Po dveh letih, ko smo festival Jazz Cerkno izpeljali v drugem terminu in na drugi lokaciji, se bomo letos jazzerji znova dobili maja na Starem placu. A to še zdaleč ne pomeni, da bo 27. izvedba festivala kakorkoli v duhu »stare normalnosti«. Ne ena ne druga beseda iz te fraze se namreč ne skladata z jazzom. Ta ni nikoli »star« in tudi ne »normalen«, vsaj v Cerknem ne … Na desetih koncertih bomo občudovali muzičiste in muzičistke iz osmih držav in Slovenije, ki jazzovski govorici vešče dodajajo prvine drugih zvrsti in pristopov. Slišali bomo tako lirični kot tudi bolj svobodnjaški jazz, drzne improvizacije, vokalne akrobacije, poezijo, spogledovanje z rockom, elektroniko, klasično glasbo ter tradicionalnimi godbami iz Brazilije in Etiopije … Vsi domači bendi bodo na našem festivalu krstno predstavili nove albume, prav vsi mednarodni glasbeniki pa bodo premierno predstavili nove zasedbe in z njimi prvič nastopili v Sloveniji.

Že uvodni večer bo prinesel ščepec premier. Kontrabasist Robert Jukič bo s svojim kvartetom, v katerem so še Boštjan Simon (tenorski saksofon), Tomaž Gajšt (trobenta) in Kristijan Krajnčan (bobni), premierno predstavil album Caminos de Gloria (2021). Nove skladbe v duhu liričnega, bolj kontemplativnega jazza so nastale med skupinskim muziciranjem, ko so glasbeniki skupaj slikali žive zvočne slike z izhodišči v Jukičevih kompozicijskih skicah. Sledila bosta dva premierna nastopa tujih zasedb. Najprej bo na oder stopil avstrijski trio Mario Rom’s INTERZONE pod vodstvom enega najprodornejših mlajših avstrijskih trobentačev, Maria Roma, ki »solira kot noben drug v Evropi« (Die Zeit). Trio igra svojevrsten neobop, ki pa ga trije glasbeniki vešče nadgrajujejo s sodobnim občutenjem in modernim zvokom. Večer bo zaključila belgijska atrakcija Black Flower z omamno mešanico jazza in »etiopskega groova« z občasnimi navezavami na druge tradicionalne zvrsti, od balkanske ritmike do klezmerja, duba in maloje z otoka Réunion.

Tudi drugi festivalski dan se bo začel s premiero. Slovensko-italijanski kvintet There Be Monsters, ki ga vodi saksofonist Boštjan Simon, bo krstno predstavil četrti album Rubikon, ki izide maja. Zasedba, v kateri poleg Simona igrajo še Mirko Cisilino (trobenta, pozavna), Luigi Vitale (vibrafon, balafon), Goran Krmac (tuba) in Bojan Krhlanko (bobni), ponuja abstraktno, a izjemno sugestivno in zvočno raznoliko glasbo, ki mdr. črpa tudi iz afriških motivov in avantgardne klasike. Skladbe s svežega albuma In The Swarm, ki izide prav na dan cerkljanskega koncerta, bo odigral tudi ameriški Brandon Seabrook Trio. Ob kitaristu (in bendžoistu) Seabrooku sta v bendu še Cooper-Moore (enostrunsko glasbilo diddley-bow) in Gerald Cleaver (bobni). Trio v enovito zmes združuje jazz, radikalni rock in punk, eksperiment, avantgardo in improvizacijo. Večer bo sklenila zasedba Paal Nilssen-Love CIRCUS, nov projekt priznanega norveškega bobnarja. Nilssen-Love je zbral norveške glasbenike iz različnih žanrov, od tradicionalnih godb prek klasične in sodobne glasbe do free jazza, nojza in popa. »Ethio-jazzovski riffi in brazilski ritmi plujejo v divji, svobodno improvizirani nagi kopeli,« je o krstnem nastopu na Oslo World Music Festivalu zapisal Torkjell Hovland (Ballade.no).

Sklepni festivalski dan bo najprej postregel s koncertom v glasbeni šoli, kjer se bosta ob 17:30 prvič sploh soočila legendarni britanski vokalni improvizator Phil Minton in srbsko-madžarski violist Szilárd Mezei. Glasbenika svojo svetovno premiero napovedujeta kot »popolnoma improvizirano glasbeno manifestacijo«. Zvečer se selimo na glavni oder, kjer bomo znova prisluhnili premierni predstavitvi domačega albuma. Freejazzovski trio TiTiTi, ki ga sestavljajo Jure Boršič (altovski saksofon, klarinet), Jošt Drašler (kontrabas) in Vid Drašler (bobni), bo predstavil prvenec Štafelaj. Zasedba bo ekskluzivno zaigrala z dvema gostoma, srbsko pianistko Marino Džukljev in pesnikom Tomislavom Vrečarjem. Sledili bosta še dve premieri. Poljski Joanna Duda Trio pod vodstvom pianistke Joanne Duda igra sugestivno mešanico improvizacije, elektronike in minimalizma. Za veliki zaključek festivala bo poskrbel londonski tandem Binker and Moses, »nepričakovana velika zvezdnika londonske scene« (The Guardian). Dvojec bobnarja Mosesa Boyda in saksofonista Binkerja Goldinga bo, ojačan z elektrofonikom Maxom Luthertom, predstavil svež album Feeding The Machine. Album stopa v polja ambientalne glasbe, minimalizma in eksperimentalne elektronike, a vedno z jasnimi navezavami na korenine tandema v free jazzu z močnimi riffi.

Spremljevalni program festivala smo letos prevetrili. V nizu osmih spremljevalnih dogodkov so delavnica, rezidenca (oboje s sklepnim koncertom), poulični koncert, jam session, pohod s koncertom, dve okrogli mizi in zvočna instalacija. Slednja bo pod naslovom Footprint na ogled v Cerkljanskem muzeju od začetka festivala pa vse do 19. junija. Njen avtor je vizualni umetnik in filmski ustvarjalec Atej Tutta, ki bo v zvočno instalacijo pretočil zvoke narave iz Partizanske bolnišnice Franja. Na prvi festivalski dan bomo pripravili Jam session Pr’ Gabrijelu, namenjen uveljavljajočim se glasbenikom in improvizatorjem z glasbenim predznanjem v starosti do 30 let. Na jam session, ki bo potekal po koncu glavnega programa, se je treba prijaviti na festivalski e-mail do 16. maja. Drugi dan festivala prinaša okroglo mizo o digitalni distribuciji jazzovske glasbe naslovljeno Streaming revolucija in jazz. Priložnost za pomladitev jazzovskega občinstva? ki bo ob 16:00 v Cerkljanskem muzeju.. Ob 17:30 bo v glasbeni šoli sklepni koncert rezidence Mladi Raziskovalci V., na katerem se bo s slovensko-avstrijsko-italijanskim kvartetom καλός predstavil violinist Oskar Longyka. Od 18:30 dalje bo na več lokacijah sledil še poulični koncert primorskega tria Pantaloons. Zadnji dan festivala bo ob 10:30 na glavnem odru sklepni koncert glasbene delavnice za otroke pod naslovom Balafon? Da, prosim!, ki bo potekala pod mentorstvom Blaža Celarca in prof. Boštjana Gombača. Slednji bo malo kasneje izvedel še solistični koncert za udeležence dogodka Jazzohod #1: Boštjan Gombač. Gre za voden pohod (štart je ob 11:00 pred Gabrijelom) do cerkve Svetega Jošta v Trebenčah. Ob 16:00 bo v Cerkljanskem muzeju okrogla miza Nove Muske Zborniku ob rob o knjigi Narobe / Na robu glasbene prakse, zborniku besedil domačih avtorjev o svobodno improvizirani glasbi.

Prisrčno vabljeni na 27. izdajo festivala Jazz Cerkno, ki bo potekal med 19. in 21. majem na Starem placu in drugih lokacijah. V Hotelu Cerkno so za obiskovalce pripravili nadvse ugodne Jazz pakete. Vstopnice so že v predprodaji na mojekarte.si. Preprodaja traja do 18. maja.

27. Jazz Cerkno spet v maju in znova v osrčju mesta. Zagrizite v srčiko dobre glasbe!