Galerija   

Kuhn Fu (GER, ISR, TUR, GBR), Kravanja / Stanković (SLO, SRB)

Foto: Reiner Schönfeld, Iztok Zupan.
sobota, 6. april, ob 21.00
Gabrijel, Cerkno
Vstopnice: 5 EUR

 

Kuhn Fu (GER, ISR, TUR, GBR); od jazza do rocka in naprej

 

Christian Kühn (kitara)
Ziv Taubenfeld (basovski klarinet)
Esat Ekincioglu (kontrabas)
George Hadow (bobni)

 

video_01, video_02, audio, www, fb

 

 

Kravanja / Stanković (SLO, SRB); improgodba za violinske strune in glasilke

 

Ana Kravanja (preparirana violina, glas)
Tijana Stanković (preparirana violina, glas)

 

video_01, video_02, audioKot je že navada, bo zadnji koncert Keltike pred festivalom Jazz Cerkno (16.–18. maj) v znamenju jazza. V posluh nudimo dve zasedbi: slovensko-srbski duet violinistk in vokalistk Kravanja / Stanković ter mednarodni kvartet Kuhn Fu. Slednji se je zbral v nizozemskem Groningenu okrog kitarista Christiana Kühna, ki sicer prihaja iz Nemčije, medtem ko so drugi člani iz Izraela (basovski klarinetist Ziv Taubenfeld), Turčije (basist Esat Ekincioglu) in Velike Britanije (bobnar George Hadow). Njihova glasba, ki ji sami pravijo »postromantični jazz/rock nered«, enkrat zveni kot židka vulkanska lava, drugič pa se prelevi v manične dimenzije, ki nas popeljejo v močno rožljanje. Na svojem prvem gostovanju v Cerknem bodo nastopili v sklopu promocijske turneje za album Chain The Snake, ki izide 22. marca pri Berthold Records. Koncertni večer bo uvedel svež duet Kravanja / Stanković, v katerem sta moči združili »sestri po inštrumentu«, violinistki in vokalni improvizatorki Tijana Stanković iz Srbije in naša Ana Kravanja (Širom, Olfamoštvo).

 

Že ime kvarteta Kuhn Fu namiguje na duhovitost, ki je je veliko najti v pristopu članov zasedbe do glasbe nasploh pa tudi v koncertnem nastopu, ki ga člani popestrijo z zafrkantskimi dovtipi in burkaškimi nagovori. Bend se ne meni za kakršnekoli žanrovske oznake ali meje, marveč strumno preči zapisane in navidezne prepreke med zelo različnimi si glasbenimi žanri in smermi, ki si med seboj podajajo kljuke s svetlobno hitrostjo. Kuhn Fu znajo bistroumno in pretkano v samosvoj izraz zamešati prvine avantgardnega jazza, trših različic rocka od metala do punka ter eksperimentalne in nove klasične glasbe. Ponavadi v isti skladbi vešče preskakujejo iz žanra v žanr in nazaj … Bend je diskografsko pot začel leta 2014 s koncertnim albumom Live at Atelier il Sole in Cantina [Live] ter nadaljeval z dvema studijskima albumoma, Kuhnstanmtinopolis (2015) in Kuhnspiracy (2017). Slednji jim je prinesel vrsto pozitivnih kritik, tako na spletnih portalih kot v cenjenih specializiranih revijah v ZDA in Veliki Britaniji.

 

Tako je britanska revija Jazz Journal, ki je pred leti poročala tudi o festivalu Jazz Cerkno, zapisala, da je »Kuhnspiracy neverjetno osredotočena stvaritev, hvalevredna različica programskega skladanja z uporabo večkratnih glasbenih mešanic ... zvočni kalejdoskop, ki je mentalno pogosto težko ujemljiv, a se zdi v trenutni jazzovski klimi precej primeren.« Cenjena ameriška revija The New York City Jazz Record pa je kot glavno privlačnost izpostavila »zlitje žanrov – punka, funka, klasike, folka, metala / grungea, maršev, govorjene besede (in najbrž še česa) – in lahkotno natančnost, s katero si člani skupine podajajo nenehne brzostrelske spremembe, od sopihanja močnih rifov do otožnih tem, od agresivnih krikov do nežnih šepetov.« Nastop benda, ki ga avstrijska revija Concerto opisuje kot nekaj »med kabaretom in shizofrenijo«, bo uvedel slovensko-srbski tandem Kravanja / Stanković. Članici dueta, ki deluje od leta 2018, sta se srečali na Improconu, festivalu svobodne improvizirane godbe v hrvaškem Desiniću, aprila pa bosta objavila album.

 

Obe glasbenici sta na sceni prisotni dobro desetletje; raziskujeta improvizirano in eksperimentalno glasbo, blizu pa sta jima tudi ljudske godbe, posebej balkanske. Kravanjevo smo gostili s triom Širom, ki je muziciral tudi s poljskim kitaristom Raphaelom Rogińskim, na povabilo Christofa Kurzmanna pa je na lanski izdaji festivala Jazz Cerkno nastopila z zasedbo Orchester 33 1/3. Tijana Stanković je sodelovala s številnimi improvizatorji, kot so Szilárd Mezei, Joel Grip, Antti Virtaranta ali Ervin Malina. Trenutno mdr. igra tudi v orkestrih Budapest Improvizers Orchestra, Mezei Szilárd Improvisers Orchestra in zasedbah Identity’s Dream Quartet, Argo in Rođenice. Prihajajoči album, ki izide v samozaložbi, prinaša nabor različnih posnetkov, od tistih, nastalih v domačem okolju prek koncertnih zapisov do skladb, posnetih v studiu Klopotec. Ob njunem lanskem nastopu v ciklu Defonija, ko sta uvedla nastop benda CP Unit, je Aleš Rojc za portal Centralala zapisal: »Presenetljiva pa je sorodnost njunih pristopov, v katerih sta se ujeli, a kot je bilo mogoče slediti na njunem ljubljanskem nastopu, držali tudi v nekakšni dopolnjujoči se medsebojni razdalji.«
Nazaj na vrh