Galerija   

Hella Comet (AUT)

Foto: David Višnjić


sobota, 26. november, ob 21.00

Gabrijel, Cerkno; vstop prost


Lea Sonnek (glas, bas kitara)
Franz Gurt (kitara)
Jürgen Hochsam (kitara)
Slobodan Kajkut (bobni)


video_01
, video_02, avdio, www, fbZadnji letošnji koncert na Keltiki bo v znamenju hrupnega, a tudi zelo melodičnega alternativnega rocka avstrijske zasedbe Hella Comet. Bend, ki deluje od leta 1996, je objavil tri dolgometražne albume – Celebrate Your Loss (2010), Wild Honey (2013) in Locust Valley (2016) – in ščepec krajših izdaj ter sodeloval z drugimi zasedbami. Na odličnem svežem albumu Locust Valley, objavljenem septembra letos, se je bend otresel prejšnjih vplivov postrocka in shoegazea ter se osredotočil na krajšo formo pesmi in strumno zakoračil v nove zvočne eksperimente. V pesmih se poigravajo s klasično formo udarnega postpunkovskega rocka, ki jo odevajo v abstraktne meglice hrupa, a obenem ohranjajo melodičnost in zapomljivost popa. Slišati je tudi navezave na psihedelijo in estetiko angažiranega feminističnega rocka v slogu Riot Grrrl.


Pevka in basistka Lea Sonnek igra v bendu od ustanovitve leta 1996, je pa dejavna tudi v drugih zasedbah in plesno-glasbenih projektih (MIKA, Orchester 33 1/3 …). Tudi oba kitarista igrata pri Hella Comet že od ustanovitve. Kitarist Franz Gurt, ki prav tako sodeluje pri drugih zasedbah, je študiral klasično kitaro in produkcijo zvoka ter od leta 2007 vodi lastni snemalni studio v Gradcu. Drugi kitarist Jürgen Hochsam je študiral jazz kitaro in kot gostujoči glasbenik igra pri drugih bendih in projektih. V Banja Luki rojeni bobnar Slobodan Kajkut je od leta 1996 dejaven pri različnih underground bendih. V Gradcu je leta 2008 doštudiral kompozicijo in je od takrat dejaven kot neodvisni skladatelj. Bendu Hella Comet se je pridružil letos, je pa tudi član skupin The Striggles ter Automassage.


Koncerti zasedbe Hella Comet so nabiti z energijo, obenem pa glasbeniki znotraj posamičnih skladb poskrbijo za krhke momente in zvočne eksperimente. Njihov izraz je nekje med čutnostjo in duhovnostjo, med klasično rockovsko pesmijo in zvočnem eksperimentiranju z le-to. Ne bojijo se, namreč, vračanja k preprosti, bazični formi rockovskih komadov, a se pri izvedbi, ne meneč se za pričakovanja poslušalcev (ali pa samih glasbenikov!), močno naslanjajo na mogočne zvočne zidove. S takimi postopki dosegajo pretanjeno poigravanje s protislovnimi dvojicami oziroma različnimi skrajnostmi rockovske glasbe: večslojnost in jasnost, umirjenost in hrupnost, pop in punk, preprosta všečnost in drzna zvočna invencija.


Nobena od teh dvojic ne prevladuje nad drugo in tudi slogi, ki jih bend preigrava, imajo enakopravno vlogo v skupnem tvorjenju homogene celote. Kritiki pri teh značilnostih Hella Comet omenjajo navezavo tako na Velvet Underground kot Rolling Stonese, katerih poetiko in način delanja skladb bend prenaša v sodobno okolje. Skladbe Hella Comet se med izvajanjem sproti spreminjajo, so neke vrste delo v nastajanju (»work-in-progress«), pri katerem glasbeniki preštudirajo in raziskujejo posamične dele skladb, preden jih zvadijo, a je končni izid prepuščen entropiji, naključjem in spontani dekonstrukciji. Na nastopu bodo Hella Comet, ki so 30. septembra nastopili tudi na prestižnem festivalu Waves Vienna, premierno v Sloveniji predstavili nov album Locust Valley. Koncert smo pripravili s pomočjo Avstrijskega kulturnega foruma v Ljubljani.


Nazaj na vrh