Festival Jazz Cerkno bo tudi letos zaradi »nove stvarnosti« potekal v drugačnem terminu od tradicionalnega majskega, in sicer bomo jazzovski tabor postavili sredi poletja, od 15. do 17. julija. Prizorišče bo isto kot lani (parkirišče pri »stari ETI«, ki je le deset minut hoje iz centra mesta), saj je med obiskovalci in jazzovskimi navdušenci poželo same pohvale. Čeprav smo letošnji program, podobno kot lanskoletno 25. izdajo festivala, snovali in sestavili v novih okoliščinah, ki niso nič kaj naklonjene tovrstnim dejavnostim, tudi letošnji Jazz Cerkno ne bo odstopal od prejšnjih festivalov, ne po številu nastopajočih ne po njihovi kakovosti in raznovrstnosti.

Na festivalu bomo prisluhnili nastopom desetih mednarodnih in slovenskih zasedb, ki bodo postregle s sila raznolikim naborom jazzovskih muzik. Od takih, ki se spogledujejo s tradicionalnimi godbami in klasično glasbo prek eksperimentalnih pristopov, ki obsegajo tako elektroniko kot minimalizem, do svobodnjaške improvizacije in domiselnega naslanjanja na jazzovsko preteklost. Že res, da smo se morali prilagoditi novim pogojem delovanja, a program ostaja kljubovalno cerkljanski, kar pomeni, da bomo slišali pretežno mednarodne zasedbe in večinoma premierne nastope, saj bo imela večina tujih in tudi domačih zasedb v Cerknem svoj prvi slovenski koncert.

Na odru našega festivala se bodo zvrstili glasbenice in glasbeniki iz sedmih držav – ZDA, Švedske, Grčije, Italije, Avstrije, Poljske, Srbije – in Slovenije. Vsi domači jazzisti se bodo predstavili z mednarodnimi zasedbami, ki bodo imele v Cerknem premierni slovenski nastop ali pa bodo prvič v Sloveniji predstavile nove albume. Z eno tako slovensko-mednarodno druščino, ki se bo v Cerknem predstavila prvič sploh v taki zasedbi, bomo tudi začeli festival: to bo kvartet Fresh Dust Trio & Felix Henkelhausen, v katerem so veščine združili glasbeniki iz Slovenije (bobnar Jaka Berger in kitarist Samo Šalamon), Srbije (pianistka Marina Džukljev) in Nemčije (kontrabasist Felix Henkelhausen). (Kot gost tria je bil sprva napovedan italijanski kontrabasist Antonio Borghini.) Izvirni trio, ki raziskuje možnosti improvizacije na »navadnih« in prepariranih glasbilih, je leta 2019 pri čislani angleški založbi FMR objavil prvenec Hilarious Experts, ki ga je portal Centralala razglasil za ploščo leta, v ameriški reviji Downtown Music Gallery pa so recenzijo sklenili z besedo »Izjemno!«

Tudi nadaljevanje uvodnega četrtkovega dne bo v znamenju sodelovanja domačih in tujih glasbenikov. Slišali bomo More Low Than Low Quintet, slovensko-italijansko druščino z neobičajno zasedbo inštrumentov: trije kontrabasisti (Matjaž Bajc, Žiga Golob, Giovanni Maier) in dva basovska klarinetista (Mimo Cogliandro, Marco Colonna) se bodo podali »v raziskovanje medsebojne komunikacije nizkih glasov«. Tako kot uvodna zasedba, se bo tudi ta kvintet predstavil prvič sploh oziroma bo v Cerknem imel svoj krstni nastop. Za žgoči finale prvega dne bo poskrbela srbska zasedba Naked z omamno mešanico tradicionalnih godb (od Balkana prek Mediterana do Afrike), swinga, bebopa, funka in še česa.

Petkov program bo spet zaznamovan s slovensko-italijanskim jazzovskim tovarištvom, saj bomo slišali projekt Zlatko Kaučič: Pogum pogumnih, v katerem je veteran med našimi jazzisti zbral člane zasedb Kombo in italijanske goste. Na premiernem nastopu bodo zaigrali Kaučičevo suito Pogum pogumnih, posvečeno današnjim junakom in aktivistom, »izjemnim ljudem, kot so Greta Thunberg, aktivisti proti rasizmu, združeni v gibanju Black Lives Matter, žvižgač Ivan Gale«. Čaka nas zvočno kompleksna, harmonsko izzivalna ter hkrati energična in refleksivna glasba.

Na drugem festivalskem dnevu bosta sledila še dva nastopa, tokrat mednarodnih zasedb. Najprej se bo predstavil avstrijski duo ALSO, v katerem bobnarka Katharina Ernst in kitarist ter elektrofonik Martin Siewert povezujeta številne zvrsti, od post-tehna, art-rocka in elektronike do minimalizma in zvočnih raziskovanj. Slednja bodo prisotna tudi na sklepnem koncertu čislane ameriške trobentačice Jaimie Branch, ki se bo predstavila premierno v Sloveniji, in sicer s svojim kvartetom FLY or DIE, v katerem so poleg nje dobro znani glasbeniki, Lester St Louis (čelo), Jason Ajemian (kontrabas) in Chad Taylor (bobni, mbira). Glasba te pretkane skladateljice je večslojna in mestoma abstraktna, a hkrati zelo čvrsta. Je tudi odkrito politično angažirana in z navezavami tako na alter rock kot elektroniko.

Sklepni sobotni dan je že tradicionalno najbolj napolnjen z dogodki, kajti na ta dan se odvija tudi večina spremljevalnega programa. Dobršen del tega bo potekal na Starem placu, kjer bomo že ob ob 10.30 prisluhnili sklepnemu koncertu glasbene delavnice za otroke »Kamen ob kamen, s kamnom na kamen« (mentorja prof. Boštjan Gombač in prof. Petra Vidmar). Sledila bosta še dva dogodka na Starem placu. Ob 11.00 bo koncert CerknoPhonia Tria (ki se nadaljuje na multimedijsko inštalacijo »Zvočni odtis Cerkljanske« avtorjev Boštjana Perovška in OM Produkcije, ki bo ves čas festivala na ogled v Cerkljanskem muzeju), uro zatem pa še podmizju oz. okrogli mizi Nove Muske z naslovom »Četrt stoletja festivala Jazz Cerkno«. Popoldne sledi še en dodatni koncert, s katerim bo festival prvič obiskal Partizansko bolnico Franjo, kjer bo ob 17.30 koncert švedsko-slovenskega tandema Martin Küchen / Samo Kutin. Küchen, vodja švedskih Angles 8, ki bodo zaključili festival, in Kutin (Širom, Najoua idr.), bosta premierno v Sloveniji predstavila lanskoletni skupni album Stutter and Strike. Spremljevalni program bosta zaokrožila še petkov koncert glasbene rezidence Mladi raziskovalci IV. – Brina Kren (Glasbena šola Cerkno, ob 17.30) in »Jazzy-ga!«, tradicionalna delavnica glasbene in portretne fotografije Žige Koritnika.

Sobotni program na glavnem odru prinaša kar štiri nastope, prvi pa bo na oder stopil slovensko-poljski duo Czajka & Puchacz, ki ga tvorita Kaja Draksler (preparirani klavir, tolkala) in Szymon Gąsiorek (bobni, tolkala, elektronika). Glasba tega tandema nastaja na presečišču minimalizma, eksperimenta in improvizacije, v igrivo in nepredvidljivo zmes pa glasbenika vnašata zvočne odlomke ljudskih pravljic iz Slovenije in Poljske. Sledil bo nastop grškega Tania Giannouli Tria. Pianistka Tania Giannouli, trobentač Andreas Polyzogopoulos in lutnjist Kyriakos Tapakis domiselno povezujejo izročila Vzhoda in Zahoda, sodobno klasiko in jazz, tradicionalno in moderno. To bo premierni slovenski nastop in enako velja za italijanski kvintet Tell No Lies, ki igra sočno in večplastno godbo z navezavami na ameriško »Great Black Music«, južnoafriški jazz in evropsko svobodnjaško glasbo. Podobno navezavo, a z dodatnimi referencami na godbe Balkana, Afrike in Švedske, bodo na sklepnem koncertu ponudili švedski mini big band Angles 8, v katerem so se zbrali nekateri izmed najboljših švedskih jazzerjev (poleg vodje Martina Küchna omenimo vsaj trobentača Gorana Kajfesa in Magnusa Brooja ter pozavnista Matsa Äleklinta). »Navdušujoča glasba, ki povzroča trepetanje, skozi njo pa teče kontemplativna in spiritualna nit,« je zapisal Antonio Poscic v spletnem časopisu The Free Jazz Collective.

Vabljeni na 26. izdajo festivala Jazz Cerkno, ki bo letos potekal med 15. in 17. julijem na parkirišču pri »stari ETI« in drugih lokacijah. V Hotelu Cerkno so za obiskovalce pripravili nadvse ugodne Jazz pakete. Vstopnice so že v predprodaji na mojekarte.si, njihovo število pa je omejeno, zato pohitite z nakupom. Festivalska 3-dnevna abonmajska vstopnica je naprodaj samo v predprodaji do 14. 7. Organizatorji dodatno opozarjajo, da je število vstopnic omejeno in da bo na prizorišču veljal sedežni red.

 

26. Jazz Cerkno v poletni izvedbi od 15. do 17. julija. Razbeljen in dobro zabeljen jazz v Cerknem!