Crucial Encounters

Mladi Raziskovalci IV. – Brina Kren – Crucial Encounters

 

Tilen Zlatnar (tolkala)
Jonatan Hudnik (oboa, klavir)
Maj Brinovec (saksofon)
Brina Kren (saksofon)

in
12
12.1
12.2
12.3
N
N.1
N.2
over
N.3
N.4
N.5
I
out
beyond

 

Skladbi N ter I sta delo Crucial Encounters, vse ostale skladbe je napisala Brina Kren. Glasba na tem albumu je bila ustvarjena v okviru programa za mlade ustvarjalce Mladi raziskovalci IV. / Young Researchers IV. pod mentorstvom Dréja A. Hočevarja.

Posneto 16. julija 2021 na 26. izdaji festivala Jazz Cerkno
Snemanje Iztok Zupan
Miks in mastering Dave Darlington
Produkcija Dré A. Hočevar
Oblikovanje Tjaša Travižan
Spremno besedilo Brina Kren
Logotip Live at Jazz Cerkno Milan Erič

Izdal Zavod Jazz Cerkno v koprodukciji z Inštitutom .abeceda decembra 2021. Izdajo je podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

 


Debitantski album Brine Kren iz programa Mladi raziskovalci IV.

Za Zavodom Jazz Cerkno je pestro leto, katerega osrednji del je bila uspešna izvedba 26. izdaje festivala Jazz Cerkno. Kot je že nekaj let navada, pa koledarsko leto zaključujemo z diskografsko izdajo s posnetki, nastalimi na festivalu. Gre za album Mladi Raziskovalci IV. – Brina Kren – Crucial Encounters mlade saksofonistke in skladateljice Brine Kren, ki je v sklopu glasbene rezidence Mladi raziskovalci IV. nastopila s svojim kvartetom Crucial Encounters. V zasedbi so še Tilen Zlatnar (tolkala), Jonatan Hudnik (oboa, klavir) in Maj Brinovec (saksofon). S tem programom in diskografsko izdajo naš festival izpolnjuje enega od svojih poslanstev: spodbujanje ustvarjalnosti mlajših, povečini še neuveljavljenih domačih glasbenikov. Ti se zberejo v okviru omenjene rezidence, ki poteka pod mentorstvom Dréja A. Hočevarja, ter, vsakokrat pod vodstvom drugega glasbenika, ustanovijo zasedbo, s katero muzicirajo in pripravijo koncertni program, ki je nato izveden na festivalu.

Brina Kren je kot članica drugih zasedb v sklopu rezidence na festivalu nastopila že dvakrat. Leta 2019 smo jo slišali v zasedbi code::source pod vodstvom Gašperja Livka, leta 2020 pa v zasedbi Tobije Hudnika equilibrium as insta_bility. Krenova je tako prisotna že na dveh albumih, posnetih na rezidencah, je pa to njen prvi album kot vodja zasedbe. V spremni besedi k albumu z izjemno pretanjenimi skladbami, v katerih muzičisti vešče ohranjajo ravnovesje med strogostjo avantgardne klasične glasbe in jazzovsko improvizacijo, je Krenova med drugim zapisala: »Novi načini obstoja in sobivanja se uresničujejo le z njihovim doživljanjem,« s čimer je poudarila pomembnost skupnega ustvarjanja in muziciranja. Tako kot prejšnji posnetki iz programa Mladi raziskovalci je tudi letošnji album, ki je na voljo na cedejki in na spletu, objavljen v seriji Live at Jazz Cerkno. Izdajo posvečamo začetniku te serije, letos preminulemu dolgoletnemu sodelavcu in prijatelju Dariu Corteseju, tudi ustanovitelju založbe PureZen Records, v sodelovanju s katero smo izdali prve tri albume iz programa Mladi raziskovalci.