Galerija   

Vasko Atanasovski Adrabesa Quartet (SI, IT)

Matjaž Vrečko


sobota, 11. julij, ob 21.00
Star plac, Cerkno; v primeru dežja bo prizorišče pokrito
Vstopnice: 8 € predprodaja / 10 € na dan koncerta
(v predprodaji je omejeno število vstopnic, dodatne vstopnice bodo na voljo na dan koncerta)

 

 

Vasko Atanasovski (saksofon, flavta)
Simone Zanchini (harmonika)
Žiga Golob (kontrabas)
Marjan Stanič (bobni, tolkala)

 

video_01, video_02, audio, www, fbSerijo poletnih koncertov na Starem placu začenjamo z nastopom zasedbe Vasko Atanasovski Adrabesa Quartet, ki je bil sprva napovedan za 20. marec v Kinogledališču Tolmin. Pihalec in skladatelj Vasko Atanasovski je eden najdejavnejših in obenem najraznovrstnejših domačih glasbenikov, saj že od začetka glasbene poti, torej že več kot dvajset let, vodi lastne zasedbe in projekte, ki so enako doma v jazzu, tradicionalnih godbah, klasiki, glasbi za plesne, lutkarske in gledališke predstave ali pa mešanju z drugimi žanri. Ob Vasko Atanasovski Triu, s katerim v zadnjem desetletju s prepoznavno mešanico jazza, rocka in balkanskih godb žanje velike uspehe pri publiki in kritiki, je leta 2017 zagnal projekt Melem. V njem se posveča balkanski godbi in starim pesmim iz nekdanje skupne države (npr. sevdalinkam in makedonskim žalostinkam), kakor tudi avtorskim skladbam v duhu omenjene tradicije.

 

Leta 2017 je pri založbi Pivec Atanasovski objavil album Melem – beseda pomeni »zdravilo« – z izbranimi pesmimi iz nekdanje skupne domovine in širšega Balkana. V tenkočutnem obujanju nostalgije so se mu, ob rednih sodelavcih iz njegovega tria, Dejanu Lapanji in Marjanu Staniču, pridružili priznani mednarodni glasbeniki, kot so Vlatko Stefanovski, Matija Dedić, pevki Jehan Barbur (Turčija) in Aida Čorbadžić (BiH) in Simone Zanchini, ki ga najdemo tudi v pričujoči zasedbi. Slednja po imenu in ideji obuja en starejši Vaskov projekt, Adrabesa, ki ga Atanasovski pelje že vrsto let (leta 2008 je npr. na Ljubljanskem jazz festivalu nastopil z Vasko Atanasovski Adrabesa Septetom). V tej spreminjajoči se zasedbi povezuje jazz, novo in staro klasiko ter tradicionalne muzike. Le-te so v pričujoči zasedbi, ki združuje projekta Adrabesa in Melem, predvsem v znamenju balkanskega melosa.

 

V prebujanju balkanske nostalgije bodo mariborskemu pihalcu pomagali sami prekaljeni in izvrstni muzičisti. Omenjeni italijanski harmonikar Simone Zanchini z našim pihalcem sodeluje že več kot 15 let; skupaj sta odigrala že veliko albumov in koncertov, bodisi v duu bodisi v večjih zasedbah. Zanchini velja za virtuoza, ki z enakim žarom in umetelnostjo preigrava tako Bacha kot balkanske motive. Zase pravi, da je »glasbenik, ki igra harmoniko in ne harmonikar, ki igra jazz«. Leta 2016 je prejel nagrado Orpheus za najboljši italijanski jazz album. Sodeloval je z znanimi glasbeniki, kot so Gianluigi Trovesi, Paolo Fresu, Han Bennink, Jim Black in John Patitucci. Redno koncertira po vsem svetu in je med drugim solist orkestra slovite milanske Scale.

 

Ritem sekcijo tvorita prav tako Vaskova redna sodelavca: bobnar Marjan Stanič (Čompe, Bakalina Velika, Foltin, Jimmy Barka Experience, član Vaskovega tria) in kontrabasist Žiga Golob (mdr. dolgoletni sodelavec Vlada Kreslina in Tamare Obrovac ter drugih etno in jazz glasbenikov, v zadnjem času pa četrti član Vaskovega tria). Atanasovski, ki ima za sabo zavidljivo število sodelovanj s tujimi in domačimi glasbeniki (Marc Ribot, Hindi Zahra, Living Colour, Gibonni, Tommy Emmanuel, redni član zasedb Bratka Bibiča in Klarise Jovanović …), svoje nove skladbe napoveduje kot »močno instrumentalno avtorsko glasbo, v kateri se pretaka nostalgija, neskončna ljubezen ter večnost hrepenenja in strasti«. Atanasovski pripravlja nov album, ki ga načrtuje objaviti v tujini, novo glasbo pa bo igral tudi na cerkljanskem koncertu – ujemite jo še svežo in vročo v živi izvedbi!


Nazaj na vrh