28. izvedba festivala bo v Cerkno spet pripeljala ves svet. Glasbeniki iz trinajstih držav in Slovenije nam bodo razgrnili paleto sodobnega jazza, v kateri se žlahtna preteklost preliva s sodobnimi tokovi in inovacija sreča tradicijo. Na prvem letošnjem slovenskem jazz festivalu na prostem, ki slovi po sproščenem vzdušju, se bo v glavnem programu zvrstilo deset koncertov, spremljevalni pa ponuja še osem dogodkov. Kot se za cerkljanski festival spodobi, bo glasba, ki bo odmevala s festivalskih odrov, pisana ter z uporabo za jazz manj značilnih inštrumentov in elektronike kar se da inovativna.

Festival bo začel ognjevit slovensko-italijanski trio Disorder at the Border (Zlatko Kaučič, Giovanni Maier, Daniele D’Agaro), katerega glasba je na sledi svobodnjaškega jazza Ornetta Colemana. S triom bo premierno nastopil trobentač Gabriele Mitelli, vidnejši pripadnik mlajše generacije italijanskih eksperimentalnih glasbenikov. Eksperimentiranje je v ospredju zanimanja naslednjih nastopajočih, japonsko-ameriškega tandema Otomo Yoshihide / Chris Pitsiokos, ki ga tvorita veteran japonskega jazza in improvizacije ter vse bolj uveljavljajoči se ameriški jazzist. Večer prvega dne bo sklenila zasedba The Attic, ki jo krmari priznani portugalski saksofonist Rodrigo Amado, nadaljevalec tradicije spiritualnega jazza v slogu Pharoaha Sandersa.

Začetek petkovega dne bo v znamenju mednarodnega desetčlanskega eksperimentalnega kolektiva Šalter Ensemble. Člani prihajajo iz Slovenije, Švice in Avstrije, kjer veljajo za zastavonoše jazza, zvočne umetnosti, nove muzike, eksperimenta in improvizacije. Sledil bo koncert Jureta Pukla s kvartetom ANOROK in predstavitev novega albuma Melt, ki izide junija. V kvartetu igra tudi trobentač Ralph Alessi, ki že vrsto let snema pri ECM. Večer bo zaključila legendarna pianistka Aki Takase, ki se tokrat vrača v Cerkno z mednarodnim kvintetom JAPANIC. K sodelovanju je povabila mlajšo generacijo jazzistov, s katerimi se je več kot uspešno preizkusila v spajanju jazzovske, avantgardne in eksperimentalne elektronske glasbe ter tudi hiphopa.

Sobotni program se bo začel v glasbeni šoli z nastopom violinistke Ane Kravanja in pianistke Elisabeth Harnik, ki bosta predstavili letošnji album Vrtinci minljivosti / Vortices of Impermanence. Večerni program na glavnem odru bo uvedel ameriško-francoski Tiger Trio, ki ga sestavljajo priznane jazzistke Myra Melford, Nicole Mitchell in Joëlle Léandre; zasedba vešče kombinira komorno zgradbo skladb in improvizacijo. Avstrijsko-nemški tandem klaviaturista in bobnarja Elias Stemeseder / Christian Lillinger bo v projektu PENUMBRA drzno povezoval barok in avantgardo. V energičnem zaključku festivala nas čaka vrvež balkanskih godb, svobodne improvizacije in eksperimentalnih posegov, za kar bo poskrbel turško-grški trio Konstrukt s posebnim gostom, saksofonistom Rodrigom Amadom.

V okviru spremljevalnega programa smo pripravili osem dogodkov. Otvoritveni dogodek spremljevalnega programa bo zvočna instalacija sononyms, ki jo je pripravil Andrej Kobal. Instalacija v Cerkljanskem muzeju je sestavljena iz dveh delov, trajne zvočne postavitve in zvočnega performansa. Gostje prve rezidence Jazz inkubator #1 bodo člani kvarteta Bop en Bras pod vodstvom bobnarja Urbana Kušarja. Udeležencem Jazzohoda bo solo koncert izvedel bobnar Gal Furlan. Pesniško-glasbeni performans Črna skrinjica bodo s svojimi verzi izvedli Urša Majcen, Pino Pograjc in Lenart Sušnik ob glasbeni spremljavi Jake Bergerja. Glasba in nove medijske tehnologije ter Kultura samoniklih hišnih koncertov v ZDA sta naslova okrogle mize oziroma predstavitve knjige. Po koncu uvodnega dne bo potekal Jam session Pr’ Gabrijelu, najmlajši muzičisti pa nam bodo na sklepnem koncertu delavnice pod mentorstvom Boštjana Gombača in Nina Mureškiča približali Utrip Afrike.

Prisrčno vabljeni na 28. izdajo festivala Jazz Cerkno, ki bo potekal med 18. in 20. majem na Starem placu in drugih lokacijah. V Hotelu Cerkno so za obiskovalce festivala pripravili ugodno ponudbo nočitev. Vstopnice so že v predprodaji na mojekarte.si. Preprodaja traja do 17. maja.

28. Jazz Cerkno – festival s paleto sodobnega jazza: kjer preteklost navdihuje sodobnost in inovacija sreča tradicijo.