Po sledeh Coltrana (Chasing Trane)

Foto: Promo

PAGLEJ
cikel filmov o glasbi

petek, 19. april, ob 19.00
Filmsko gledališče Idrija; vstop prostRežija in scenarij: John Scheinfeld. Nastopajo: Denzel Washington (glas), Antonia Andrews, Bill Clinton, Michelle Coltrane, Oran Coltrane, Ravi Coltrane, Common, John Densmore, Benny Golson, Jimmy Heath, Ashley Kahn, Wynton Marsalis, Ben Ratliff, Sonny Rollins, Carlos Santana, Wayne Shorter, McCoy Tyner, Kamasi Washington, Dr. Cornel West, Reggie Workman. Produkcija: Meteor 17, Crew Neck Productions, ZDA, 2017. Trajanje: 99 min. Slovenski podnapisi.

 

trailer, wwwZadnji film, ki ga bomo v sklopu cikla Paglej predvajali pred letošnjo 24. izdajo festivala Jazz Cerkno, bo v znamenju jazza, saj bo na sporedu film Po sledeh Coltrana, prvi avtorizirani dokumentarec o Johnu Coltranu (1926–1967), velikanu jazza, katerega inovativni pristop k skladanju je pustil neizbrisen pečat tako v igranju kot dojemanju jazzovske glasbe. Coltrane je v kratkem času prehodil pot od bebopa do avantgardnega in spiritualnega jazza (ki je zaznamoval njegovo zadnje obdobje ustvarjanja). Čeprav sloviti glasbenik ni nikoli imel televizijskih intervjujev in so z njim opravili le ščepec radijskih pogovorov, so za njim ostali številni intervjuji za časopise, ki jih v filmu interpretira igralec Denzel Washington. Zgodbo o Coltranu spremljamo tudi prek arhivskih koncertnih posnetkov, kakor tudi skoraj 50 studijskih skladb, ki jih slišimo v filmu. O njem spregovorijo tako njegovi potomci (sinova Oran in Ravi Coltrane) in slavne osebnosti (nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton), kakor tudi številni prijatelji in sodelavci (kontrabasist Reggie Workman, pianist McCoy Tyner, saksofonisti Benny Golson, Jimmy Heath in Wayne Shorter) pa tudi nejazzovski glasbeniki (John Densmore, bobnar benda The Doors, kitarist Carlos Santana, raper Common) ter poznavalci in avtorji knjig o Coltranu (Ashley Kahn, Ben Ratliff). Projekcijo filma bo s kratkim uvodnim predavanjem pospremil Mario Batelić.

 

John Coltrane je v prvem obdobju svojega ustvarjanja, še preden je zaslovel z lastnim imenom, v drugi polovici 50. let 20. stoletja, igral v zasedbah legendarnih jazzerjev, kakršna sta na primer Miles Davis in Thelonious Monk. Leta 1957 se je znebil odvisnosti od drog in alkohola s pomočjo religiozne izkušnje oziroma, kot to sam opiše, »duhovnega prebujenja«. Od takrat dalje je bila njegova glasba odprtejša in razkošnejša ter z jasnimi nanašanji na duhovnost. Boga ni dojemal v okvirih kakšne znane religije, temveč je o njem govoril v univerzalističnem smislu. V tem duhu je s svojim kvartetom leta 1964 posnel enega svojih najznamenitejših albumov A Love Supreme, ki velja ne le za prelomen album spiritualnega jazza, ampak je bil (in je še) tudi velika komercialna uspešnica. Režiser in scenarist John Scheinfeld v svojih dokumentarnih filmih obravnava sila raznovrstne teme, od pop kulture do politike, od športa do svetovnih religij. Njegova dva nemara najbolj znana filma sta The U.S. vs. John Lennon, v katerem popisuje prizadevanja ameriških oblasti, da utišajo Lennona, in Who Is Harry Nilsson (And Why Is Everybody Talkin' About Him)?, dokumentarec o kantavtorju Harryju Nilssonu. Film Po sledeh Coltrana je prejel odlične ocene. V Washington Postu so zapisali: »John Scheinfeld nam pokaže, da glasba enega najbolj eksperimentalnih saksofonistov v jazzu še vedno nagovarja današnje poslušalce.«

 


Cikel pripravljamo v koprodukciji z Mestno knjižnico in čitalnico Idrija.
Nazaj na vrh