Loading Dogodki

« Vsi Dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Round Trip

glasbeni dokumentarni film

11 junija, 2021 20:00

petek, 11. junij, ob 20.00
Filmsko gledališče Idrija; vstop prost

Scenarij, režija, kamera in montaža: Matej Okroglič. Producent: Žiga Ipavec. Obdelava zvoka: Matej Čelik. Animacija: Veronika Hozjan. Produkcija: KUD Zvočni izviri, Slovenija, 2020. Trajanje: 48 min. Slovenski podnapisi.

Kljub izjemno živahni in tudi v svetu vse bolj odmevni domači novojazzovski in improvizacijski sceni, ne premoremo veliko filmov, ki bi to sceno ujeli v »gibljive slike« oziroma jo v sliki in zvoku ohranilo za prihodnje generacije. Pa vendar se v zadnjih letih situacija tudi na tem področju počasi spreminja, o čemer priča tudi lanskoletni dokumentarec Round Trip, posvečen ustvarjanju neutrudnega bobnarja, tolkalca, skladatelja, vodje zasedb in mentorja mladim glasbenikom Zlatka Kaučiča. Tega vsestranskega ustvarjalca v Cerknem dobro poznamo, saj je velikokrat nastopil tako na Jazzu Cerkno kot na Keltiki, ob 40-letnici njegovega delovanja pa smo leta 2018 v sklopu jazzovskega festivala pripravili tudi razstavo Zlatko Kaučič: mnogoterost ritma. Prav ob visoki obletnici je nastala ideja o filmu Round Trip (naslov je enak Kaučičevemu prvencu, solo albumu iz leta 1994), v katerem ob koncertnih nastopih sledimo pričevanjem številnih novinarjev, Kaučičevih prijateljev in družinskih članov ter domačih in tujih glasbenikov. Tako »po koščkih izvemo, kdo Zlatko Kaučič pravzaprav je ter kakšen je bil njegov doprinos h glasbi v Sloveniji in po svetu«. V filmu so zabeleženi tudi delček nastopa kvarteta Kaučič / Parker / Léandre / Fernández na Jazzu Cerkno leta 2018 ter intervjuji z vsemi tremi Kaučičevimi soglasbeniki iz tega kvarteta. Posnetki s cerkljanskega koncerta tega kvarteta (ki si je nato nadel ime Jubileum Quartet) so leta 2020 izšli na albumu A uiš?, ki je izšel pri priznani poljski založbi Not Two Records.

Kaučičevo glasbeno zgodbo spremljamo prek izjav, časopisnih izrezkov in domiselnih animacij, in sicer kronološko – njegova leta v Evropi, vrnitev v Slovenijo, želja po ustvarjanju lastne glasbe, ustanovitev glasbene šole oziroma delo z mladimi glasbeniki (Kombo) … Sam Kaučič se s svojim govorjenjem oglasi šele proti koncu filma. Poleg omenjenih pa v filmu med drugim s svojimi izjavami nastopijo Iztok Zupan, Bruno Cesselli, Tomaž Grom, Miha Zadnikar, Boris Kaučič (Zlatkov brat), Žiga Koritnik, Luka Zagoričnik, Marek Winiarski, Mario Batelić, Milan Dekleva, Svetlana Makarovič, Giovanni Maier in Meta Česnik. Dogajanje v filmu je ves čas podloženo z glasbo s Kaučičevih albumov, poleg tega pa vidimo odlomke nastopov z glasbeniki, kot so Alexander Balanescu, Barry Guy ali Rafał Mazur, zatem posnetke iz Brda Contemporary Music Festivala (katerega ustanovitelj in umetniški vodja je prav Kaučič), kakor tudi koščke solističnih tolkalskih nastopov, med njimi tudi iz Cerknega. Film je nastal v produkciji KUD-a Zvočni izviri, v okviru katerega deluje Kaučičeva glasbena šola in ki je tudi založnik albumov zasedb Kombo. Producent filma Žiga Ipavec, ki se je pod film podpisal tudi kot asistent režiserja Mateja Okrogliča, je sicer kot bobnar in tolkalec član Komba B in Orkestra brez meja. Dokumentarec Round Trip so premierno predvajali na lanskoletnem Brda Contemporary Music Festivalu.

Cikel pripravljamo v koprodukciji z Mestno knjižnico in čitalnico Idrija.

Foto: Zmago Šviligoj

Podrobnosti

Datum:
11 junija, 2021
Čas:
20:00
Kategoriji Dogodek:
,

Prizorišče

Filmsko gledališče Idrija

Organizator

Jazz Cerkno