Buena Vista Social Club

Foto: Promo
 

PAGLEJ cikel filmov o glasbi


četrtek, 14. marec, ob 19.00

Filmsko gledališče Idrija; vstop prost

 

Režija: Wim Wenders. Scenarij: Wim Wenders, Nick Gold. Nastopajo: Compay Segundo, Eliades Ochoa, Ry Cooder, Joachim Cooder, Ibrahim Ferrer, Omara Portuondo, Rubén González, Orlando »Cachaíto« López, Amadito Valdés, Manuel »Guajiro« Mirabal, Barbarito Torres, Pío Leyva, Manuel »Puntillita« Licea, Juan de Marcos González. Produkcija: Road Movies Filmproduktion v sodelovanju s Kintop Pictures, ARTE in ICAIC, Nemčija, ZDA, VB, Francija, Kuba, 1999. Distribucija: Fivia / Cenex. Trajanje: 105 min. Slovenski podnapisi.

 

trailer, wwwV drugi polovici 90. let 20. stoletja je glasbeni svet zajela »norija« za staro kubansko godbo, tako, kakršna se je igrala pred 2. svetovno vojno in takoj po njej. Glavna »krivca« za izjemno popularnost »zaprašene« etno godbe, kakršne nismo poznali ne prej ne potem, sta bila Nick Gold, šef britanske založbe World Circuit, in kubanski glasbenik Juan de Marcos González. Leta 1996 sta želela na Kubi povezati kubanske in malijske glasbenike z željo, da bi posneli skupen album. K sodelovanju so povabili še slovitega ameriškega pevca in kitarista Rya Cooderja in njegovega sina Joachima. Ker pa afriški glasbeniki niso dobili viz, sta k projektu povabila dodatne kubanske glasbenike in namesto albuma z malijskimi glasbeniki zagnala snemanje albumov, ki obujajo stare kubanske sloge, kot so son, danzón ali bolero. Nastali so trije albumi (A Toda Cuba le Gusta, Buena Vista Social Club in Introducing...Rubén González; vsi so bili objavljeni leta 1997), ki so doživeli velikanski uspeh. Leta 1998 je Ry Cooder prepričal slovitega nemškega režiserja Wima Wendersa, naj pride na Kubo in na filmski trak ujame snemanje albuma Buena Vista Social Club Presents: Ibrahim Ferrer. Film, ki kombinira utrinke z vaj in snemanj z intervjuji in koncertnimi posnetki, je prejel evropsko nagrado za najboljši dokumentarec (podeljuje jo Evropska filmska akademija), v isti kategoriji pa  je bil nominiran za oskarja.

 

Projekt je oživil kariere številnih kubanskih glasbenikov, ki so v času snemanja albumov imeli 70 in več let. Najstarejši je bil leta 1907 rojeni Compay Segundo, avtor pesmi Chan Chan, nemara najprepoznavnejše skladbe celega projekta. S Segundom je za potrebe filma Wenders opravil intervju, kakor tudi z drugimi starostami kubanske godbe, kot so Eliades Ochoa, Rubén González, Ibrahim Ferrer in Omara Portuondo. Režiser je šel s projektom na turnejo in zabeležil še dva nastopa v Amsterdamu in koncert v znamenitem newyorškem prizorišču Carnegie Hallu. Leta 2008 je izšel dvojni album Buena Vista Social Club at Carnegie Hall s posnetki celotnega nastopa v tej dvorani. K svetovni odmevnosti projekta je gotovo prispevala udeležba Rya Cooderja, znanega tako po filmski glasbi (Wendersov Paris, Texas, Južnjaška uteha Walterja Hilla idr.) kot po sodelovanju s številnimi legendarnimi imeni iz sveta rocka (Captain Beefheart, The Rolling Stones, Eric Clapton) in tradicionalne glasbe (Vishwa Mohan Bhatt, Ali Farka Touré, The Chieftains). Cooder je tudi produciral album Buena Vista Social Club, ki je prejel grammyja v kategoriji »Best Traditional Tropical Latin Album«. Revija Rolling Stone je leta 2003 ta album uvrstila na 260. mesto svoje lestvice 500 največjih albumov, najdemo pa ga tudi v referenčni knjigi 1001 Albums You Must Hear Before You Die. Projekt, ki so ga prvotno želeli posneti z malijskimi glasbeniki, je bil nazadnje uresničen šele leta 2010 pod naslovom AfroCubism


Cikel pripravljamo v koprodukciji z Mestno knjižnico in čitalnico Idrija.


Nazaj na vrh