Našel sem Felo Kutija (Finding Fela)

Foto: Promo

PAGLEJ
cikel filmov o glasbi

sreda, 13. februar, ob 19.00
Filmsko gledališče Idrija; vstop prost

 

Režija: Alex Gibney. Nastopajo: Femi Kuti, Yeni Kuti, Seun Kuti, Tony Allen, Bill T. Jones, Jim Lewis, Rikki Stein, Lemi Ghariokwu, Queen Kewe Anikulapo-Kuti, Michael Veal, Sandra Izsadore, John Darnton, Dele Sosimi, J. K. Braimah, Francis Kertekian, Paul McCartney. Produkcija: Jigsaw Productions v sodelovanju z organizacijami Knitting Factory Entertainment, okayplayer ter okayafrica, ZDA, 2014. Distribucija: Demiurg. Trajanje: 119 min. Slovenski podnapisi.

 

trailer, www, audioNovo, drugo sezono cikla Paglej, v katerem predvajamo glasbene dokumentarce in igrane filme, povezane z glasbo, začenjamo s portretom nemara najbolj znanega afriškega glasbenika Fele Kutija (1938–1997). Nigerijski saksofonist je v 70. letih 20. stoletja iznašel popolnoma novo zvrst, afrobeat, v kateri je povezal plesni slog highlife iz Gane z zahodnjaškima jazzom in funkom ter mu dodal angažirana sporočila, s katerimi je nasprotoval vojaški diktaturi. Kljub temu da so ga oblasti na režiranem procesu za nekaj časa spravile v zapor in mu v napadu na glasbenikovo komuno Kalakuta Republic ubile mater, je ostal neupogljiv in neomajen v boju za svobodo. Režiser Alex Gibney nam skozi arhivske posnetke, intervjuje in posnetke Felovih nastopov, ki jih kombinira s posnetki nastajanja broadwayskega muzikala Fela!, ponudi vpogled v vsestransko, kompleksno in karizmatično Felovo osebnost. Gibney velja za enega vodilnih sodobnih ameriških dokumentaristov. Za film Taxi to the Dark Side (2007), ki razkriva prakse sistemskega mučenja, kakršnega je vojska ZDA izvajala v Afganistanu, Iraku in zaporu Guantanamo, je prejel oskarja za najboljši dokumentarec.

Fela Kuti je svoj glasbeni izraz pilil najprej v Londonu, kjer je na Trinity Collegeu študiral kompozicijo in trobento (kasneje je večinoma igral saksofon in klaviature) in se navdušil nad zahodnjaško glasbo (Miles Davis, Frank Sinatra in James Brown). Iz jazza, funka in ganskega highlifea je ustvaril afrobeat, plesno zvrst, ki jo zaznamujejo angažirana politična in družbena sporočila. Slednja je Kuti začel vnašati v svojo glasbo, potem ko je leta 1969 odpotoval na ameriško turnejo. V Los Angelesu se je romantično zapletel s pevko in družbeno aktivistko Sandro Izsadore, ki ga je seznanila s postavkami črnskega nacionalizma in afrocentrizma. Ker je v pesmih napadal nigerijski vojaški režim, je bil ves čas v konfliktu z oblastniki; slednji so ga fizično napadali in ga več kot dvestokrat spravili za zapahe. Film Našel sem Felo Kutija je prejel zelo dobre kritike. V Boston Globe so mdr. zapisali: »Gibney postreže z odličnimi koncertnimi posnetki, arhivskim materialom ter intervjuji s Felovimi sodelavci in družinskimi člani (vključno z njegovim sinom in glasbenim dedičem Femijem Kutijem) in ta material pred nami razgrne v celostno sliko.«Cikel pripravljamo v koprodukciji z Mestno knjižnico in čitalnico Idrija.
Nazaj na vrh