Carmine Street Guitars

Promo
 

PAGLEJ! cikel filmov o glasbi


četrtek, 26. september, ob 19.00

Filmsko gledališče Idrija; vstop prostRežija:
Ron Mann. Nastopajo: Rick Kelly, Cindy Hulej, Dorothy Kelly, Eszter Balint (Ceramic Dog), Nels Cline (Wilco), Kirk Douglas (The Roots) Eleanor Friedberger (The Fiery Furnaces), Bill Frisell, Dallas in Travis Good (oba iz The Sadies), Jaime Hince (The Kills), Jim Jarmusch, Lenny Kaye (Patti Smith Band) Marc Ribot, Charlie Sexton (Bob Dylan Band). Filmska glasba: The Sadies. Produkcija: Ron Mann / Sphinx Productions, Kanada, 2018. Trajanje: 80 min. Slovenski podnapisi.

trailer, www 

Jesenski del cikla glasbenih filmov Paglej! začenjamo z dokumentarcem, ki prek zgodbe o samosvojem izdelovalcu kitar spregovarja ne le o glasbenikih raznolikih žanrov, ki prisegajo na te kitare, pač pa tudi o neusmiljeni gentrifikaciji, ki v želji po čim večjem dobičku iz mest izrinja prostore, povezane s kulturnim ustvarjanjem. Carmine Street Guitars pripoveduje zgodbo o istoimenski trgovini, ki v newyorškem Greenwich Villageu, nekoč središču boemskega življenja, danes pa domovanju dragih restavracij in dizajnerskih butikov, kljubuje splošnemu trendu »čiščenja« mestnih središč od neprofitnih vsebin in vztraja v svojem poslanstvu. Mojster Rick Kelly in njegova mlada vajenka Cindy Hulej izdelujeta kitare iz lesa, najdenega v starih hotelih, barih, cerkvah in drugih okoliških stavbah. Kitare iz tega lesa, ki mu Kelly pravi »kosti mesta«, imajo poseben zven, zato ne čudi, da so ali so bili med njegovimi strankami legendarna imena, kot so Bob Dylan, Lou Reed, Patti Smith in Jim Jarmusch. Prav Jarmusch, kultni režiser, ki ga mdr. poznamo po dokumentarcu Gimme Danger o Iggyju Popu in bendu The Stooges, je zaslužen za nastanek filma Carmine Street Guitars, saj je režiserja Rona Manna spoznal z izdelovalcem kitar Rickom Kellyjem.

Režiser se je navdušil nad Kellyjem in njegovo trgovino ter posnel film, v katerem je zabeleži pet dni v življenju omenjene trgovine. V tem času Kellyja obiščejo številni kitaristi, tako iz sveta jazza in improvizacije (Bill Frisell, Marc Ribot), kakor tudi iz hiphopa (Kirk Douglas iz The Roots) ter alternativnega (Nels Cline iz benda Wilco; Lenny Kaye iz Patti Smith Group) in mainstream rocka (Charlie Sexton iz benda Boba Dylana) in tudi country / folk rocka, kakršna sta brata Dallas in Travis Good iz benda The Sadies, ki je prispeval filmsko glasbo za dokumentarec. Ron Mann takole opisuje svojo spodbudo za snemanje filma: »A niso me privlačile samo bogato zveneče in kul kitare, očarala sta me tudi čarobno vzdušje trgovine in Rickova zenovska filozofija. Ne nazadnje pa se mi je zdelo, da je pred mano nekaj, kar je treba ujeti … preden za vedno izgine.« Film je imel svetovno premiero na Beneškem filmskem festivalu. »Portret (…) trgovine s kitarami kot boemske oaze je ljubezensko pismo tamkajšnjim glasbenikom – in absolutno ključen dokumentarec o pomenu skupnosti.« (David Fear, Rolling Stone)


Cikel pripravljamo v koprodukciji z Mestno knjižnico in čitalnico Idrija.


Nazaj na vrh