Jesenski del cikla PAGLEJ, ki ga Zavod Jazz Cerkno pripravlja v koprodukciji z Mestno knjižnico in čitalnico Idrija, prinaša tri filme, ki v središče svojega zanimanja postavljajo zelo raznolike fenomene tako na domači kot mednarodni glasbeni sceni. Na velikem platnu bomo lahko sledili zgodbi nastanka prvenca kultnih Laibach, zgodbi o glasbenem življenju pop ikone Grace Jones ter za zaključek prisluhnili nekonvencionalnemu glasbeno-filmskemu dogodku Bratka Bibiča z živo spremljavo filmskih podob.

Jesensko serialko glasbenih filmov začenjamo septembra s filmom Glasba je časovna umetnost 3 – LP film LAIBACH, ki opisuje nastanek prvega albuma zasedbe Laibach iz leta 1985. Skozi igrane dele in posnetke pogovorov tako s člani zasedbe, kot tudi s številnimi poznavalci njenega delovanja, film režiserja Igorja Zupeta in scenarista Igorja Bašina »razgrinja strategije in taktike delovanja Laibacha in Laibach Kunsta v prvi polovici osemdesetih let«. Po projekciji bo sledil pogovor z avtorji.

Oktober na idrijsko platno prinaša biografski dokumentarec z naslovom Grace Jones, v katerem je na ogled tako arhivsko gradivo, kakor tudi posnetki, ki jih je režiserka Sophie Fiennes ustvarila med petletnim obdobjem spremljanja pop ikone. Ob koncertih in prizorih iz zaodrja slovito pevko spremljamo med družinskim obiskom na Jamajki ter jo spoznamo tudi kot ljubimko, hčerko, mamo, babico in poslovno žensko.

Novembrski dogodek v okviru našega cikla Pasluš pa bo ponudil poslastico – glasbeno spremljavo filma Od kovača do knapa oziroma tako imenovano »kinoušesno« glasbeno-filmsko predstavo. Bratko BibičEduardo Raon in Vid Drašler, vsi dobri znanci z naših festivalov, bodo igrali in improvizirali na kolaž izbranih segmentov iz petih sodobnoplesnih zvočnih filmov, ki so med letoma 1995 in 2014 nastali po zamislih koreografa in plesalca Iztoka Kovača v produkciji Zavoda EN-KNAP.