Same babe & Jani Kovačič (SI)

Janez Pelko


četrtek, 24. junij, ob 21.00
Star plac, Cerkno;
v primeru dežja bo prizorišče pokrito
Vstopnice: 7 € predprodaja / 10 € na dan koncertaMiha Nemanič (glas, orglice, tamburin, šejker)
Marko Voljč (glas, trobenta, tamburin, šejker)
Marko Jelovšek (glas, kontrabas, kitara)
Matjaž Ugovšek – Ugo (glas, kitare)
Viki Baba (glas, kitara)
Jani Kovačič (glas, kitara)video_01
, video_02, video_03, www, fb_01, fb_02Na prav posebnem koncertu, ki v sebi »skriva« kar tri koncerte, bomo slišali priljubljeni bend Same babe in legendarnega kantavtorja Janija Kovačiča. Zasedba Same babe je znana po samosvojem uglasbljanju verzov slovenskih poetov, kakor tudi po lastnih pikro-zabavnih pesmih, v katerih izpremešajo vplive kantavtorstva, šansona, kabareta, slovenske ljudske glasbe, rocka, bluesa, punka in jazza. Skupina je nastala leta 2003 kot projekt štirih glasbenikov, ki so na literarnem večeru uglasbili pesmi Janeza Menarta. Prav ta nastop je botroval nastanku zasedbe, Menartove pesmi pa so se znašle na prvencu Za ljubi kruhek in njene črne črne lase (2007). Drugi album Terezijanske (2011) je prinesel poudarek na avtorskih besedilih in nekaj uglasbitev ljudskih pesmi in poetov (Kajetan Kovič, Frane Milčinski – Ježek). Zvok zasedbe se je z leti spreminjal in se danes giblje med akustičnimi vložki z ubranim a cappella petjem in ostrim zvokom z navezavami na rock in punk. Tak zvok še najbolj zaznamuje zadnji album Vražji bend (2019), ki je požel odlične kritike. »Kamor si hudič sam ne upa, pošlje Same babe …« (Robert Suša, Radio Študent).

 

Leta 2009 je skupina Same babe z avtorskim šansonom Dobri možje zmagala na Festivalu slovenskega šansona, pesem pa je dala naslov tretjemu albumu iz leta 2013. Kljub šansonjerski »slavi« so za zadnji album, omenjeni Vražji bend (ime je nastalo »na zeljniku« pesnika Erwina Fritza, rednga gosta na njihovih koncertih) okrepili zasedbo in priostrili zvok. Bend se je kar v nekaterih komadih pošteno elektrificiral, zato so semtertja za odtenek bolj rockerski in tudi bluesovski, a tako v aranžmajih kot v besedilih glasbeniki ohranjajo svojo navihanost in nekonvencionalnost. Na koncertih pa ves čas balansirajo med svojimi akustičnimi kantavtorskimi začetki z minimalistično glasbeno spremljavo (ali pa popolnoma brez le-te) in udarnim ter energičnim bendovskim zvokom; ta bo na cerkljanskem koncertu nemara za odtenek manj udaren, saj bodo nastopili brez bobnarja.

 

Jani Kovačič je dejaven od leta 1976, prvenec Ulica talcev pa je objavil 1980 in tako spada med najbolj dolgožive in tudi najbolj žanrsko raznovrstne domače ustvarjalce. Čeprav je začel kot klasični akustični kantavtor, je kmalu »elektrificiral« svoj izraz ter začel nastopati z različnimi spremljevalnimi zasedbami, ki so njegov angažirani izraz po potrebi odele v zvoke alternativnega rocka ali punka. Je avtor številnih ponarodelih uspešnic, kot so Škoflca, Žare lepotec, Delam ter Revolucija. Poleg številnih avtorskih pesmi ima v repertoarju veliko predelanih pesmi priznanih kantavtorjev in pesnikov, kot sta npr. Tom Waits (Povabilo na bluz, 1998) ali sloviti škotski pesnik Robert Burns. Še posebej se posveča pesmim zatiranih in razžaljenih. Leta 2015 je v sodelovanju z Vito Mavrič objavil album Vitomil Zupan: Šlagerji in pesmi iz zapora, lani pa cedejko in knjigo Orfej iz pekla s pesmimi Aleksandra Kulisiewicza, ki jih je ta poljski literat napisal med internacijo v koncentracijskem taborišču.

 

Zelo opaženo je bilo njegovo sodelovanje z Big Bandom RTV Slovenija pod dirigentskim vostvom Igorja Lundra, s katerim je objavil hvaljeni album svojih pesmi v jazz in blues aranžmajih Cerberus Hotel Jazzitette (2010), ki mu je čez nekaj let sledilo nadaljevanje z naslovom Silikonski časi – Jazzitette 2 (2016). Objavil je kar nekaj knjig, od zbirke poezije do romana (Jazz (1989), Knjiga (2009), Socialitete ino štorijali (kratke zgodbe in nauki) (2012) ...). Letos se je oglasil z albumom Ženske štorije. Program koncerta bo sestavljen iz treh delov; najprej bosta zasedba in Kovačič nastopila vsak zase, a s predelavami manj znanih pesmi drug drugega (»pesmi, ki jih po večini najverjetneje še niste slišali«), v tretjem delu pa bodo postregli s skupnim nastopom. Kot popotnico skupnemu projektu so Same babe objavile singel in videospot s predelavo pesmi Janija Kovačiča Predsednik ZDA.


Nazaj na vrh