Loading Dogodki

« Vsi Dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Testna vsebina

6 decembra, 2021 08:00 - 6 januarja, 2022

sobota, 28. avgust, ob 21.00
Star plac, Cerkno; v primeru dežja bo prizorišče pokrito
Vstopnice: 7 € predprodaja / 10 € na dan koncerta

Foto: Promo / Promo

Etceteral (SI)

eterični elektrojazz

Boštjan Simon (baritonski saksofon, sintetizator)
Marek Fakuč (bobni, sintetizator)

Truth ≠ Tribe (HR)

rockovsko zajazzirani groove s priokusom Balkana

Mak Murtić (saksofon, flavta)
Nenad Sinkauz (el. kitara)
Jurica Rukljić  (el. tuba)
Nenad Kovačić (tolkala)

V zadnjih letih smo priča prebujanju hrvaške (še zlasti zagrebške) jazzovske scene, katere protagonisti so obenem dostikrat dejavni tudi v številnih drugih, ne nujno jazzovskih projektih. Eden takih bendov je zagrebški kvartet z nenavadnim imenom Truth ≠ Tribe (Truth is not Tribe; ime ima tudi rusko različico Правда ≠ Племя (Pravda niet Plemja)). V njem so se zbrali mlajši glasbeniki, znani iz drugih zasedb alternativnega rocka, jazza in drugih žanrov, kot so Antenat, Mimika Orchestra, Živa voda ali East Rodeo. Nenavadna zasedba inštrumentov, ki vključuje tudi elektronsko tubo, in široka pahljača glasbenih žanrov, ki jih četverica obvlada, sta narekovala enkraten glasbeni izraz, v katerem se soočajo jazz, dub, funk, art-rock, afrobeat, balkanske melodije, elektronika in eksperiment.

Korenine kvarteta so povezane s tremi člani orkestra Mimika in hkrati benda Antenat, ki so se leta 2018 zbrali na jam sessionu. Trojici (med njimi je bil prvotni kitarist benda Luka Čapeta) se je nato pridružil tubist Jurica Rukljić, ki jim je predstavil svoj nastajajoči eksperiment, v katerem je zvok tube elektronsko obdeloval in ga tako približal zvoku električne kitare. Poznavalci glasbo benda Truth ≠ Tribe (podobno kot izraz slovenskega benda Etceteral) med drugim primerjajo s tisto britanske zasedbe Sons of Kemet iz Londona; ne gre pozabiti, da je Mak Murtić študiral v Londonu. Zasedba je leta 2019 objavila hvaljeni prvenec Distances (Hitchtone Music & Promotion), leto zatem pa še koncertni album Live at Vinyl Factory. »Poznavalsko in natančno, hkrati pa uživaško in mestoma tudi nebrzdano nas bend pelje po zvočnih meridianih in paralelah – bližnje in ne tako bližnje – okolice ter pisanih žanrskih krajinah,« so o prvencu zapisali na Radiu Študent. Koncert v Cerknem bo njihov premierni slovenski nastop. 

Saksofonist Boštjan Simon v svojih številnih zasedbah (Velkro, Trus!, Litošt, There Be Monsters idr.) raziskuje prežemanje akustične in elektronske glasbe. Tokrat se bo predstavil z novejšim bendom Etceteral, ki ga je leta 2019 zagnal z bobnarjem Marekom Fakučem. Ta se je ritmičnih veščin sprva uril v Kombu A (v njem sta s saksofonistom Simonom sploh prvič zaigrala skupaj), poznamo pa ga tudi iz drugih alternativnih bendov, kot so Marta Fakuch, spremljevalna zasedba Recyclemana (nekoč Alija Ena), Nevarna razmerja, Pizda Materna ali Natriletno kolobarjenje s praho. Oba poleg svojih prvotnih inštrumentov (saksofon, bobni) elektronsko modulirata pravkar odigrano glasbo in jo tako predelano dodajajo v skupno zvočno sliko. Rezultat je hipnotično mamljiva, eterična, a tudi energična in mestoma zelo plesna kombinacija jazza in elektronike.

Po spletni izdaji EP-ja z nenavadnim imenom Promo (ki ni več na voljo) je bend pri založbi Kapa Records lani objavil prvenec Ama-gi, ki je bil deležen odličnih ocen. »Brezhibnost izvedbe in občutek organskosti,« so besede, s katerimi je v Odzvenu glasbo benda opisal Jaša Bužinel, medtem ko so album na Radiu Terminal razglasili za »plato tedna« in zraven pripisali: »In res – glasba Etceteral je prepričljiva prav zato, ker ji kljub zamotanosti uspe zveneti preprosto in spraviti poslušalca v ples kot kakšen znanstveno-fantastični šaman.« Z dvojcem v zadnjem času sodeluje VJ-ka Lina Rica, pri nas pa bomo Etceteral, ki imajo za seboj evropsko turnejo ter nastope na Jazz festivalu Ljubljana in Sajeti, igrali pa so tudi kot predskupina na ljubljanskem nastopu zasedbe The Comet is Coming, slišali v izvirni zasedbi kot duo in s kar nekaj novimi skladbami.

Podrobnosti

Začetek:
6 decembra, 2021 08:00
Konec:
6 januarja 15:11

Prizorišče

Gabrijel, Cerkno