Galerija   

Bakalina Velika (SI)

Janez Pelko
 

petek, 28. junij, ob 21.00
Star plac, Cerkno; v primeru dežja bo prizorišče pokrito
Vstopnice: 5 € predprodaja / 7 € na dan koncerta

Jani Kutin (glas, piščal)
Renata Lapanja (harmonika)
Marjan Stanić (tolkala, bobni)
Matej Magajne (el. kitara, el. bas)
Andrea Pandolfo (trobenta, krilni rog, klaviature)
Dejan Lapanja (bobni, ak. kitara, el. bas)
Samo Kutin (el. bas, ak. kitara, balafon, brač, hurdy gurdy, ročno izdelana harfa, zvočila)

 

Gostja: Bogdana Herman (glas)

 

 

video, fb
Leta 2010 je s prvencem Pakašnca ljubitelje nekonvencionalnih godb, ki dišijo tako po ljudskem pripovedništvu, kakor tudi po angažiranem kantavtorstvu, osvojil tandem Bakalina (ime izhaja iz starega izraza za veliko glineno skledo). Pevec in besedilopisec Jani Kutin in harmonikarka Renata Lapanja sta navdušila z zapomljivimi melodijami in besedili, odpetimi v čadrski govorici, s katerimi sta se na oster in kritičen, a tudi malček humoren način, dotaknila našega vsakdana. V precep sta vzela tako gospodarstvo kot politiko, pozabljanje starih šeg in navad, birokracijo, Evropo, pa tudi ljubezen in intimo. Duo je pomenil pomemben kamenček v že tako živahni glasbeni sceni, ki se je spletla okrog Čadrga, vasice v hribih nad Tolminom, ki se ponaša s svojim festivalom in z založbo, pri slednji kateri so izšli tudi albumi Bakaline. Nenazadnje smo Janija Kutina od prej poznali iz eksperimentalne rockovske zasedbe Salamandra Salamandra, ki jo je soustanovil z bratom dvojčkom Samom.

 

 

Duo Bakalina je po odlično ocenjenem prvencu nanizal še tri prav tako zelo dobro sprejete albume. Album Buohdidabra (narečna oblika pozdrava »Bog daj dobro«) iz leta 2011 je prinesel tudi svojevrstno uspešnico Banda krawatarska z odprto kritiko političnega establišmenta. Sociolog Rajko Muršič je v Odzvenu o tej pesmi zapisal: »To je pesem, ki pove vse, naravnost v čelo in s primerami iz resničnega življenja neusmiljeno secira pritlehnost našega skupnega evropskega trenutka. Je ultimativna vstajniška pesem, ki je nastala dolgo pred »vseslovensko« vstajo.« V recenziji na Radiu Študent pa so album pospremili s tole mislijo: »Čeprav se v miselnem oziru navezujeta na staro kmečko življenje, sta ob šaljivih tekstih močno zaznamovana tudi z družbenim angažmajem, kakršnega se ne bi sramovali niti kaki hudi punkerji!«

 

Leta 2013 je sledil album Žbrejnkl, na katerem so ob nekaj žalobnih pesmih prevladovale puntarske, uporniške teme.  Na Radiu Študent so ga razglasili za »Bakalinin najbolj dodelan album, tako po izčiščeni glasbeni govorici in prodornosti besedil, še bolj pa po raznovrstnosti tematike in celostni dinamiki.« Po tem albumu pa sta se Jani in Renata odločila za širjenje zasedbe. K ustvarjanju albuma Španabije iz leta 2016 sta tako povabila cvetober domačih muzičistov iz etno, rock in jazz bendov. Številni gosti, kot so Janez Škof in Marjan Stanić iz benda Čompe, Brencl Banda, Salamandra Salamandra, Mateja Gorjup, Zvezdana Novakovič, Oktet Simon Gregorčič Kobarid, trobentač Andrea Pandolfo, beatboxer Zlam’n’bejž , Accordion Group 4-8-8-16 in Dejan Lapanja so značilno obarvali posamične pesmi, v katerih so nastopili.

 

To širjenje zasedbe, ki hkrati pomeni razširjanje žanrske mavrice, najdemo tudi na letos objavljenem petem albumu Prvi krajec, ki je izšel na Veliko noč. Iz začetnega dua se je Bakalina sedaj prelevila v septet Bakalina Velika, v katerem najdemo tako člane Janijevega nekdanjega alter-rockovskega kolektiva Salamandra Salamandra (Samo Kutin, Dejan Lapanja in Matej Magajne), kakor tudi dva pridružena tovariša, tolkalca Marjana Stanića in rimsko-tržaškega trobentača Andrea Pandolfa. Pesmi preveva intimnejša atmosfera, kot smo je bili doslej vajeni, saj je Kutin upesnil svoja razmišljanja o naravi, rekah, gozdu, živalih in minevanju. Premierno je zasedba album predstavila na letošnji Drugi godbi, o nastopu pa so na Radiu Študent zapisali »Nostalgičen in topel koncert je poslušalce pogrel do te mere, da nas je ob koncu iz sedežev pognalo v stoječe ovacije (…)« Kot gostja bo nastopila legenda domače ljudske glasbe Bogdana Herman, ki tudi na albumu gostuje v pesmi Človek in luna.


Nazaj na vrh