Galerija   
Brencl Banda (SLO)

Brencl Banda (SLO)

Foto: Eva Buchinger

petek, 14. december, ob 21.00
Gabrijel, Cerkno
Vstopnice: 5 €

 

Ana Mezgec (violina, glas)
Rok Šinkovec (harmonika, glas)
Matjaž Bajc (kontrabas, glas)
Andrej Boštjančič (kitara, glas)

 

video_01, video_02, audio, www, fbNamesto sprva napovedanega (a zaradi višje sile odpadlega) jazzovskega koncerta bomo na zadnjem koncertu festivala Keltika v letošnjem letu prisluhnili svežim vižam Brencl Bande, ki streže z avtorsko glasbo, spisano in odigrano v maniri ljudskih godcev. Zasedba deluje dobro desetletje, natančneje od leta 2007, in se je hitro uveljavila kot ena najizvirnejših domačih zasedb na polju etno glasbe in kantavtorstva. Čeprav praviloma igrajo avtorske pesmi, nosi glasba Brencl Bande duh ljudskosti, še najbolj tistega širšega slovanskega prostora. Včasih razneženo ljubezenski, drugič spet radoživo plesni – komadi Brencl Bande vam bodo ogreli srce in pete! V Cerknem bodo predstavili novembra objavljeni četrti album Korenine svetlobe, ki so ga snemali v Puljskem alternativnem centru Rojc, za produkcijo pa je poskrbel Edi Cukerić, ki je delal s številnimi alternativnimi zasedbami.

 

Brencl Banda se je zbrala v Bistrici ob Sotli, kjer se je v zadnjih letih razcvetela alternativna scena in kjer je vodja »brenclov« Andrej Boštjančič Ruda leta 1998 ustanovil jazz rock zasedbo Zmajev rep. Že prej, leta 1995, je začel sodelovati pri folklorni tamburaški skupini, po študiju delovne terapije (1998–2002) pa ga je začela zanimati glasba tudi kot terapevtski medij. Po delavnici Komunikacija z zvokom, ki je potekala leta 2004, je istega leta začel sodelovati z integrirano glasbeno skupino The Kripls. V letih 2003 in 2004 je bil vključen v ptujski CID, kjer se je učil pri kitaristu Samotu Šalamonu. Leta 2006 je sodeloval pri snemanju prvenca prleškega kantavtorja Tadeja Vesenjaka, leto zatem pa je z violinistko Polono Žalec soustanovil Brencl Bando, ki je sprva delovala kot duo. Bend se je leta 2010 oglasil s dobro sprejetim prvencem Zemljin ples, na katerem je bend postavil temelje za svoj izraz: povečini poskočne, zabavne pesmi, v katerih ne manjka ne duhovitih dovtipov ne romantičnih pasaž.

 

Violino v bendu danes igra Ana Mezgec (vmes je mesto violinista po ustanoviteljici Poloni Žalec zasedel Klemen Bračko), klasično izobražena glasbenica, ki gode na violino od malih nog, študirala pa je na ljubljanski Akademiji za glasbo. Deluje tako solo kot v raznih komornih zasedbah in orkestrih. Mdr. je bila koncertna mojstrica simfoničnega orkestra AG in z njim koncertirala tudi v Berlinu, deluje pa tudi v orkestru Opere in baleta Ljubljana ter v Mestnem gledališču Ljubljanskem. Ob delovanju v klasičnih zasedbah in Brencl Bandi igra z bendi različnih usmeritev, kot so Noctiferia, Jarc-Gregorin Trio, Goran Bojčevski in Vlatko Stefanovski ter Gal Gjurin. Na harmoniki je od ustanovitve zasedbe Rok Šinkovec, ki se glasbi predaja od mladih let dalje, ob harmoniki pa ga zanimajo še solo petje, klaviature, tuba in različne ljudske »frulice«. Sodeloval je z izvajalci, kot so Slon in sadež, Relight, Perunovo listje in Flashback.

 

Kvartet zaokroža kontrabasist Matjaž Bajc (prej je bas igral Matija Krivec), ki je sprva igral saksofon in tubo; star 13 let se je seznanil z basom in se začel udeleževati delavnic Zlatka Kaučiča. V času šolanja je soustanovil skupino Koromač in spoznal Jošta Drašlerja, ki ga je navdušil nad kontrabasom, tako da je nato študiral kontrabas v Trstu pri Giovanniju Maierju. Dejaven je v različnih skupinah, kot so Koromač, Kombo B, Brdonč trans quartet, Alchemical Playgrounds, Eht Zeđ ter Orchestra senza onfini / Orkester brez meja. Brencl Banda so leta 2013 objavili drugi album Vetrova svatba, leto zatem pa še koncertno ploščo Live / V živo. Na svoj svež četrti album Korenine svetlobe so uvrstili sedem vokalnih in pet instrumentalnih skladb, pri snemanju katerih so sodelovali številni pevci iz Bistrice ob Sotli, Eva Moškon je odpela solo v pesmi Srca gospodar, klarinet v eni skladbi je odigral Ive Cukerić, za razna tolkala in zvočila pa je poskrbel Dejan Gotal.


Nazaj na vrh