Galerija   

Bulbul (AUT), Brom (RUS)

Foto: Klaus Pichler, Svetlana Selezneva
petek, 22. februar, ob 21.00
Gabrijel, Cerkno
Vstopnice: 5 EUR


Bulbul (AUT); hrupni alter-rock


Raumschiff Engelmayr (el. kitara, glas)
Derhunt (el. bas, glas)
DD Kern (bobni, glas) 


video_01, video_02, audio, www, fb

 


Brom (RUS);
eksplozivni miš-maš jazza, punka in improvizacije


Anton Ponomarev (saksofon)
Dmitrij Lapšin (el. bas)
Jaroslav Kurilo (bobni)
Felix Mikensky (elektronika)


video_01
, video_02, audio, fbNa dvojnem koncertu bomo imeli priložnost vpogleda v aktualno dogajanje v avstrijsko alter-rockovsko ter rusko »off jazzovsko« sceno. Slednjo bo predstavil kvartet Brom, iz Avstrije pa nas bo obiskal trio Bulbul. Trojica prevejanih avstrijskih muzičistov od leta 1996 združuje nezdružljivo, zato je njihova inačica rocka prepredena z neštetimi intervencijami in zvočnimi vpadi, v katerih se kristalizirata tako širina glasbenega okusa vseh treh članov, kakor tudi njihova vpetost v žanrsko izredno raznolike zasedbe na avstrijski in tudi mednarodni sceni. Na festivalu Jazz Cerkno smo že gostili dva člana tria, saj je leta 2013 bobnar DD Kern nastopil v kvartetu Bauer / Honsinger / Kern / Falb, kitarist Engelmayr pa je bil pri nas leta 2016 v zasedbi Maja Osojnik: All.The.Terms.We.Are. In ko že omenjamo Osojnikovo, našo priznano na Dunaju delujočo vsestransko glasbenico – celotni trio Bulbul igra v njeni zasedbi Broken.Heart.Collector.

Bulbul prihajajo z Dunaja, središča avstrijske napredne glasbene scene, kjer se križajo raznorodne zvrsti in pristopi. Bend je tako rekoč utelešenje mešanja zvrsti, ki so si zelo na razen (pop, rock, plesna glasba, eksperimentalna in elektronska glasba). Zgodba tria pa se je začela kot solističen projekt kitarista Engelmayra, ki je, opremljen s kitaro, ritem mašino in sesalnikom leta 1998 posnel album pri Trost Records. K sodelovanju je nato povabil basista Derhunta in dva jazzovska pihalca, po naslednjem albumu iz leta 1999 pa sta Engelmayr in Derhunt v bend povabila bobnarja DD Kerna in zacementirala zasedbo, ki še danes deluje. Svoj prvi album kot trio so objavili leta 2002 pri Trost Records, nato pa so sledile diskografske izdaje pri založbah, kot so MEGO, Rock Is Hell, Imvated, Rasputin Records, Exile On Mainstream, Hurenschädl ter Nawoatna. Med številnimi sodelovanji z vodilnimi protagonisti alternativne, improvizacijske in noise scene velja izpostaviti imena, kot so Leonid Sojbelman (Ne Zhdali, Kletka Red), KK Null (Zeni Geva), Dieb13 in Franz Hautzinger.

Izraz tria Bulbul združuje številne protislovne koncepte, kot so razkroj in razbohotenost zvoka, podobnost in razločevanje. Zato so njihove skladbe polne sprememb in nenadnih zasukov iz nežnejših v hrupnejše vode, iz umirjenega v razposajeno in iz pričakovanega v nepredvidljivo. Leta 2016 so Bulbul proslavili 20-letnico delovanja z nizom koncertov, na katerih so predstavili popolnoma različen program, ob vsakem koncertu pa so pri založbi Rock is Hell objavili singlico. Konec letošnjega leta načrtujejo izid svojega osmega albuma, ki bo izšel pri založbi Siluh. Koncert avstrijskih odštekancev bodo uvedli podobno odpičeni ruski glasbeniki iz benda Brom, ki se bo v Cerknem ustavil na svoji prvi slovenski turneji. Glasbeniki iz širne ruske dežele so na naših odrih bolj malo prisotni, zato bo srečanje s kvartetom Brom toliko bolj zanimivo, povrhu pa gre za zasedbo z dolgo kilometrino in izdajami pri referenčnih založbah, kakršna je Trost Records, pri kateri je lani izšel album Sunstroke.

Zasedba že deset let preseneča in navdušuje z »razturaško« mešanico jazza, punka in svobodne improvizacije in v zadnjem času tudi elektronike. Brom so svojo pot začeli leta 2008 kot kvartet, ki je igral izvirno mešanico punka, jazza in svobodne improvizacije. Bend je preživel več sprememb oziroma zamenjav članov, spotoma pa se je spreminjal tudi zvok; tako so nekaj časa, od leta 2012 do 2016, v zasedbi imeli kontrabasista in ne električnega basista. Od 2016 dalje je zvok tria spet električen, izraz benda pa od takrat ob jazzu znova vsebuje prvine ostre postmetalske glasbe. V spremni besedi za omenjeni lanski album Sunstroke je sloviti švedski pihalec Mats Gustafsson zapisal: »Ena najbolj osupljivih zmesi glasbenih elementov, ki sem jih slišal v prekleto dolgem času. In zadeva DELUJE. Bendu Brom uspe vse skupaj združiti. Zalimati skupaj te prvine v glasbo, ki res trga gate!« Dva bombastična benda na črko »B«: dvojni šus, ki ga je treba videti in slišati pod mus!!

Koncert zasedbe Bulbul smo pripravili s pomočjo Avstrijskega kulturnega foruma v Ljubljani.
Nazaj na vrh