Galerija   
Made to Break

Made to Break (ZDA, AUT, NLD)

Foto: Promo


nedelja, 30. oktober, ob 21.00
Gabrijel, Cerkno; vstop prost

  
Ken Vandermark (saksofoni, klarineti)
Christof Kurzmann (elektronika)
Jasper Stadhouders (bas kitara)
Tim Daisy (bobni)

 

video_01, video_02, audio_01, audio_02, www,fbV Cerkno se vrača naš večkratni gost, ameriški pihalec Ken Vandemark, po mnenju poznavalcev eden najbolj samosvojih predstavnikov novega jazza. Tokrat nam bo predstavil svojo novejšo zasedbo Made to Break, ki jo sestavljajo sama preverjena imena ameriške in evropske jazzovske in improvizacijske scene, od Vandermarkovega čikaškega rojaka Tima Daisyja prek nizozemskega basista Jasperja Stadhoudersa do enega ključnih avstrijskih elektrofonikov Christofa Kurzmanna. V godbi kvarteta, ki deluje od leta 2011, je Vandermark sežel svoja številna zvočna raziskovanja, od etiopske glasbe in punka, ki ju je (tudi pri nas) igral z bendom The Ex, prek revolucionarnih avantgardnih idej Johna Cagea in Mortona Feldmana do funka, modernega jazza in improvizacije.

 

Band se je zbral junija 2011 na tretji izdaji Okka Festivala. V prvi zasedbi je bas igral ameriški glasbenik Devin Hoff, sicer sodelavec žanrsko raznovrstnih glasbenikov in zasedb, kot so Nels Cline, Vijay Iyer, Xiu Xiu, Carla Bozulich ter Good for Cows (slednjo pelje skupaj z bobnarjem Chesom Smithom, našim znancem iz tria Marc Ribot's Ceramic Dog). Hoff je v zasedbi igral do leta 2014, ko ga je zamenjal nizozemski muzičist Jasper Stadhouders, zelo dejaven član mednarodne improvizacijske scene, mdr. tudi soustanovitelj benda Cactus Truck, v katerem igra še en naš znanec, John Dikeman iz Universal Indians. Za bobni sedi Tim Daisy, dolgoletni Vandermarkov čikaški sošpilavec, ki smo ga na letošnjem festivalu Jazz Cerkno občudovali v Rempis Percussion Quartetu. Elektroniko upravlja Christof Kurzmann, eden vodilnih avstrijskih improvizatorjev na elektronskih glasbilih, ki je dejaven od leta 1994 in je igral z vodilnimi eksperimentalnimi glasbeniki in improvizatorji, kot so John Butcher, Andrea Neumann, Eva Reiter, Burkhard Stangl in Clayton Thomas.

 

Kvartet zaokroža pihalec Ken Vandermark, eden najdejavnejših jazzerjev tako v ZDA kot v Evropi, saj igra s številnimi evropskimi glasbeniki in deluje tudi kot promotor ali organizator turnej in projektov. Dejaven je že 30 let, torej od leta 1986; leta 1989 se je iz Bostona, kjer je sprva živel, preselil v Chicago in kmalu postal eden nosilcev tamkajšnje napredne in izredno živahne scene. Igra v številnih ameriških in evropskih zasedbah; marsikatero smo imeli priložnost slišati tudi v Cerknem: Sonore, Vandermark 5, Free Music Ensemble, DKV Trio ter nazadnje gostovanje z bendom The Ex. Za kvartet Made to Break je osmislil gibljiv skladateljski okvir, ki se lahko znova sestavi za vsak nastop in tako glasbenikom omogoča ukvarjanje z melodijo, zvokom in ritmi na popolnoma edinstven način. Čeprav je že prej igral v zasedbah, ki so rabile elektroniko (Fire Room, tudi Vandermark 5), se kritiki strinjajo, da je pričujočemu kvartetu najbolje doslej uspelo vključiti elektronske posege znotraj manjše zasedbe.

 

Zasedba je svoja prva dva albuma (Provoke; Lacerba) objavila leta 2013 pri Clean Feed, naslednja dva (Cherchez La Femme; Before The Code) sta v letih 2014 in 2015 izšla pri avstrijski založbi Trost Records, zadnji trije (Before The Code: Live; Dispatch To The Sea; N N N) pa so izšli letos v digitalni obliki pri Audiographic Records v seriji Systems Vs. Artifacts. Albumi kvarteta so poželi odlične kritike, v katerih so pisci še zlasti izpostavljali modularno zgradbo skladb. »Vsak daljši komad, zasnovan kot skladateljski modul, je zgrajen iz blokov ali modulov zvoka, znotraj katerih glasbeniki improvizirajo. (...) Vsak modul razpira možnosti za soliranja, igranja v duih in skupinsko interakcijo.« (All About Jazz) Ali pa bolj neposredno: »Amalgam stilov, ki se čudežno preoblikujejo v abstraktno, a koherentno in občasno silovito celoto.« (The Free Jazz Collective)


Nazaj na vrh