserka Petra Seliškar je skupaj z življenjskim sopotnikom in sodelavcem Brandom Ferrom posnela vrsto dokumentarcev, med katerimi najdemo še en glasbeni film, in sicer Moj narobe svet o Ježku. Film Odpotovanje je obredel številne domače in mednarodne festivale, kot so Festival slovenskega filma, Grossman (nagrada za najboljši glasbeni film), Dok’n’ritam (Beograd; posebna nagrada za dokumentarec), LoudSoulMusicFestival (Beograd; najboljši film) ali MICAM 3.0 (Mehika).

 

Tomaž Pengov se je na glasbeno pot odpravil že konec 60. let prejšnjega stoletja, ko je preigraval pesmi uveljavljenih angloameriških kantavtorjev, kot sta Bob Dylan in Donovan, ter njune pesmi tudi prevajal v slovenščino. V istem obdobju beležimo njegov prvi diskografski posnetek – v pesmi Oda Ireni zasedbe Mladi levi, ki ga je povabila, naj zapoje v tej skladbi. Pesmi za svoj prvenec je večinoma posnel v stanovanju svojih staršev na Prešernovi ulici v Ljubljani, in sicer kar v kopalnici, ki je nudila dobro akustiko za njegove tenkočutne pesmi, nekateri posnetki pa so nastali na Radiu Študent. Album Odpotovanja je bil natisnjen v nizki nakladi in je šele ob ponatisu v 80. letih pri ZKP RTV Ljubljana doživel manjšo medijsko promocijo. Ne glede na slabo promocijo je Pengov obveljal za najboljšega domačega kantavtorja, ki je svoje nežne pesmi s pretanjenimi poetičnimi besedili odel v krhko, a aranžmajsko zapleteno glasbeno obleko. Poleg kitare (še posebej se je izkazal na 12-strunski kitari) je igral tudi lutnjo. Spremno besedo k albumu je napisal pesnik Milan Dekleva, s katerim je Pengov kasneje sodeloval v eksperimentalni zasedbi Salamander, v kateri so se združili takrat napredno misleči domači ustvarjalci, ki so se povečini zbirali v kultnem ljubljanskem lokalu Šumi (člani redakcij Tribune in Problemov, Jerko in Boris A. Novak, Bogdana Herman, Lado Jakša, idr.). Po singlici Napisi padajo / Črna pega čez oči iz leta 1978 je Pengov drugi album Pripovedi objavil šele petnajst let po prvencu, leta 1988; sledili so še albumi Rimska cesta (1992), Biti tu (1996) in Koncert (2006) ter zvočna knjiga Drevo in zvezda (2011).

 

Cikel pripravljamo v koprodukciji z Mestno knjižnico in čitalnico Idrija.

Foto: Promo

Povezave:

Odpotovanje

Podrobnosti

Datum:
18 novembra, 2021
Čas:
19:00
Kategorija Dogodek:

Prizorišče

Filmsko gledališče Idrija

Organizator

Jazz Cerkno