Galerija   
The Frictions (US, SI), Martin Ramoveš (SI)

The Frictions (US, SI), Martin Ramoveš (SI)

Primož Korošec, Matic Maležič
 

sobota, 23. november, ob 21.00
Gabrijel, Cerkno
Vstopnice: 5 €

 

The Frictions (US, SI); alternativni rock

 

Chris Eckman (glas, el. kitara)
Bernard Kogovšek (el. kitara)
Tomi Popit (bas)
Luka Šalehar (bobni)

 

video_01, video_02, audio, www, fb

 

 

Martin Ramoveš (SI); poetično rockovsko kantavtorstvo

 

Martin Ramoveš (glas, kitara)
Marko Petrič (bas)
Rok Skoliber (bobni)

 

video_01, video_02, audio, www, fb 

Zadnji letošnji koncert Keltike bo odmeval v zvokih alternativnega rocka v navezavi s folkom, americano in kantavtorstvom. Na dvojnem koncertu bosta nastopila Martin Ramoveš s svojim bendom in ameriško-slovenska zasedba The Frictions. V slednji so se zbrali pri nas živeči ameriški rocker Chris Eckman (The Walkabouts, The Strange, Dirtmusic idr.), Bernard Kogovšek in Tomi Popit (Hic et Nunc) ter Luka Šalehar (Kamerad Krivatoff, Silence, Niowt). Zasedba deluje od leta 2006, njeni člani pa poudarjajo, da igrajo rockovsko glasbo, zvedeno na njeno temeljno bistvo. Le-tej ne dodajajo umetnih dodatkov ali neželenih zastranitev. V zvoku The Frictions odmeva tudi zapuščina bendov, kot so Television, Neil Young & Crazy Horse ter The Dream Syndicate. Svojo mešanico psihedeličnih tekstur in trše rockovske podlage oziroma, kot ji sami pravijo, »glasbo za pijane noči in zapuščene avtoceste«, so doslej obelodanili na prvencu Halogen Sky (2011) in letos objavljenem albumu Torch. Obe sta izšli pri Maraton Records, domači založbi, ki skrbi tudi za izdaje benda Hic et Nunc in kitarista Bernarda Kogovška.


The Frictions so si delili oder z bendi, kot so Mudhoney, Steve Wynn, The Bambi Molesters in Vlado Kreslin; veliko so nastopali na domačih odrih in se poleg tega predstavili tudi v Nemčiji, Italiji, Avstriji in v balkanskih državah. Za svoj novi album člani benda pravijo, da je znova posnet v živo in brez prenarejanja. Ob že znanem zvočnem konceptu in naslanjanju na stare vzornike je na albumu slišati tudi postpunk v slogu benda Wire in abstraktne inštrumentalne dele. V recenziji novega albuma na Odzvenu je Igor Bašin zapisal, da zasedba »ostaja zvesta surovemu in oguljenemu zvoku ter še enkrat skrbi za otipljivost svojega muziciranja«. Na Radiu Študent pa je Erik Kerpan v oceni nedavnega koncerta zapisal: »Njihovi dolgi komadi so pričarali občutke prav tiste divje Amerike, o kateri je Chris prepeval na zadnji plati z zasedbo The Walkabouts, naslovljeni Travels in the Dustland. A tokrat vse deluje s tršim pristopom k umazanim kitarskim zvenom in udarnejšo ritem sekcijo.«

Slovenski kantavtor, rocker in stripar Martin Ramoveš prihaja iz glasbeno-pesniške družine (njegova starša sta Uršula in Janez Ramoveš), umetniškemu izrazu svojih roditeljev pa je dodal še strip, ki ga na samosvoj način povezuje z glasbo, saj je večino albumov objavil tudi v stripovski različici. Takšen je tudi njegov letošnji, sicer četrti album Rob, ki prinaša deset uglasbenih pesmi satirika in poeta Ivana Roba (1908–1943) in pesnikovo stripovsko biografijo. Ta ima podnaslov »zbadljivi poet v stripu in glasbi« in je izšla pri Forumu Ljubljana kot posebna izdaja Stripburgerja v sodelovanju z založbo Celinka. Na posnetkih, ki so nastali v ljubljanskem studiu Metro, sta se osnovnemu triu (Martin Ramoveš – vokal, kitara; Marko Petrič – bas in Luka Drobnič – bobni) pridružila še Tina Petrovčič (spremljevalni vokal) in Žiga Lovšin (klaviature in klavir). Za zvok je poskrbel Janez Križaj. Ob izidu albuma in stripovske biografije – premierna predstavitev je potekala v okviru 10. obletnice kina Šiške – je Martin Ramoveš objavil še singel Sanjajo mi rože, za katerega so posneli tudi video.Martin Ramoveš je kot stripar in glasbenik, kot solist ali s skupino doslej izdal naslednje albume: Zvok dežele (2012), Nesojeni kavboji (2014) in Astronomi (2017). Skupina, ki deluje od leta 2007, je sodelovala tudi na kompilacijah Rokerji pojejo pesnike in Imamo dobro glasbo, poleg klubskih, festivalskih in radijskih koncertov pa je nastopila tudi v oddaji Izštekani na Valu 202. Tudi prejšnja dva albuma je Ramoveš objavil še v obliki stripov, ki jih sicer objavlja tudi v različnih publikacijah. Posebno mesto v njegovem risarskem delu zasedajo ilustracije, ki so bile osnova animacij v LP filmu Buldožer – Pljuni istini u oči (2017). Ramoveš na novem albumu uspešno spaja moderni rockovski zvok s historičnim pridihom Robovih besedil. O plošči je Matej Krajnc na portalu homocumolat zapisal, da »prinaša deset uglasbenih Robovih poezij s tistega intimnejšega konca – v rockovski (a vendar – res zgolj rockovski?) obliki in s pretanjenim razumevanjem Robove poetike, ki se kaže v subtilnih uglasbitvah«.


Nazaj na vrh