Galerija   
Viktória Havay and the Cápok (HUN)

Viktória Havay and the Cápok (HUN)

Foto: Promo
 

sobota, 11. avgust, ob 21.00
Star plac, Cerkno; v primeru dežja bo prizorišče pokrito
Vstopnice: 5 € predprodaja / 7 € na dan koncerta

 

Viktória Havay (glas)
Dániel Bolya (piščali, kaval)
Irén Fekete (violina)
Ferenc Kudász (koboz)
Géza Pénzes (kontrabas)
Márton Walch (tapan, boben, dromlja)
Zsuzsanna Kovács (ples)
István Szengyel (ples)

 

video_01, video_02, video_03, fbMadžarske skupine, ki posredujejo bogato dediščino tradicionalne godbe, velikokrat preučujejo in preigravajo glasbo iz področij, ki niso del madžarske države. Med take izvajalce denimo spadajo pevka Márta Sebestyén ter skupini Muzsikás in Vujicsics, ki smo jih v preteklosti, predvsem zahvaljujoč festivaloma Druga godba in Okarina, lahko slišali pri nas. V zadnjih letih pa pri nas tovrstnih zasedb ni ravno pogosto na spregled. Razlog več, da smo toliko bolj veseli, ker bomo na Keltiki gostili zasedbo Viktória Havay and the Cápok, zagnano in živahno zasedbo, ki igra ljudsko glasbo narodne manjšine Csángó iz Moldavije v Romuniji (gre za madžarsko manjšino, ki živi v romunski pokrajini Bacău). Repertoar povečini sestavljajo plesne viže, ki jih zasedba preigrava s pisanim naborom tradicionalnih glasbil (piščal, kaval, tapan, koboz in violina), in vsebuje prvine tradicij številnih narodov iz omenjene pokrajine, tako madžarskega, kot tudi romunskega in bolgarskega.

Pevka Viktória Havay je drugače narodopiska, kot vokalistka pa je dejavna na madžarski etno sceni že več kot petnajst let. V času njenega odraščanja (rojena je bila leta 1983) je bila Madžarska prepredena z zvoki ljudske godbe, saj je že od 70. let prejšnjega stoletja potekal svojevrstni folkovski preporod – gibanje »táncház« (v prevodu »plesna hiša«), ki je poudarjalo pomen igranja za ples (za razliko od bolj formalnih nastopov na festivalih ali prireditvah). Pripadniki gibanja so si prizadevali za ohranitev žive dediščine, v stiku z občinstvom, in sad takih prizadevanj je tudi zasedba, ki jo bomo gostili na Keltiki.

Tako pevka kot člani zasedbe igrajo ljudsko glasbo tudi v drugih podobnih madžarskih zasedbah. Havayeva se trudi v svoji interpretaciji približati avtentičnemu ljudskemu petju, kot so ga izvajale pevke v vaseh pred več sto leti. Leta  
2012 je z zasedbo Tallabille osvojila naslov »Mladi mojstri ljudske umetnosti«. Zasedba, s katero prihaja v Cerkno, je sestavljena iz članov dveh drugih zasedb, v katerih pevka prav tako sodeluje, Fakutya in Csürrentő. Viktória Havay and the Cápok preigrava dediščino posebne madžarske manjšine Csángó, ki živi v vzhodni Romuniji.

Čeprav pripadniki te manjšine tam živijo že več kot 800 let, niso bili nikoli pod madžarsko oblastjo in se tudi niso nikoli uradno, torej v šolah, učili madžarščine. Spričo tega so ohranili zelo arhaično različico madžarske kulture in jezika. Tako sta za glasbo te manjšine značilni arhaično petje in živopisne, poskočne plesne viže s prvinami madžarske, romunske in druge balkanske glasbe. Zasedba Viktória Havay and the Cápok deluje pet let in je v tem času obredla dobršen del domovine in Evrope. Njen koncert v Cerknem bo nekaj prav posebnega, saj prihaja z dvema plesalcema, ki bosta razživela nastop.

Koncert smo pripravili s podporo Balassijevega inštituta v Ljubljani.
Nazaj na vrh