Loading Dogodki

« Vsi Dogodki

Bowrain // drank

15 aprila 20:00

sobota, 15. april, ob 20:00
dvorana Glasbene šole Cerkno
vstopnice: 5 € predprodaja / 8 € na dan koncerta

Foto: Ola Queen / Urška Boljkovac

Foto: Ola Queen / Urška Boljkovac

Bowrain: Improvisations (SI)
impresionistične pianistične improvizacije

Tine Grgurevič (klavir)

   

drank (AT)
od eksperimenta prek elektronike do improvizacije

Ingrid Schmoliner (preparirani klavir)
Alexander Kranabetter (trobenta, elektronika)

 

Tine Grgurevič, ki deluje pod umetniškim imenom Bowrain, se je v kratkem času uveljavil kot eden najbolj samosvojih slovenskih pianistov, skladateljev in producentov, ki se enako počuti doma v jazzu, klasiki, minimalizmu, eksperimentu in tudi popu. Glasbenik, ki je študiral jazz v Amsterdamu, redno sodeluje tudi z drugimi glasbeniki (južnoafriški bend The Brother Moves On) in ustvarjalci z drugih področij, kot sta multimedijska umetnika jaša in Kalu, s katerima je lani objavil album Bloom. V zadnjem času se vse bolj posveča solističnim nastopom in v takšnem duhu bo tudi njegov nastop, na katerem bo predstavil nov program Improvisations. Avstrijski tandem drank tvorita pianistka Ingrid Schmoliner (pri nas je nastopila s Hamidom Drakom na 25. Jazz Cerkno) ter trobentač in elektronski glasbenik Alex Kranabetter. Glasbenika sta znana po eksperimentalni rabi svojega inštrumenta; klavir je prepariran z različnimi predmeti, zvok trobente pa je močno predrugačen z efekti. V izrazu povezujeta prvine improvizirane in eksperimentalne glasbe, popa, jazza, minimalizma, folklore ter elektronske in sodobne glasbe. Premierni nastop v Sloveniji.

Tine Grgurevič je že na debitantskem albumu Far Out, ki ga je objavil leta 2014, kmalu po zaključku študija, prvič uporabil elektronsko glasbo. Tri leta pozneje je sledil album Distracted, leta 2020 pa album 2020 Seconds Alive s posnetkom koncerta oziroma enkratnega glasbenega performansa, na katerem je predstavil svojo novo kompleksno skladbo, ki jo je izvedlo 14 glasbenikov. V zadnjem času je objavil več singlov, ki jih sam opredeljuje kot sodobni jazz elektro-pop. Med njegovimi sodelovanji nemara izstopa muziciranje z južnoafriškim transžanrskim kolektivom The Brother Moves On v obdobju 2018–2019. Z bendom je prvič nastopil spontano na Drugi godbi, ko je praktično brez priprav nadomestil manjkajočega kitarista. Sledili so koncerti v Johannesburgu in krajša evropska turneja, na kateri je nastopil tudi s saksofonistom Shabako Hutchingsom. Za leto 2023 pripravlja izid novega solističnega albuma Heal Me, glavnino katerega je posnel v berlinskem studiu VoxTon, kjer je sodeloval z glasbenikom in producentom Simonom Goffom.

Pianistka in skladateljica Ingrid Schmoliner, ki je dejavna tudi kot kuratorka (je soustanoviteljica festivala New Adits), se je že med študijem klasične glasbe na celovškem konservatoriju začela zanimati za improvizirano in eksperimentalno glasbo. Z inovativnimi pristopi povezuje raznorodne žanre od avantgarde in jazza do ambientalne in tradicionalne glasbe (je mojstrica in učiteljica jodlanja). Sodeluje s filmarji in gledališčniki in je mdr. članica zasedb Nabelóse, Griff ter Watussi. Trobentač Alexander Kranabetter je z odliko diplomiral iz jazza in improvizirane glasbe na zasebni univerzi Antona Brucknerja v Linzu. Njegovo muziciranje seže onkraj konvencionalnega in se giblje med svobodno improvizacijo in elektroakustično zvočno umetnostjo. Zvoke trobente in elektronike povezuje v samosvoje večplastne, hipnotične in introspektivne teksture. Nekonvencionalne zvoke, ki jih, tudi s pomočjo elektronike, tandem drank izvablja iz svojih glasbil, odlikujejo zanke in brnenje, ki se prelivajo s ponavljajočimi se vzorci, meditativnimi zvoki z le nakazanimi melodijami in nalomljenimi ritmi.

Koncert zasedbe drank je podprl Avstrijski kulturni forum Ljubljana.

Podrobnosti

Datum:
15 aprila
Čas:
20:00
Kategorija Dogodek:

Prizorišče

Glasbena šola Cerkno

Organizator

Jazz Cerkno