Nov album v seriji Live at Jazz Cerkno

Zavod Jazz Cerkno v sodelovanju z založbo PureZen Records predstavlja nov album v diskografskem nizu Live at Jazz Cerkno. Prvi album iz te serije, Beli prodniki, je izšel leta 2014, podpisal pa ga je kvartet Milka Lazarja oziroma Razal Oklim Quartet. Sedaj pa je izšel album Subconscious.Rituals, posnetek sklepnega koncerta glasbene delavnice, ki je pod naslovom Mladi raziskovalci I. potekala na letošnjem festivalu. Tovrstni ustvarjalni program, ki bo odslej stalni del festivala, je namenjen že izoblikovanim mlajšim glasbenikom ali študentom, festivalski koncert pa je prvi korak v dolgoročnejši dejavnosti zasedbe, ki se je izoblikovala na našem festivalu. V okviru programa Mladi raziskovalci, ki ga je zasnoval in vodil Dré Hočevar, so letos ustvarjali altovski saksofonist Luka Zabric, baritonska saksofonistka Jasna Kolar, čelist Urban Megušar, trobentač Jan Lovšin in vodja zasedbe, pianist Miha Gantar, tudi avtor slabo uro trajajoče naslovne (in edine) skladbe na albumu.


Miha Gantar (1997) je pianist in skladatelj, ki študira jazz klavir na Inštitutu za Jazz na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Poleg festivala Jazz Cerkno smo ga lahko poslušali še na Jazz festivalu Ljubljana, Sonici, Jazzintyju in Jazz festivalu Copenhagen. Ob kvintetu Subconscious.Rituals vodi še svoj trio in je član avdiovizualnega kolektiva Container Doxa. »Program Mladi Raziskovalci skozi medgeneracijsko povezovanje izbranim posameznikom omogoča ustvariti avtorsko delo ter ga premierno predstaviti v programu festivala Jazz Cerkno.« Takole je Dré Hočevar opisal namen delavnice. Po nekajdnevnih pripravah in vajah je kvintet odigral koncert v cerkljanski Glasbeni šoli – glasbeniki so odigrali skoraj enourni spored v enem kosu ter skrbno razvijali navdihnjeno svobodnjaško izmenjavo idej, ki se je sedaj znašla zabeležena na albumu.


»Kljub kompleksnosti prehajanj ima skladba nek zadržan karakter, ki ne zdrsne v poletno ekscesnost. Obenem tu ne gre za sežemanje že vzpostavljenih zvočnih govoric, pristopov in tehnik, ki tvorijo jedro zvočnosti improvizatorjev, temveč šele za vzpostavljanje le-teh, za njihovo razpiranje in umeščanje v koherentno celoto.« (iz spremne besede Luke T. Zagoričnika)


Album Subconscious.Rituals je decembra 2018 izšel v obliki CD-ja ter v digitalni obliki na Bandcampu, namenjenem prav izdajam iz serije koncertnih festivalskih posnetkov. Na naslovu https://jazzcerkno.bandcamp.com lahko album poslušate in kupite v digitalni obliki, prek Bandcampa pa bodo na voljo tudi fizične cedejke. Tudi v prihodnosti bomo pri Zavodu Jazz Cerkno v navezi z založbo PureZen Records skrbeli za izdaje festivalskih koncertnih posnetkov, predvsem mlajših slovenskih glasbenikov, ki se bodo udeležili programa Mladi raziskovalci. Nemara pa bomo ljubitelje jazza občasno presenetili tudi s kakim albumom že uveljavljenih glasbenikov, ki bo izšel v sodelovanju s priznano tujo založbo.PAGLEJ cikel filmov o glasbi – jesenski del

Jesenski del cikla PAGLEJ, ki ga Zavod Jazz Cerkno pripravlja v koprodukciji z Mestno knjižnico in čitalnico Idrija, prinaša tri filme, ki v središče svojega zanimanja postavljajo zelo raznolike fenomene tako na domači kot mednarodni glasbeni sceni. Na velikem platnu bomo lahko sledili zgodbi nastanka prvenca kultnih Laibach, zgodbi o glasbenem življenju pop ikone Grace Jones ter za zaključek prisluhnili nekonvencionalnemu glasbeno-filmskemu dogodku Bratka Bibiča z živo spremljavo filmskih podob.

Jesensko serialko glasbenih filmov začenjamo septembra s filmom Glasba je časovna umetnost 3 – LP film LAIBACH, ki opisuje nastanek prvega albuma zasedbe Laibach iz leta 1985. Skozi igrane dele in posnetke pogovorov tako s člani zasedbe, kot tudi s številnimi poznavalci njenega delovanja, film režiserja Igorja Zupeta in scenarista Igorja Bašina »razgrinja strategije in taktike delovanja Laibacha in Laibach Kunsta v prvi polovici osemdesetih let«. Po projekciji bo sledil pogovor z avtorji.


Oktober na idrijsko platno prinaša biografski dokumentarec z naslovom Grace Jones, v katerem je na ogled tako arhivsko gradivo, kakor tudi posnetki, ki jih je režiserka Sophie Fiennes ustvarila med petletnim obdobjem spremljanja pop ikone. Ob koncertih in prizorih iz zaodrja slovito pevko spremljamo med družinskim obiskom na Jamajki ter jo spoznamo tudi kot ljubimko, hčerko, mamo, babico in poslovno žensko.


Novembrski dogodek v okviru našega cikla Pasluš pa bo ponudil poslastico – glasbeno spremljavo filma Od kovača do knapa oziroma tako imenovano »kinoušesno« glasbeno-filmsko predstavo. Bratko Bibič, Eduardo Raon in Vid Drašler, vsi dobri znanci z naših festivalov, bodo igrali in improvizirali na kolaž izbranih segmentov iz petih sodobnoplesnih zvočnih filmov, ki so med letoma 1995 in 2014 nastali po zamislih koreografa in plesalca Iztoka Kovača v produkciji Zavoda EN-KNAP.

PAGLEJ - cikel filmov o glasbi

Zavod Jazz Cerkno v koprodukciji s Filmskim gledališčem Idrija začenja cikel filmov o glasbi PAGLEJ, na katerem bomo predvajali tako dokumentarne kot igrane filme, ki osvetljujejo manj znane glasbene prakse ali drugače predstavljajo že znane zvočne fenomene. S ciklom želimo opozoriti na pomembne dokumentarne vsebine, ki so povezane z glasbo, z njimi izobraževati in spodbujati kritičnost.

Uvodni film Šum Balkana spremlja našega vidnega kontrabasista, skladatelja, organizatorja številnih glasbenih in multimedijskih dogodkov ter zvočnega improvizatorja Tomaža Groma na njegovem popotovanju po Balkanu z namenom, da poišče poulične glasbenike, ki jim je nato namenil vlogo interpretov njegove avtorske glasbe. Po projekciji sledi pogovor s Tomažem Gromom.

Na našem drugem filmsko-glasbenem večeru bomo predvajali Dišalo je po jazzu, edini slovenski film, ki popisuje zgodbo o nastanku in razvoju slovenskega jazza. Zgodba nas popelje nazaj v dvajseta in trideseta leta 20. stoletja, ko so gospodarski razvoj in urbanizacija ter seznanjenost s trendi v zahodni družbi – prek hollywoodskih filmov in gramofonskih plošč – pripeljali do ustanavljanja plesnih in zabavnih orkestrov. Po projekciji bo sledil pogovor z Ano Kajzer, eno od scenaristk in tudi producentko filma.

Tretji film Misha in tako naprej (Misha enzovoort), ki bo na sporedu tik pred 23. Jazz Cerkno festivalom govori o lani preminulem legendarnem nizozemskem skladatelju, pianistu in vodji zasedb Mishi Mengelbergu, ikoni evropskega jazza, ki je proti koncu življenja zbolel za demenco. Film je nastal med tedensko rezidenco ICP Orchestra v londonskem jazz klubu Vortex in bo nekakšen uvod v naš festival, saj bodo letos pri nas gostovali sloviti ICP Orchestra, katerih ustanovni član je bil prav Misha.


GRAEWE/SANDERS: AFFRETANDO

Najavljamo izdajo novega albuma, posnetega na 21. festivalu Jazz Cerkno.


Affretando

Georg Grawe (klavir)
Mark Sanders (bobni)

 

Album je na voljo v prodaji založbe Confront Recordings

http://www.confrontrecordings.com/georg-graewe-mark-sanders-affretand


Živahne godbe na poletni Keltiki

 

Na cerkljanskem festivalu Keltika smo za vas pripravili štiri poletne koncertne večere s petimi zasedbami, ki prihajajo iz različnih logov – tako geografskih kot glasbenih … Slišali boste sila raznoliko godbo, od indijskega plesnega sloga bhangra prek domačih predstavnikov novega kantavtorstva in šansona do madžarske ljudske godbe in sevdaha. Začenjamo v petek, 13. julija, ko se bo na Starem placu ustavila indijsko-ameriška zasedba Red Baraat in predstavila spektakularen in razplesan indijski slog bhangra. Gre za plesni slog iz severne Indije, za katerega sta najbolj značilna indijski boben dhol in omamne nosilne melodije na brassovskih inštrumentih. Red Baraat bhangro združuje z drugimi slogi, od funka prek jazza do hiphopa. Bend velja za koncertno atrakcijo, zato ne gre zamuditi njegovega premiernega slovenskega nastopa!! Točno en teden zatem, v petek, 20. julija, nas čaka srečanje z dvema precej samosvojima slovenskima zasedbama, ki vsaka po svoje piše novo poglavje uglasbene poezije v kombinaciji s številnimi zvrstmi. Brest feat. Vesna Zornik poetična besedila pesnice Kristine Kočan odeva v pisane žanrske preobleke, od popa prek bluesa do jazza in rocka. Avtor vse glasbe in vodilni inštrumentalist zasedbe je kitarist Samo Šalamon. Pesmi zasedbe Orkestrada piše pevka Rada Kikelj Drašler, izkušeni glasbeniki iz zasedbe pa skrbijo za razkošno aranžirano glasbo, ki si suvereno sposoja od raznovrstnih zvrsti, od bluesa in šansona do jazza in psihadelije.

Avgusta nas na Keltiki prav tako čakata dva koncertna večera. V soboto, 11. avgusta, bomo slišali madžarsko zasedbo Viktória Havay and the Cápok, ki preigrava sočno in poskočno madžarsko ljudsko godbo v moderni preobleki. Zasedba deluje pet let in je v tem času obredla dobršen del domovine in Evrope. Koncert v Cerknem bo nekaj prav posebnega, saj z zasedbo prideta tudi dva plesalca, ki bosta razživela nastop. Zadnji avgustovski in s tem tudi zadnji poletni Keltikin dogodek pa bo koncert bosanske atrakcije Divanhana, ki streže z razkošno orkestriranimi sevdalinkami in drugimi balkanskimi godbami. Bend, ki so ga leta 2009 ustanovili študentje sarajevske Akademije za glasbo, k nam prihaja z novimi pesmimi s četrtega albuma Kardeş, ki ga zaznamujejo turški vplivi, saj so ga posneli z gostjo, turško pevko in igralko Suzan Kardeş. Vsi koncerti bodo na Starem placu z začetkom ob 21.00, v primeru dežja pa bo prizorišče pokrito. Priskrbite si pravočasno vstopnice v predprodaji za 5 evrov, saj bodo na dan koncerta za dva evra dražje!


Zlatko Kaučič & Cerkno Jubileum Orchestra: Zvočni sejalec

Pri založbi Klopotec je izšel album Zvočni sejalec zasedbe Cerkno Jubileum Orchestra, ki je bila ustanovljena posebej za lansko jubilejno, 20. izdajo festivala Jazz Cerkno. Album je nastal iz posnetkov cerkljanskega koncerta, na voljo pa je v spletni prodaji založbe Klopotec.

http://www.klopotec.si/klopotecGlasba/


Veliki moderni jazzovski big band je nastal posebej za lanskoletno 20. obletnico festivala Jazz Cerkno, celoten nastop v Cerknem pod naslovom Zvočni sejalec pa je bil posvečen Boštjanu Cveku, soustanovitelju in dolgoletnemu vodji festivala Jazz Cerkno.

Zlatko Kaučič, veteran slovenskega jazza kot tudi festivala Jazz Cerkno (pomembno je sooblikoval še zlasti začetna festivalska leta, ko je v Cerkno pripeljal številne znane italijanske jazzerje), je pričujoči orkester sestavil iz svojega Orkestra brez meja / Orchestra Senza Confini, ki ga je posebej za nastop v Cerknem preimenoval in prenovil. V zasedbi so se zbrali nekateri izmed najprodornejših mlajših slovenskih jazzerjev, pridružili pa so se jim priznani italijanski glasbeniki, ki večinoma prihajajo iz goriškega umetniškega združenja DobiaLab.

Lazro/McPhee: The Cerkno Concert

Najavljamo izdajo novega albuma, posnetega na 21. festivalu Jazz Cerkno.

The Cerkno Concert: Music for legendary heroes


Daunik Lazro (baritonski in tenorski saksofon)
Joe McPhee (saksofoni, žepna trobenta)


Zahvala gre Iztoku Zupanu za snemanje koncerta na festivalu in izdajo albuma pri založbi Klopotec.
Nicola Guazzaloca je album oblikoval.
Iskrena hvala avtorjema glasbe, legendarnima Dauniku Lazroju in Joeju McPheeju, ki sta bila del zgodbe festivala Jazz Cerkno 2016.


Album je na voljo v spletni prodaji založbe Klopotec.

http://klopotec.si/klopotecglasba/cd_lazro-mcphee/


Godbe. Gibke. Grčaste. Grapaste. Gričaste. Gabrijelaste. (razstava)

od 15. maja do 15. julija
dokumentarna razstava

Dvajset in nekaj let jazza – in še česa – v Cerknem

Cerkljanski muzej. Otvoritev razstave 15. 5. ob 19:00. V času festivala bo razstava odprta od 10:00 do 20:00.

Dokumentarna razstava ob dvajsetletnici festivala skozi pisne, vizualne ter druge dokumente in predmete (fotografije, letake, plakate, majice, avdio- in videoposnetke) ponazarja zgodbo o glasbenem dogajanju v Cerknem s poudarkom na festivalih Keltika in Jazz Cerkno. Gverilska ekipa postavljavcev se je prebila skozi neskončne kilometre pisanega arhiva in iz njega potegnila samosvojo dramaturgijo. Ta se deli na tri sobe, ki vključujejo tudi intimno dnevno sobo, pravo poslušalnico, v kateri so na voljo posnetki s prejšnjih festivalov. Razstava podaja podobo hude cerkljanske posebnosti, ki ima v svetu jazza velik ugled. Ob muzejski postavitvi vas deli razstave presenečajo po vsem mestu; v cerkljanskih izložbah, vitrinah, hotelskem kotičku ...

Spremljevalno razstavo so postavili Marko A. Kovačič, Milojka Magajne in Miha Zadnikar. Razstavo sta pripravila Mestni muzej Idrija in Zavod Jazz Cerkno.

Cerkljanski muzej je odprt:

od torka do petka: 9:00–15:00
sobote, nedelje, prazniki: 10:00–13:00 in 14:00–18:00


http://www.muzej-idrija-cerkno.si/index.php/sl/lokacijerazstave/stalne-razstave/cerkljanski-muzej.html

FOTOGRAFIJE KONCERTA TRIA BALKAN STRINGS

Cerkno, 12. julij 2013

Oglejte si utrinke s koncerta odličnega srbskega tria Balkan Strings. Link
Avtor fotografij je Marko Serafimović. 

BOŠTJAN CVEK (1964–2015)

Z žalostjo v srcu sporočamo, da nas je po kratki in hudi bolezni zapustil Boštjan Cvek, soustanovitelj in spiritus movens festivalov Jazz Cerkno in Keltika. Preminil je mirno, v krogu svojih najbližjih, žene Renate ter hčerk Monike in Mance.


Kljub bolezni se je do zadnjega predajal glasbi ter uspešno izvedel lanskoletno 19. izdajo festivala jazz Cerkno, kakor tudi sestavil program za letošnji jubilejni 20. festival. 


Pogrešali bomo njegovo dobrosrčnost v vsakdanji komunikaciji in vztrajnost, s katero je v majhno Cerkno pripeljal največja svetovna in slovenska imena jazza in drugih kreativnih glasb. Ekipa festivala bo nadaljevala z organiziranjem tako festivala kot drugih dogodkov v duhu Boštjanovega entuziazma in profesionalizma.


Ekipa Jazz Cerkno

Rambo Amadeus RAZPRODAN!!!

Koncert, »Rambo Amadeus in Two Winettous« je RAZPRODAN.

TEQUILA BAND Z NOVO AVTORSKO GLASBO

Cerkno, 12. julij 2013

Cerkljanska zasedba Tequila Band bo v soboto, 13. julija, z velikim koncertom proslavila 20-letnico delovanja. Na "Starem placu" v Cerknem pripravljajo nepozabno rockovsko doživetje na velikem odru, z video projekcijo in dvema novima avtorskima skladbama! 
Koncert se začne ob 21:30, po njem pa bo za ohranjanje dobrega vzdušja skrbel DJ Sakin.

TRIO BALKAN STRINGS V ODDAJI POLETNA SCENA

Cerkno, 8. julij 2013

Sinoči so v oddaji Poletna scena na TV SLO1 z vklopom v živo in kratkim intervjujem predstavili Trio Balkan Strings, ki je v Cerknem nastopil v okviru 18. festivala Keltika. Poglejte si posnetek prispevka na linku.

Festivala Jazz Cerkno in Keltika v oddajah RTV SLO

Cerkno, 27. junij 2013

V oddaji Poletna scena, ki si jo lahko ogledate na linku, so s kratko reportažo predstavili koncert Uršule Ramoveš in Fantov z Jazbecove Grape. 

V soboto, 29. junija, ob 22:10 pa vas vabimo k ogledu oddaje Aritmija (TVS2), saj se bo začela jazzovsko, z reportažo 18. izvedbe festivala JAZZ CERKNO.JAZZ CERKNO 2013 - FOTOGRAFIJE SOBOTNEGA VEČERA

Cerkno, 26. junij 2013

TRISTAN HONSINGER SOLO (Zda)
foto: Jože Svetičič

ECO D'ALBERI QUARTET (Ita)
foto: Jože Svetičič

CYRO BAPTISTA & BANQUET OF THE SPIRITS (Bra, Zda)
foto: Jože Svetičič

KONCERT BO V VSAKEM VREMENU!

Cerkno, 24. junij 2013

Za vse, ki vas skrbi deževno vreme - nocojšnji koncert se bo odvil v vsakem primeru. Za Uršulo Ramoveš in Fante z Jazbecove grape smo postavili pokrit koncertni oder. V primeru obilnega dežja pa imamo tudi rezervno lokacijo (bar Gabrijel). Začnemo ob 21h.
Lepo vabljeni! 

JAZZ CERKNO 2013 - FOTOGRAFIJE PETKOVEGA VEČERA

 Cerkno, 29. maj 2013

DRAŠLER / KARLOVČEC / DRAŠLER (Slo)
foto: Jože Svetičič

THE ELECTRICS (Šve, Nem, Kan)
foto: Jože Svetičič

KIMMO POHJONEN - ALCOHOLIC ATHEISTS (Fin)
foto: Jože Svetičič

KAR ČEŠ BRASS BAND (Cerkno)
foto: Jože Svetičič

LJUBLJANSKI JAZZ za CERKLJANSKE JAZZERJE!

Cerkno, 29. maj 2013

Na festivalu Jazz  Cerkno smo izmed anket, ki so jih izpolnili obiskovalci, izžrebali vstopnice za Jazz festival Ljubljana.
Nagrajenci Tina Smrekar (3.7.), Miha Šest (4.7.), Jani Luštrek (5.7.) in Miroslav Turkovič (6.7.) prevzamejo po dve vstopnici pri blagajni na dan koncerta.
Čestitamo!

Koncert udeležencev glasbene delavnice

Cerkno, 25. maj 2013

Vablejni na koncert udeležencev glasbene delavnice za otroke, ki bo danes ob 10h v restavraciji Hotela Cerkno.

Otroci z OŠ Cerkno so minuli teden ustvarjali pod mentorstvom izdelovalca tradicionalnih glasbil Darka Korošca in glasbenikov Blaža Celarca ter Boštjana Gombača. Danes nam bodo pokazali, kaj vse je mogoče izvabiti iz glasbil, ki so jih izdelali sami.

Žrebanje vstopnic za 54. Jazz Ljubljana

Cerkno, 24. maj 2013

Nocoj pred koncertom Kimma in Saane Pohjonen žrebamo 4x 2 vstopnici za dogodke letošnjega Ljubljanskega jazz festivala!!!
Nagradne ankete lahko izpolnite še nocoj na prizorišču festivala Jazz Cerkno.Jazz Cerkno 2013 - fotografije četrtkoveg večera

Cerkno, 24. maj 2013

ŠALAMON / CODIJA / PLOUG
(Slo, Fra, Dan)
foto: Jože Svetičič

DOPPELMOPPEL (Nem)
foto: Jože Svetičič

TUMBARINOS DI GAVOI (Sardinija)
foto: Jože Svetičič

PRIDITE SE OGRET V CERKNO

Cerkno, 21. 5. 2013

Napovedano kislo vreme je le še razlog več, da se nam ta konec tedna pridružite v Cerknem. Festivalsko prizorišče je v celoti pokrito in ogrevano. Hotel Cerkno ponuja pokrit bazen s termalno vodo, … Skratka, dež nam ne more do živega! Lepo vabljeni od 23. do 25. maja!

OGLEJTE SI DOKUMENTARNI FELJTON JAZZ CERKNO

Vabljeni k ogledu dokumentarnega feljtona Jazz Cerkno, ki bo na sporedu 2. programa TV Slovenija v nedeljo, 5. maja, ob 20:55. 

Cerkno se vsako pomlad za nekaj dni prelevi v prestolnico jazza. Kratki dokumentarni film Dušana Moravca s preprostim naslovom Jazz Cerkno, je nastal v produkciji TV Slovenija in ponuja vpogled v pestro festivalsko in obfestivalsko dogajanje, ki že osemnajst let vzburja ljubitelje glasbe. Neobičajna glasba za te kraje, prijazni domačini, neokrnjena narava in obiskovalci od vsepovsod, vse to je vabilo, ki se mu ne gre upirati. Dušan Moravec, nekoč član kultne idrijske punk zasedbe Kuzle, je doslej kot scenarist in/ali režiser sodeloval pri več filmih, ki se tako ali drugače ubadajo z glasbo, kot sta denimo Harmonikarji (2005) s portreti vodilnih slovenskih harmonikarjev ter Polka film (2010), prikaz zgodovine polke v ZDA.

Scenarij in režija: Dušan Moravec, producent: Jaka Hemler, urednik: Peter Povh, Kulturni in umetniški programi, odgovorni urednik: Andraž Pöschl, © Produkcija TV Slovenija 2011

Nazaj na vrh