Galerija   

Cortex (NO), Durizzotto / Bajc / Furlan Trio (IT, SI)

Peter Ganushkin, Iztok Zupan

sobota, 11. januar, ob 21.00
Gabrijel, Cerkno

Vstopnice: 5 €


Cortex (NO); elegantni skandinavski free jazz

Thomas Johansson (trobenta)
Kristoffer Berre Alberts (tenorski saksofon)
Ola Høyer (kontrabas)
Dag Erik Knedal Andersen (bobni)video_01, video_02, audio, www, fbDurizzotto / Bajc / Furlan Trio (IT, SI);
improjazz

 

Clarissa Durizzotto (altovski saksofon)
Matjaž Bajc (kontrabas)
Gal Furlan (bobni)

 

video, wwwPo energičnem nastopu na festivalu Jazz Cerkno leta 2016 se k nam vrača norveški kvartet Cortex, tokrat na Keltiko. V bendu, ki deluje od leta 2007, so se zbrali jazzisti, ki jih poznamo iz številnih znanih skandinavskih zasedb, kot so All Included, Paal Nilssen-Love Large Unit, Bushman’s Revenge, Zanussi 5, Friends & Neighbors, Honest John ter The Heat Death. Kvartet se (že po zasedbi inštrumentov) navezuje na ustvarjanje znamenitega kvarteta Ornetta Colemana in Dona Cherryja. Od tretjega albuma Live! iz leta 2014 objavljajo pri čislani portugalski založbi Clean Feed. Album Live! jim je prinesel zelo pohvalne kritike v mednarodnem specializiranem tisku, od Downbeata (»Gre za zasedbo, ki si zasluži resno pozornost.«) prek Jazzwisea do The New York City Jazz Recorda.

Leta 2016 je izšel koncertni album Live in New York s popolnoma novimi skladbami, temu pa je leto zatem sledil še Avant-Garde Party Music. Njihov nastop na festivalu Jazz Cerkno so kritiki razglasili za enega boljših nastopov. Aleš Podbrežnik je v spletni reviji Rockline napisal: »Kvartet izkušenih glasbenikov, ki igrajo v mnogih drugih projektih in zasedbah, je po pričakovanju izzvenel na moč drzno, vročekrvno, energično, ko je dražil s svojo samoraslo glasbeno free jazzovsko vsebino ter domiselnimi vskoki prostosučne improvizacije, ki pa nikdar ni zaplula predaleč od vodilnih motivov.« Večer dvojnega odmerka jazza bo načel slovensko-italijanski Durizzotto / Bajc / Furlan Trio, ki je nastal na pobudo Zlatka Kaučiča za nastop na festivalu Brda Contemporary Music Festival leta 2018.

Trio je na nastopu posnel gradivo za prvenec Spontaneous Clip, ki je izšel leta 2019 pri založbi Klopotec. Zasedba, ki jo sestavljata dva Kaučičeva učenca in italijanska saksofonistka, ki je leta 2019 nastopila na festivalu Jazz Cerkno v zasedbi Maistah Aphrica, se predaja improvizirani glasbi in raziskuje njene številne znane in neznane odvode. Matjaž Bajc je soustanovitelj benda Koromač (ki smo ga lani gostili na festivalu Jazz Cerkno), poznamo pa ga tudi iz bendov, kot so Acamar Trio, Kombo Zlatka Kaučiča in Brencl Banda. Šolal se je v Kaučičevi šoli Kombo B; sprva je igral bas kitaro, ko pa ga je Jošt Drašler navdušil nad kontrabasom, je začel igrati kontrabas, ki ga je kasneje študiral pri Giovanniju Maierju.

Clarissa Durizzotto se je nekaj let po diplomi iz klarineta iz klasike preusmerila v jazz. Med projekti in zasedbami, s katerimi je sodelovala, gre izpostaviti Red Devils Orchestra pod vodstvom Claudia Cojaniza, EXP Quartet Giovannija Maierja in Kaučičev Orkester brez meja. Gala Furlana (mdr. je član Nesesari Kakalulu) je že kot dvanajstletnika v svojo šolo in kasneje v zasedbi Kombo A in Kombo B sprejel Zlatko Kaučič. Objavil je solo album Tišina je spregovorila (2018) in dvojni solistični album From drums 2 piano (2019; oba pri Klopotcu). »Zasedba z veliko energije (…), v kateri hitra izraznost Durizzottove in Bajčev fizični odnos z inštrumentom ustvarjata protiutež minimalni, a natančni Furlanovi tolkalski igri.« (Neri Pollastri, All About Jazz)


Nazaj na vrh