CerknoPrebivalstvo:

Cerkno: 2.000
Okolica: 3.100

Lega: 
Cerkljanska, izrazito zaključena regija s središčem v Cerknem, leži v prehodnem prostoru med alpskim in primorskim svetom v porečju Cerknice in Idrijce.

Površina:
 131,30 km2

Cerkno (324 m n. v.) je središče Cerkljanske, hribovite pokrajine sredi zahodne Slovenije. Leži v dolini reke Cerknice ob vznožju 1630 m visokega Porezna, gore na meji Primorske in Gorenjske, nedaleč od roba Julijskih Alp. Vanjo po dolini Soče in Idrijce sežejo primorski podnebni vplivi, zato je klima kljub bližini gora mila, pokrajina pa je del Primorske v širšem smislu. 
Za Cerkljansko je značilna prvinska narava, v kateri so bolj po hribih kot po dolinah razsejane slikovite vasice. Pokrajina nudi številne možnosti za izlete in aktiven oddih v naravi, ponaša se tudi z drugimi naravnimi in kulturnimi znamenitostmi.
Le slabe štiri kilometre iz Cerknega nas loči od soteske Pasice, v kateri leži simbol partizanskega zdravstva, vztrajnosti in humanosti – partizanska bolnica Franja, ki je nominirana za vpis na listo svetovne naravne in kulturne dediščine pri UNESCO.
Nedaleč iz Cerknega je tudi svetovno znano arheološko najdišče, podzemna jama Divje babe, ki je skrito visoko nad dolino Idrijce, v kateri je bilo najdeno najstarejše znano glasbilo na svetu – neandertalčeva piščal. Koščena piščal je izdelek neandertalca, po novejših raziskavah stara okoli 55.000 let. Le-ta pa je upodobljena tudi na znamkah Republike Slovenije.
Za aktiven oddih v naravi si v zimski sezoni lahko izberemo eno izmed najsodobnejše opremljenih smučišč v Sloveniji – Smučarski center Cerkno.
Sama lokacija Cerknega je zanimiva tudi poleti, saj Cerkljansko hribovje kar vabi, da si začrtamo dnevno peš ali kolesarsko turo po vaseh pod hribi, kjer naletimo na precej turističnih točk in kmečkih turizmov, katerih ponudbe so poleg podrobnejše predstavitve Cerkljanske zbrane na spletni strani LTO LAUFAR Cerkno.
Za dnevne oz. športne aktivnosti  lahko obiščemo tudi Hotel Cerkno*** , ki ponuja pestre nastanitvene pakete.
Le slabih 30 km iz Cerknega je oddaljena dolina Soče, ki sega od Bovca preko KobaridaTolmina vse do izlitja v Jadransko morje, ki pa je iz Cerknega oddaljeno slabo uro in pol.Ljubljana, glavno mesto Slovenije, in mesta zahodne Slovenije od Cerknega niso oddaljena bistveno več kot uro vožnje. 
Nazaj na nastanitve
Nazaj na vrh