Galerija   

There Be Monsters (SI, IT), Hobby Horse (US, IT)

Nina Pernat, Enrico Menichini
petek, 4. oktober, ob 21.00
Gabrijel, Cerkno
Vstopnice: 5 €

 

There Be Monsters (SI, IT); jazz z vplivi klasike in etna

 

Boštjan Simon (tenorski in sopranski saksofon)
Mirko Cisilino (trobenta)
Marko Jugovic (vibrafon)
Goran Krmac (tuba)
Bojan Krhlanko (bobni)

 

video, audio

 

 

Hobby Horse (US, IT); eksperimentalni jazz

 

Dan Kinzelman (pihala, tolkala, glas, elektronika)
Joe Rehmer (bas, harmonij, glas, elektronika)
Stefano Tamborrino (bobni, glas, elektronika)

 

video_01, video_02, audio, www, fbJesensko sezono Keltike bomo začeli z dvojnim jazz koncertom. Saksofonist Boštjan Simon, znan iz tria Vanilla Riot, ki smo ga na festivalu Jazz Cerkno gostili leta 2012, in tudi iz številnih drugih zasedb, kot so Trus!, Velkro, Litošt ali Orkester brez meja / Orchestra Senza Confini, se bo predstavil s slovensko-italijansko zasedbo There Be Monsters. Pred odhodom na študij jazzovskega saksofona na amsterdamskem konservatoriju je Simon v Ljubljani dokončal študij filozofije, zato ne čudi, da v svoje muziciranje vpleta filozofske in družboslovne koncepte. Naslov njegove nove zasedbe je, namreč, angleški izraz, s katerim so na starih zemljevidih označevali neraziskana ozemlja, ki naj bi jih naseljevale pošasti. Po prvencu There Be Monsters (Klopotec, 2017) bo bend ravno pred cerkljanskim nastopom pri isti založbi objavil drugi album The Ark, na katerem so glasbeniki navdih našli v poliritmičnih ključih afriških Pigmejcev, arhaičnem bluesu in tradiciji improvizirane glasbe. Poleg nove zasedbe Boštjana Simona bomo slišali tudi ameriško-italijanski trio Hobby Horse.

There Be Monsters so svojo vizijo modernega jazza, v katerem se mehkobno prelivajo raznorodni vplivi od klasike do tradicionalnih godb, prvič predstavili leta 2013 na Brda Contemporary Music Festivalu v Šmartnem. Kot sam Simon pravi, se glasba zasedbe »osredotoča na področje ločnice med znanim in neznanim, komponiranimi in odprtimi zvočnimi krajinami«. Za razliko od prejšnjih zasedb, s katerimi je raziskoval možnosti simbioze elektronsko sintetiziranih zvokov in elektronsko obdelanih akustičnih zvokov, se je tokrat oddaljil od elektronske predelave zvokov in se osredotočil na skladanje za popolnoma akustičen sestav. Kot sam Simon pravi, se v skladu z imenom zasedbe glasba njegovega novega projekta »osredotoča na področje ločnice med znanim in neznanim, komponiranimi in odprtimi zvočnimi krajinami«, skladbe pa »se sučejo okoli propulzivnih ritmičnih fraz, ali vampov, ki dopuščajo solistom domišljijske izlete zunaj vnaprej določenih tonalitet in taktovskih načinov, prostor med skladbami pa včasih okrasi kakšna kolektivna improvizacija.«

Italijansko-ameriška zasedba Hobby Horse igra progresivni in eksperimentalni jazz, ki se napaja pri sila raznovrstnih žanrih in tudi drugih umetniških izrazih, od slam poezije do tehna in hiphopa prek psihadelične bossa nove do prog-rocka, noiza in komorne glasbe. V osmih letih delovanja je objavila pet albumov (zadnji z naslovom Helm je izšel leta 2018) in koncertirala na vidnejših festivalih in klubskih prizoriščih po Evropi in Severni Ameriki, kot so Umbria Jazz, Jazzwerkstatt Graz, Sudtirol Jazz Festival, Skylark Chicago, Jazz Estate Milwaukee ter Ausland Berlin. Zasedbo je v spletni reviji All About Jazz kritik Neri Pollastri opisal kot »eno najbolj mikavnih in samosvojih zasedb na italijanski sceni.« S prehodom od hipnotičnih dronov do silovitih eksplozij hrupa bendu uspe ohraniti osnovni občutek za ravnovesje, skupno raziskovanje in odkrivanje, svoje koncerte pa trije glasbeniki oblikujejo v vseobsegajočo obliko, ki ohranja umetniško koherenco navkljub (ali morda prav zaradi) drastičnih kontrastov, ki jih vsebuje.

Svoj novi album Helm (katerega naslov se lahko prevaja na dva načina, kot čelada in kot krmilo) so zastavili kot odgovor na vse večjo digitalizacijo in prevlado vizualnega ter komercializacijo in konzumerizacijo, ki grozijo, da popolnoma razosebijo človeka. Album bend opisuje kot zbirko zvočnih podob, razlomljenih krožnih obrazcev in političnih borbenih pesmi, ki jih združuje njihova raznolikost. Je sporočilo upanja, knjiga hvalnic, ki naj pospremi konec neke dobe in pozdravi prihod novega, tokrat tehnološkega božanstva v upanju, da se bodo njegove želje ujele z našimi lastnimi. »Pričakoval sem veliko in dobil še več: telepatska medigra, lagoden in subtilen jazz z odtenki popa (vključno s slastno različico Three Hours Nicka Draka), žgoče pospeške, vznemirljive interpretativne izbire. In neverjetna enotnost, nekaj prvinskega in čistega v skupinskem zvoku, kar je bilo užitek slišati. Hobby Horse je med najboljšimi, kar lahko ponudi Italija.« (Luca Canini, All About Jazz)

 

Koncert zasedbe Hobby Horse smo pripravili s podporo združenja I-Jazz.


Nazaj na vrh