Galerija   

Prismojeni profesorji bluesa (SLO)

Foto: Promo

23. obletnica bara Pr' Gabrijelu

nedelja, 23. december, ob 21.00
Gabrijel, Cerkno
Vstopnice: RAZPRODANO!

 


 

Miha Erič (ustna harmonika, lap-steel kitara, glas)
Julijan Erič (el. kitara, glas)
Zlatko Djogić (bobni, glas)
Miha Ribarić (el. bas, glas)

 

video_01, video_02, audio, fb

 

 

+ DJ Miss Rockin' Bones (SLO); od rocka do rolla in nazaj

 

www, fbLetošnjo obletnico Gabrijela bo ozaljšala zasedba Prismojeni profesorji bluesa, katere zgodba o uspehu se sliši kot scenarij kakega holivudskega filma – od neumornega igranja na vseh mogočih »placih«, od klubov prek rojstnodnevnih zabav in pouličnih prizorišč do razprodanih Križank in nastopa v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma! Zato ne čudi, da je bend svojo inačico žgočega starega rocka in bluesa po velikanskem uspehu doma ponesel tudi onkraj luže, v ZDA, kjer so igrali na večmesečni turneji. Bend je leta 2016, po nekaj letih intenzivnega koncertiranja, objavil prvenec Family v produkciji Boruta Činča, ki je na nekaterih komadih odigral Hammond orgle. Po štiriurnem promocijskem koncertu v Kinu Šiška je bend pripravil še »poslovilni« koncert v Križankah pred odhodom v ZDA. Na oder so povabili številne goste, posnetke s koncerta pa objavili na dvojnem albumu Križanke Live. Ob desetletnici uradnega začetka skupine so letos izdali album Wacky Blues Professors.

 

Ena izmed danes nemara najpopularnejših mlajših slovenskih zasedb je kariero začela pod različnimi imeni, med drugim so se imenovali The Đipsiz. Člani benda pravijo, da so bila prva štiri leta, ko je bend pod različnimi imeni še oblikoval svoj prepoznaven izraz, »čas, ki je bil potreben za razvoj vseh kvalifikacij, da se preimenuje v skupino Prismojeni profesorji bluesa«. To je bilo obdobje nenehnih špilov po vseh mogočih in nemogočih placih, saj so štirje glasbeniki z veseljem nastopali kjer koli in za simbolično plačilo, »za elektriko in nekaj pekočega za na zob«. Sčasoma so si na tem skoraj desetletnem spoznavanju karseda raznolikih koncertnih prizorišč ustvarili zavidljivo četico zvestih oboževalcev in podpornikov. Njim v čast je bend svoj prvenec, ki so ga izdali v samozaložbi, natančneje pri lastnem Zavodu Orbita, poimenoval Family.

 

 

Čeprav imajo v imenu besedo blues, je ta le ena od sestavin žanrsko raznolike glasbe, v kateri je najti predvsem rock, funk in soul pa tudi prvine countryja in jazza, še najbolj pa njihovo glasbo zaznamuje improvizacija oziroma jammanje. Tako skladbe v koncertni izvedbi vsakič zazvenijo drugače, koncerti pa se radi zavlečejo globoko v noč … Današnje ime pa je bendu nadel Milan Erič, oče dveh članov benda; ko je ta znani ilustrator in profesor zagledal plakat Mihe Eriča za koncert na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, na katerem je bila upodobljena kitara, ki se smodi na ponvi, je spontano predlagal današnje ime. Sredi koncerta na akademiji je Julijan Erič obznanil občinstvu, da se potlej imenujejo Prismojeni profesorji bluesa. Ostalo je zgodovina, kot se radi reče, ki pa jo je bend šele začel pisati oziroma igrati. Letno odigrajo več kot 150 koncertov (to pomeni po en koncert vsaka dva dneva!)

 

 

Uradni začetki »prismojencev« resda segajo v leto 2008, a so člani zasedbe skupaj muzicirali že v srednješolskih letih. Velikokrat so se jim pridružili drugi glasbeniki in nekaj časa je trajalo, preden se je ustalila današnja zasedba. Že na začetku delovanja so člani benda najraje nosili pisane srajce in rute, kakršne so bile značilne za hipijevsko gibanje in ki je vizualna posebnost benda še danes. Poleg številnih domačih odrov in tistih na ameriški turneji, na kateri so igrali tako na ulici kot v priznanih prizoriščih, so Prismojeni profesorji bluesa nastopali tudi na Hrvaškem in Češkem. Bend svoje dolge špile temelji na spontanem podaljševanju in okraševanju skladb … Sami pravijo, da ja zanje glasba, ki jo igrajo, neke vrste meditacija ali trans, ki ga dosežejo s pomočjo poglobljenega poslušanja drug drugega, kar jim predstavlja temelj za improvizacijo. Z mešanico stare dobre in nove dobre muzike pa bo postregla tudi Miss Rockin' Bones, ki bo vrtela glasbo po koncertu. Gre za avtorico oddaje Rockin' Bones na Radiu Študent, ki je nasledila dolgoletno oddajo Outta Control R'n'R. Ritmi, s katerimi vas bo nedvomno razgrela, se sukajo vse od korenin bluesa, soula in rock'n'rolla, pa vse tja do rockabillyja, garažnega rocka, punka in vsega, kar pritiče vmes. You've got a lot of shaking going on!


Nazaj na vrh