Galerija   

Leon Matek kvartet (SLO)

Foto: Alan Orlič, Promo, Bojan Stepančič

četrtek, 7. februar, ob 21.00
Gabrijel, Cerkno
Vstopnice: 5 EUR 


Leon Matek (glas, kitara, saz)
Marjan Gradišar (el. bas, spremljevalni glas)
Sergej Ranđelović (bobni)
Jaka Kastelic (harmonika) 


 video_01, video_02, www, fb

 


Pokoncertni muskosuk: Abstract Truth (SLO)Kot tradicija veleva, na predvečer slovenskega dneva kulture gostimo domače ustvarjalce, tokrat tudi s poudarjeno poetično noto. Prvič bomo v Cerknem slišali Leona Matka, ki med poznavalci velja za enega naj(p)osebnejših in najprepoznavnejših protagonistov slovenske kantavtorske scene. Matek, sicer dejaven tudi kot filmar in likovnik, se je glasbeno udejstvoval že v 80. letih 20. stoletja, ko je bil član benda Prepozno za krokodile, med letoma 1995 in 2002 pa je z Mirkom Seškom tvoril polovico hudomušnega tandema Juhej in Vuhmepiš, ki je svojo glasbo poimenoval »ljudski rock«. Tako se sliši tudi Matkova glasba, kakršno poje in igra, odkar je leta 2007 izšla njegova prva samostojna plošča Zrno: mešanica folka in rocka z močnimi aluzijami na ljudsko, pa ne le slovensko glasbo (igra tudi orientalsko brenkalo saz), z občasnimi drobci swinga in bluesa. Po drugem albumu Most (2011) se je Matek lani oglasil z albumom Srce imaš tako veliko, ki je že kmalu po izidu prejel odlične ocene.

Še preden je stopil na glasbeno pot je Leona Matka pritegnila filmska umetnost. Že v gimnazijskih časih je začel snemati prve kratke filme in pisati scenarije. Kasneje je posnel tudi dva spota za bend Juhej in Vuhmepiš ter kot asistent režije sodeloval na snemanju dveh slovenskih celovečernih filmov, Cigankine oči Vincija Anžlovarja in Mokuš Andreja Mlakarja. Posebej gre omeniti glasbeni dokumentarec Harmonikarji, ki ga je leta 2005 Matek posnel z Dušanom Moravcem (sicer avtorjem dokumentarca o festivalu Jazz Cerkno). Gre za skupinski portret šestih harmonikarjev, med katerimi je bila tudi Hazemina »Minka« Đonlić, s katero je Matek tri leta nastopal v duu LeonzMinko in leta 2004 v studiu Radia Študent tudi posnel demo album. Med drugim sta se predstavila na festivalu Sanje, Kantfestu in festivalu Paneuropean Cultural Corridors v Trstu.

Še pred delovanjem v omenjenem duu s harmonikarko se je Matek med letoma 1995 in 2002 uspešno udinjal v duetu (in kasneje skupini) Juhej in Vuhmepiš, katere izraz je pomembno oblikoval Matkovo poznejšo avtorsko pot. Duet je objavil tri albume, Spohane viže (1997), Med dvema ognjema (1999) in V rož'cah (2001) ter nastopil na festivalih Novi rock in Trnfest. Drugi album je zasedbi prinesel nagrado Zlati petelin za najboljši slovenski folk in etno album leta 1999. V tandemu je našel tudi poznejšega stalnega spremljevalca, basista Marjana Gradišarja, ki se je skupini Juhej in Vuhmepiš pridružil pri snemanju zadnjega albuma V rož'cah, z Matkom pa je nato sodeloval na snemanju vse avtorskih albumov in je tudi redni član njegove spremljevalne zasedbe. Slednja se je spreminjala od albuma do albuma, tako glede članov kot tudi glasbil. Kot posebnost gre omeniti album Most, na katerem je slišati tako oboo kot violino ter orientalsko brenkalo saz, ki ga igra sam Matek. Saz je igral tudi kot gost benda Crazed Farmers v oddaji Izštekani.

Že ob promociji prvenca Zrno je Matek s skupino nastopil na vrsti vidnejših domačih festivalov, kot so Teden mladih (Kranj), Zmaj 'ma mlade (Postojna), Trnfest (Ljubljana), Ptuj odprto mesto in Sanje (Ljubljana). Kantavtor je za albume in koncertne nastope nabral same odlične ocene. Po nastopu leta 2013 v zagrebškem klubu Močvara na večeru Začarana Močvara - Večer slovenskih kantautora (poleg njega sta nastopila Tomaž Pengov in Katarina Juvančič) je Zoran Tučkar na spletnem portalu muzika.hr zapisal: »(…) Matek je izžareval samozaupanje, energijo in scensko prisotnost ter nam podaril profesionalen nastop, ki je razkazal njegovo kitaristično veščino in raznorodnost izvedenih stilov.« Takole pa je Katarina Juvančič sklenila svojo oceno zadnjega albuma v Odzvenu: »Srce imaš tako veliko je (…) srčen pomnik spoznanj o sebi in svetu, ki jih narekujejo in brusijo prehojene poti domačega »omarkajamovskega« barda. Naj najde pot tudi do vas.« Koncertu bo sledil pisan nabor muzik, ki jih bo za vas iz vseh logov in predalov nabral in izbral Abstract Truth.


Nazaj na vrh