Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Nickel Kosmo (IT), Shoe & Shoelace (SI)

maj 22, 2021 20:00

sobota, 22. maj, ob 20.00
video prenos koncerta na Jazz Cerkno FB strani in YouTube kanalu

Nickel Kosmo (IT); kozmična jazz osmoza
Flavio Zanuttini (trobenta, gong, elektronika)
video, audio, www, fb

Shoe & Shoelace (SI); modulirani improjazz

Jaka Berger (bobni, modularni sintetizator)
Jure Boršič (saksofoni, klarinet)

video, www

Čeprav bo festival Jazz Cerkno šele julija, vam v sicer tradicionalnem majskem terminu festivala že zdaj prinašamo srečanje z dvema glasbenikoma, ki bosta (kajpak v drugih zasedbah) nastopila na letošnjem festivalu – to sta Flavio Zanuttini in Jaka Berger. Na spletnem koncertu, posvečenem spajanju jazza z elektroniko in eksperimentalno ter improvizirano glasbo, bomo slišali italijanskega trobentača Flavia Zanuttinija, ki se bo predstavil s solističnim projektom Nickel Kosmo, ter svež domač dvojec Shoe & Shoelace, ki ga tvorita Jaka Berger in Jure Boršič. Zanuttini v svojem projektu raziskuje sožitje trobente in gonga, to neobičajno zlitje zvoka pa nadgrajuje in bogati z elektroniko. Navdih za projekt Nickel Kosmo je našel v istoimenskem namišljenem znanstvenofantastičnem stripovskem junaku, ki se zoperstavlja fizikalnim zakonom. Aprila letos je Zanuttini objavil že drugo izdajo pod imenom projekta, minialbum Vol. 1 – From Buco Nero With Love. Italijanski muzičist je zelo dejaven na italijanski in mednarodni sceni; poznamo ga iz zasedb, kot so Arbe Garbe, Opacipapa, Abbey Town Jazz Orchestra ter Udin&Jazz Big Band. Shoe & Shoelace je precej nov slovenski duo, ki ga sestavljata Jaka Berger in Jure Boršič, ki ju oba poznamo iz številnih novojazzovskih, improvizatorskih in eksperimentalnih zasedb (Darla Smoking, Ludovik Material, Koromač, Kombo B, Oholo! idr.), v duu raziskujeta sobivanje organskih in elektronskih zvokov oziroma prežemanje tolkal, pihal in modularne sinteze zvoka. Doslej sta nastopila na znanem nizu radijskih koncertov Afterparty na Radiu Študent ter na ciklu Rojišče (Vrhnika) in v kranjskem klubu Train Station. Posnela sta album, katerega izid je načrtovan za jesen.

Zanuttini, ki ga je ugledni mesečnik Musica Jazz razglasil za enega najboljših italijanskih trobentačev, se enako dobro znajde v polju klasičnega, bigbandovskega jazza, kakor tudi v avantgardi in improvizaciji. Med letoma 2011 in 2018 je bil član zasedbe Francesco Cusa & The Assassins, s katero je objavil štiri albume. Leta 2018 je objavil album La Notte (Creative Sources Recordings/Umland Records), solistični recital na trobenti (tokrat brez elektronike), s triom Opacipapa (še Piero Bittolo Bon na altovskem saksofonu in Marco D’Orlando za bobni) pa Born Baby Born, ki je izšel pri Clean Feed Records. Slednji album je portugalski portal jazz.pt uvrstil med najboljše tuje albume za leto 2018. Z bendom Arbe Garbe je posnel pet albumov (na dveh je gostoval naš dober znanec, odštekani kitarist Eugene Chadbourne) in prekrižaril Evropo (bend smo večkrat gostili tudi v Sloveniji) in mednarodne odre v Argentini, Urugvaju in Avstraliji. Sodeloval je z vrsto znanih glasbenikov, kot so Michael Abene, Kyle Gregory, Klaus Gesing, Fabrizio Puglisi, Giorgio Pacorig, Giovanni Maier, Paolo Sorge, Zlatko Kaučič in Axel Dörner.

Shoe & Shoelace je nastal iz eksperimentalnega jazz tria Bootleg Unit, potem ko so trenutne razmere tretjemu članu, francoskemu elektrofoniku Colinu Petitu, onemogočile redno sodelovanje v dejavnostih zasedbe. Vlogo elektronske obdelave zvoka je prevzel Jaka Berger, ki tudi sicer v številnih, še posebej solističnih projektih (ki jih podpisuje kot Brgs ali Brgstime) kombinira elektroniko z organskimi zvoki in že od leta 2014 igra na preparirane bobne. Dejaven je tako v freejazzovskih in improvizatorskih formacijah, kot so Fresh Dust Trio, Tentet slišnega življenjskega toka (njegov avtorski projekt), Virtaranta Okuda Berger Trio idr., kot pri številnih projektih na presečišču improvizacije, sound arta, elektronike in nove glasbe. Saksofonist Jure Boršič je poleg zgoraj omenjenih zasedbah dejaven še v zasedbah TiTiTi in Orkester brez meja ter v številnih ad hoc formacijah. V zadnjem času se posveča prepariranju saksofona in je del organizacijskih ekip koncertnega cikla Fri-Fru-Fra ter »ne-festivala« Improbiro. Žiga Jenko je na portalu Sigic o nastopu dua Shoe & Sholace na Afterpartyju napisal, da sta ustvarila »zvočno polje, ki je postreglo z lucidno improvizacijo, polno hitrih preskokov med plastmi glasbe, ki je bila igrana in ponavljana.«

Koncert pripravljamo v koprodukciji s koncertnim ciklom Defonija.

Details

Date:
maj 22, 2021
Time:
20:00
Event Categories:
,

Venue

video prenos koncerta na Jazz Cerkno FB strani in YouTube kanalu

Organizer

Jazz Cerkno