Zelena knjiga (Green Book)

Promo
 

PAGLEJ! cikel filmov o glasbi


petek, 25. oktober, ob 19.00

Filmsko gledališče Idrija; vstop prost


Režija:
Peter Farrelly. Scenarij: Nick Vallelonga, Brian Currie, Peter Farrelly. Igrajo: Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini, Sebastian Maniscalco, Dimiter D. Marinov, P. J. Byrne. Produkcija: Participant Media / DreamWorks Pictures, ZDA, 2018. Distribucija: Cinemania. Trajanje: 130 min. Slovenski podnapisi.


video
, wwwV našem filmskem ciklu Paglej!, namenjenem filmom o glasbi in glasbenikih, bomo prvič zavrteli igrani film, in sicer Zeleno knjigo, ki je na letošnji podelitvi oskarjev osvojila kar tri čislane kipce: za najboljši film, stransko moško vlogo (Mahershala Ali) in najboljši izvirni scenarij. Zgodba Zelene knjige, ki je nastala po resničnih dogodkih, nas popelje v leto 1962, ko so v ZDA še veljali kruti zakoni rasne segregacije. V filmu spremljamo temnopoltega klasičnega in jazzovskega pianista Dona Shirleyja, ki za potrebe turneje po globokem jugu Združenih držav, zanj nevarnih območjih, najame belskega šoferja in varnostnika Franka Vallelonga, bolj znanega kot Tonyja Lipa, sicer nekdanjega »vunbacitelja«. V pomoč jima je »Zelena knjiga«, seznam prizorišč, restavracij, motelov, bencinskih črpalk ipd., ki gostijo oziroma strežejo tudi temnopoltim. Intelektualistični glasbenik s kar tremi doktorati in neomikani voznik, ki se zbližata in spoprijateljita, se morata na potovanju soočiti z rasističnimi izpadi lokalnih prebivalcev. Film Zelena knjiga je bil deležen pohvalnih kritik in je prejel številne nagrade; poleg omenjenih oskarjev (za to cenjeno nagrado je bil v kategoriji najboljša glavna moška vloga nominiran tudi Viggo Mortensen) so film oziroma njegovi ustvarjalci in igralci prejeli številna druga priznanja.

Ameriški filmski inštitut je film uvrstil med deset najboljših filmov leta, Mahershala Ali pa je prejel nagrado za najboljšega stranskega igralca združenja BAFTA in kritiškega združenja (Critics' Choice Awards). Film je prejel tudi tri zlate globuse, in sicer v istih kategorijah kot pri oskarjih. Peter Farrelly je ameriški režiser, scenarist, producent in pisatelj, ki se je sprva ukvarjal s pisateljevanjem, potem pa začel pisati scenarije. Z bratom Bobbyjem sta ustvarila vrsto zelo uspešnih komedij, kot so Butec in butec, Jaz, Irene in jaz, Nori na Mary ali Ljubezen je slepa. Zelena knjiga je njegov prvi »resni« film in hkrati prvi, ki ga je posnel samostojno, brez bratove sorežije. Premierno je bil prikazan na festivalu v Torontu, kjer je prejel nagrado občinstva. »Film ne želi pridigati. To ni film o rasi, ampak o ljubezni, o tem, kako lahko ljudje z različnih bregov pridejo skupaj in ugotovijo, da smo v resnici vsi enaki,« je povedal sam avtor o filmu. »Scenarij premore težo, ki se gledalca dotakne in preseže golo komedijantstvo. (…) Zelena knjiga je film o rasni, pa tudi razredni razslojenosti in prav je, da Farrelly ničesar ne olepšuje.« (Peter Travers, Rolling Stone)


Cikel pripravljamo v koprodukciji z Mestno knjižnico in čitalnico Idrija.
Nazaj na vrh