Loading Dogodki

« Vsi Dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Zlatko Kaučič: Pogum pogumnih

(SI, IT)

16 julija, 2021 19:30

petek, 16. julij, ob 19.30
glavni oder

Zlatko Kaučič (glasba in vodenje)
Tilen Kravos, Anton Lorenzutti, Ajk Vremec (el. kitara, efekti), Timi Vremec (el. bas), Matjaž Bajc (kontrabas), Žiga Ipavec, Tomi Novak, Robi Erzetič (bobni, tolkala)
gostje: Achille Succi (altovski saksofon, basovski klarinet), Ivan Pilat (baritonski saksofon), Flavio Zanuttini (trobenta, efekti)

Zlatko Kaučič, veteran med slovenskimi jazzerji, je znan tudi po svoji glasbeni šoli Zvočni izviri, iz katere je nastal niz zasedb s skupnim imenom Kombo (Kombo A, Kombo B itd.). Z zasedbo Kombo C in nekaterimi člani Komba B ter gosti je sedaj zagnal nov projekt Pogum pogumnih, ki igra njegovo istoimensko suito, posvečeno »izjemnim ljudem, kot so Greta Thunberg, aktivisti proti rasizmu, združeni v gibanju Black Lives Matter, medicinske sestre / medicinsko osebje v primeru globalne epidemiološke krize Covid-19, žvižgač Ivan Gale«. Kaučičeva nova glasbena suita, v katero je avtor vključil tudi zvočne odlomke (semple), je zvočno kompleksna, harmonsko izzivalna ter hkrati energična in refleksivna. Zasedba jo bo v Cerknem izvedla premierno.

Zlatko Kaučič je znan po svojih številnih albumih in zasedbah, v katerih je igral s svetovno znanimi glasbeniki, kot so so Steve Lacy, Alexander Balanescu, Evan Parker ali Peter Brötzmann. Z eno od takšnih zasedb, kvartetom Kaučič / Parker / Léandre / Fernández, je imel slovensko premiero prav na našem festivalu leta 2018. Posnetek cerkljanskega koncerta te zasedbe, ki se je nato preimenovala v Jubileum Quartet (Kaučič je tega leta praznoval 40-letnico delovanja), je izšel na albumu A Uiš ?, ki je izšel pri cenjeni poljski založbi Not Two Records. Njegova nova suita Pogum pogumnih, ki zaenkrat še ni objavljena na albumu, je posvečena ljudem, ki opozarjajo na »grozeče nepravičnosti« sedanje družbe. V glasbo, ki je nastala lani kot reakcija na trenutno politično in zdravstveno krizo, je Kaučič vključil tudi zvočne odlomke (semple), v katerih bomo slišali delčke govorov okoljevarstvenice Grette Thunberg, »žvižgača« Edwarda Snowdna, kakor tudi zvoke iz dogodkov, povezanih z okrutnim umorom temnopoltega Georgea Floyda.

Foto: Promo

Podrobnosti

Datum:
16 julija, 2021
Čas:
19:30
Kategoriji Dogodek:
,

Prizorišče

glavni oder

Organizator

Jazz Cerkno